top of page

Ηλίας Π. Σιώρας: Από τη «συνύπαρξη» στη «σύμπραξη» Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ηλίας Π. Σιώρας: Από τη «συνύπαρξη» στη «σύμπραξη» Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα υγείας.

Μια θανατηφόρα πραγματικότητα


Η νομιμοποίηση της σημερινής αθλιότητας δεν θα περάσει


Είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες η στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ για “συνύπαρξη” του ιδιωτικού τομέα (Ι.Τ.) υγείας με το λεγόμενο δημόσιο τομέα (Δ.Τ.). Ο όρος είναι προφανώς ατυχής. Διότι ο μεν ΔΤ είναι σε μεγάλο βαθμό εμπορευματοποιημένος και η περιβόητη “συνύπαρξη” έγινε σύμπραξη. Είναι σαφές και στον πλέον αφελή ότι μέσα από τέτοιες διαδικασίες στο πεδίο της χρηματοδότησης και των “πόρων”, εξυπηρετούνται τα μέγιστα οι επιχειρηματίες υγείας δηλαδή οι φαρμακοβιομήχανοι, οι ιδιοκτήτες των μεγαθηρίων ιδιωτικών κλινικών, των αλυσίδων διαγνωστικών κέντρων, των παραγωγών υγειονομικού υλικού και βιο.ι.ατρικών συσκευών κ.λπ.


Αν το δει κανείς διαχρονικά έχει πάρει εδώ και δεκαετίες πολλές μορφές. Αρχές δεκαετίας του 90 άρχισαν οι εργολαβίες στην καθαριότητα και αργότερα επεκτάθηκε στα μαγειρεία, στις τραπεζοκόμες, στους σεκιουριτάδες, σε όλους τους κλάδους των τεχνικών, στις οικονομικές υπηρεσίες, παντού.


ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις διατήρησαν το υπόδουλο καθεστώς των εργολάβων. Ακόμα και με όρους της αγοράς, έπαιρναν και παίρνουν πλουσιοπάροχες εργολαβίες, κοστίζουν πολύ περισσότερο από το ποσό που θα έπαιρναν μόνιμοι υπάλληλοι και αποδίδουν κυριολεκτικά ψίχουλα, ή και αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους. Κάτι αντίστοιχο είδαμε και στον κατασκευαστικό τομέα, όπου, όποια νέα δημόσια δομή δημιουργήθηκε, το τίμημα ήταν υψηλό για τους εργολάβους. Διανύουμε δηλαδή περίπου 40 χρόνια “συνύπαρξης” και οι λεγόμενες δημόσιες δομές υγείας έχουν μπει για τα καλά στη μέγγενη των επιχειρηματιών κάθε είδους. Τα αποτελέσματα είναι άθλια, όπως τα κατάφεραν τα “τρωκτικά” και η όλο και μειούμενη δραματικά κρατική χρηματοδότηση ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων. Αντίθετα, “μπούκωσαν” στο χρήμα οι κλινικάρχες, οι αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων και οι λοιποί επιχειρηματίες, από τα χρήματα των ασθενών την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων παλιότερα και του ΕΟΠΥΥ τώρα.


Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στα χρόνια των μνημονίων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ κ.λπ. οι ιδιωτικές κλινικές παρέμειναν σε αριθμό 140! Οι κλίνες τους μειώθηκαν μόνο 5% ενώ στις δημόσιες δομές μπήκε λουκέτο σε 17 νοσοκομεία και έμειναν κυριολεκτικά αδρανείς 5.000 κλίνες!


Ταυτόχρονα έκλεισαν ή υπολειτουργούν εκατοντάδες πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ, και σε αυτά που απέμειναν, έδωσαν τον ψευδεπίγραφο τίτλο του κέντρου υγείας. Παράλληλα γιγαντώθηκαν τα κέρδη των διαγνωστικών κέντρων.

Η περιβόητη “σύμπραξη” ΔΤ και ΙΤ υγείας μπορεί να πάρει τη μορφή δανεισμού μηχανήματος (leasing) όπως έγινε προ ετών στον Ευαγγελισμό, όπου ο ιδιώτης που εγκατέστησε τον αξονικό, με την “αποζημίωση” των 40 ευρώ που έπαιρνε για κάθε αξονική, σε 5 χρόνια εισέπραξε 3 φορές την αξία του! Ήταν χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων που αν ήταν στα χέρια του Ευαγγελισμού θα είχε τώρα 3 υπερσύγχρονους πολυτομικούς αξονικούς τομογράφους.


Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η “σύμπραξη” και “συνύπαρξη” θα είναι ισότιμη! Το είπε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός πρόσφατα, προκαλώντας το γέλωτα και την οργή ταυτόχρονα, όχι μόνο των υγειονομικών, αλλά όλου του λαού. “Να βρούμε νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα” Προφανώς υπονοεί πως θα αυξήσουν τα επιχειρηματικά τους κέρδη. Είπαν και άλλα όπως: “Η πανδημία έδειξε αγαστή συνεργασία ΔΤ και ΙΤ”. Στους 15 μήνες της πανδημίας οι κλινικάρχες και οι αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων θησαύρισαν! Μόνο 7 κλινικές δέχθηκαν covid ασθενείς, με διπλάσιο νοσήλειο και σχεδόν θεραπευμένους! Ούτε μια κλίνη ΜΕΘ ιδιώτη, δεν δέχθηκε covid ασθενή, αντίθετα, πήραν όλα τα “δοσίματα” με 1600 ευρώ και βάλε, την κάθε μέρα νοσηλείας για επιλεγμένους non covid ασθενείς. Την ίδια στιγμή δεκάδες δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου. Εχει ουσιατικά επιστρατευτεί όλο το προσωπικό, μετακινούνται υγειονομικοί με τα “εντέλεστε” σε όλη την Ελλάδα, μολύνονται συνάδελφοι, διασωληνώνονται και κάποιοι ΠΕΘΑΝΑΝ. Αυτά τα τρωκτικά, οι έμποροι της υγείας θησαύριζαν.


ΕΠΙΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΏΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ φώναζαν οι υγειονομικοί, η ΟΕΝΓΕ, τα σωματεία, εδώ και 15 μήνες! Είναι έγκλημα που δεν έγινε πραγματική επίταξη. Την πλεονάζουσα θνητότητα δεν την προκάλεσε μόνο η πανδημία. Την προκάλεσε και για τους covid και non covid ασθενείς η ανυπαρξία Π.Φ.Υ., η μετατροπή των νοσοκομείων σε δομές μιας νόσου και η εγκληματική τακτική της μη επίταξης. Θέλει η κυβέρνηση και μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε μοντέλο λειτουργίας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας. Δηλαδή να παρέχει στον ασφαλισμένο ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών και τα υπόλοιπα αναγκαία να τα πληρώνει ο ασθενής. Είστε πολύ μακρυά από τις ανάγκες του λαού και των υγειονομικών κύριε πρωθυπουργέ! Θα έλεγε εύκολα κανείς είστε κυριολεκτικά απέναντι.

Στην πεπατημένη της συνύπαρξης ΔΤ – ΙΤ είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Ισχυρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μάλιστα μεγάλο πολιτικό ντόρο ότι “υπάρχει ολικά διαφορετική αντίληψη στον τομέα της υγείας”. Το λέει βέβαια λίγο κομψά θέλοντας τη λειτουργία του ΙΤ ως “συμπληρωματικού” του ΔΤ. Ας μας πει σε τι θα διαφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία από τις επιχειρήσεις υγείας όταν: “θα είναι αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες” δηλαδή θα εξαρτούν τα οικονομικά τους από τους “πελάτες” που είτε θα είναι ο ΕΟΠΥΥ, είτε ιδιώτες. Ας μας εξηγήσει γιατί έβαλε σε εφαρμογή, πιλοτικά το 2018, σε 18 νοσοκομεία, το νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών. Γιατί τον Απρίλη του 2019 έστειλε οδηγία στα νοσοκομεία να εφαρμόσει τρόπο κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων σύμφωνα με τα DRGs (diagnostic related groups) που τα χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές για να χορηγούν υπηρεσίες μέχρι κάποιο “πλαφόν”. Αυτό είναι καραμπινάτη ιδιωτικοποίηση, όπως τα εγκαίνια του νοσοκομείου Σαντορίνης ως ΝΠΙΔ, η επέκταση της ελαστικής εργασίας με τους χιλιάδες επικουρικούς .

ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠ' ΟΨΗ. Όπως ματαιώσαμε την ημερίδα της διοίκησης του Π.Ι.Σ το Δεκέμβρη του 2019 στο Ζάππειο, όπου συναγελάζονταν κυβερνητικοί και διάφοροι επιχειρηματίες υγείας και απεργάζονταν την πιο βάρβαρη πολιτική στην υγεία, έτσι με το λα.ι.κό κίνημα θα ματαιώσουμε τα σχέδιά τους. Τα σχέδια της ΕΕ και του κεφαλαίου είτε έχουν τη βαρειά, είτε την ... απαλή δήθεν μορφή. Αντιτασσόμαστε στη χυδαία αντίληψη ότι η υγεία είναι εμπόρευμα. Το αποδείξαμε στην πιο δύσκολη υγειονομική κατάσταση που βρέθηκε ο λαός μετά τον πόλεμο: Στην πανδημία. Όπως με αυτοθυσία και αυταπάρνηση σταθήκαμε στους ασθενείς και ταυτόχρονα παλέψαμε ενάντια στις τρομερές ελλείψεις, έτσι θα συνεχίσουμε. Για ένα αποκλειστικά κρατικό δωρεάν αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας όλων των βαθμίδων, χωρίς επιχειρηματική δράση. Η νομιμοποίηση της σημερινής αθλιότητας δεν θα περάσει.

(Ο Ηλίας Π. Σιώρας είναι Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμού, Γραμματέας ΕΙΝΑΠ)



bottom of page