top of page

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να πράξουν τα αυτονόητα και να σταματήσουν να μας εμπαίζουν

Αθήνα 11 Ιανουαρίου 2021

Α.Π:10984


Σε μία περίοδο που όλοι προειδοποιούν για ένα τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, συνεχίζει την εγκληματική πολιτική της ανακύκλωσης προσωπικού και των μπαλωμάτων του ξεχειλωμένου πουλόβερ του δημόσιου συστήματος υγείας.


Όχι μόνο μετακινούνται γιατροί από τη μία πόλη στην άλλη, από τον ένα νομό στον άλλο, αιφνιδιαστικά, με «εντέλλεσθε», σε αρκετές περιπτώσεις τηλεφωνικά ή με e-mail, χωρίς να γνωρίζουν το χρονικό διάστημα της μετακίνησης τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η λειτουργία και το πρόγραμμα των εφημεριών της κλινικής τους , ο οικογενειακός τους προγραμματισμός, αλλά και δεν εξετάζεται καν αν ο γιατρός που έχει λάβει «το φύλλο πορείας» είναι σε αναρρωτική άδεια ή ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.


Το Υπουργείο Υγείας, διοικήσεις των νοσοκομείων και των Υ.Π.Ε., παρακάμπτουν και παραβιάζουν συστηματικά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, που ορίζει ότι «σε κάθε υγειονομική περιφέρεια μία τριμελής υγειονομική επιτροπή, θα εξετάζει τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά άρνησης μετακίνησης ή λήψης άδειας για λόγους υγείας του μετακινούμενου προσωπικού», αδιαφορώντας προκλητικά για την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων οι οποίοι μετακινούνται με το «έτσι θέλω» παρόλο που είναι σε αναρρωτική άδεια ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.


Σα να μην έφτανε αυτό, όταν πρόκειται να μετακινηθούν γιατροί για να «βουλώσουν» τρύπες ακολουθούνται fast track διαδικασίες, ενώ όταν πρόκειται να αποζημιωθούν για τα έξοδα μετακίνησης, σίτισης και διαμονής, τα οποία πληρώνουν από τον πετσοκομμένο μισθό τους, μπλέκονται στα γρανάζια μιας ατέρμονης γραφειοκρατίας, σπαταλώντας τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, περιμένοντας μήνες για να τους επιστραφούν τα χρήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που περιμένουν από το καλοκαίρι να αποζημιωθούν.


Απαιτούμε:

1. Να καταβληθούν άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση τα έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής των συναδέλφων που έχουν μετακινηθεί.

2. Να προκαταβάλλονται τα έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής.


Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να πράξουν τα αυτονόητα και να σταματήσουν να εμπαίζουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.




bottom of page