top of page

Η ΕΙΝΑΠ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ COVID

Αθήνα, 12/01/22


Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με ομόφωνες αποφάσεις του τον τελευταίο χρόνο έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε μονοθεματικά νοσοκομεία covid.


Ενόψει του εξελισσόμενου κύματος της πανδημίας, αντί να εφαρμοστεί ένα νέο εξισορροπημένο σχέδιο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τόσο τα covid περιστατικά όσο και την υπόλοιπη νοσηρότητα, όπως έχει προτείνει επανειλημμένα η ΕΙΝΑΠ με τις προτάσεις της, εφαρμόζεται ξανά η αποτυχημένη συνταγή της μετατροπής ολόκληρων νοσοκομείων αποκλειστικά για covid περιστατικά χωρίς την ενίσχυσή τους με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.


Το υπουργείο υγείας αποφάσισε στις 07/01/22 την μετατροπή του «Σισμανογλείου» σαν νοσοκομείο αποκλειστικά για covid ασθενείς, με το ίδιο μειωμένο ιατρικό προσωπικό πνευμονολόγων και παθολόγων που εδώ και 2 χρόνια λειτουργεί σε συνθήκες υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης και με υποχρεωτική ένταξη σε 7 νεοσυσταθέντα τμήματα covid, όλων των υπολοίπων ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών των υπολοίπων ειδικοτήτων.


Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εκφράζει ομόφωνα την κατηγορηματική αντίθεσή του με αυτήν την απόφαση και με όποια μελλοντική για άλλο νοσοκομείο.


Το Σισμανόγλειο νοσοκομείο προσφέρει με τα τμήματά του και τις εξειδικευμένες μονάδες του (αιμοδυναμικό εργαστήριο, μονάδα μελέτης ύπνου, μονάδα βρογχοσκοπήσεων, επεμβατικός αγγειογράφος, μονάδα εξωσωματικής λιθοτριψίας, γαστρεντερολογικό τμήμα, αλλεργιολογικό και ρευματολογικό ιατρείο) πολύτιμες δημόσιες υπηρεσίες υγείας και είναι το δεύτερο σε δυναμικότητα εξειδικευμένο νοσοκομείο σε πνευμονολογικά περιστατικά στο λεκανοπέδιο.


Η μετατροπή του «Σισμανογλείου» σε αποκλειστικά covid νοσοκομείο ξανά, μαζί με την από δεκαπέντε μηνών μετατροπή και του Αμαλία Φλέμινγκ σε νοσοκομείο covid, στερεί από τον βορειοανατολικό τομέα του λεκανοπεδίου ολοκληρωτικά από δημόσιες υπηρεσίες υγείας, οδηγεί στην κατάρρευση της πνευμονολογικής εφημερίας του λεκανοπεδίου και την έμμεση πριμοδότηση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων της περιοχής.


Ζητούμε από το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει αυτόν τον σχεδιασμό και να προχωρήσει άμεσα σε:

▪ Άμεσες μόνιμες προσλήψεις πνευμονολόγων, παθολόγων αναισθησιολόγων, θωρακοχειρουργών και νοσηλευτικού προσωπικού στο Σισμανόγλειο – Αμ. Φλέμιγκ ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα πνευμονολογικά και παθολογικά τμήματα χωρίς συνθήκες υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης που ζητάμε εδώ και ένα χρόνο.


▪ Συνέχιση της μη covid λειτουργίας του (χειρουργικός τομέας, καρδιολογικό τμήμα και οι εξειδικευμένες μονάδες του νοσοκομείου).


▪ Επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και ένταξή τους στη γενική εφημερία του λεκανοπεδίου για covid περιστατικά και των ΜΕΘ τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία.


▪ Διατήρηση της μη covid λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ και αναλογική κατανομή των κλινών covid ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τις ανάγκες της πανδημίας.


bottom of page