top of page

Ερυθρός Σταυρός: Κινητοποίηση ενάντια στη μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου


Κινητοποίηση ενάντια στη μετατροπή του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» σε νοσοκομείο «μιας νόσου» πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι. Με απόφαση του Σωματείου έκαναν στάση εργασίας 12 μ. με 3 μ.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση.


Το Σωματείο σημειώνει ότι εδώ και 34 ημέρες το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με Covid-19 και «όλοι οι γιατροί ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και ειδικότητας τέθηκαν στη διάθεση της Ιατρικής Υπηρεσίας για τη θεραπεία των ασθενών αυτών. Ταυτόχρονα κάθε άλλη δραστηριότητα του νοσοκομείου διακόπηκε: τακτικές και επείγουσες νοσηλείες, εξωτερικά ιατρεία, διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις έπαψαν, τα χειρουργεία σταμάτησαν».


Υπογραμμίζει ότι «η απόφαση αυτή προκαλεί εξαρχής την απορία, καθώς παρά την παρουσία δύο Παθολογικών Κλινικών και Μονάδας λοιμώξεων, στο "Κοργιαλένειο Μπενάκειο" ουδέποτε υπήρξε αναπτυγμένη Πνευμονολογική Κλινική και είναι γνωστό ότι η συχνότερη επιπλοκή της Covid-19 είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια. Το ιατρικό προσωπικό με συναφή ειδικότητα είναι οι παθολόγοι και δύο πνευμονολόγοι που έχουν εξειδίκευση στη ΜΕΘ και από ετών απασχολούνται εκεί. Από τις 22 οργανικές θέσεις για 78 κλίνες (αναλογία 1:3,5 ασθενείς ακόμη και με το κατά κοινή ομολογία απαρχαιωμένο οργανόγραμμα) καλυμμένες ήταν μόνο οι 9, ενώ υπάρχουν και τέσσερις επικουρικοί (η μία από μετακίνηση). Από την έναρξη της πανδημίας το νοσοκομείο είχε αναπτύξει δύο πτέρυγες για Covid-19, αργότερα τρίτη και τελικά και τη ΜΕΘ, έχοντας φτάσει να νοσηλεύει 125 τέτοιους ασθενείς». Επισημαίνει ότι «αντίστοιχα, τραγική είναι η υποστελέχωση του Νοσηλευτικού τομέα, που έφτανε τις 276 κενές οργανικές θέσεις (ποσοστό 41% του προβλεπόμενου) και του παραϊατρικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού (κενές 66 θέσεις)».


Τονίζει ότι «εξίσου σοβαρές συνέπειες αναμένεται να έχει και η παύση της υπόλοιπης δραστηριότητας του "Κοργιαλένειου Μπενάκειου". Τα συνεφημερεύοντα νοσοκομεία δεν μπορούν να επιφορτιστούν εξίσου αποτελεσματικά την αντιμετώπιση του τραύματος, όπως στο ΤΕΠ του νοσοκομείου μας που υπήρχε ομάδα από γενικούς χειρουργούς, ορθοπαιδικούς, νευροχειρουργούς, αγγειοχειρουργούς κ.λπ. Λιγότερες θα είναι και οι ευκαιρίες για ασθενείς με οξέα καρδιαγγειακά συμβάματα, με κλειστή τη Νευρολογική Κλινική που εφαρμόζει επείγουσα θρομβόλυση, σημαντική για καλύτερη έκβαση ασθενών με ΑΕΕ και το αιμοδυναμικό εργαστήριο της καρδιολογικής κλινικής που διενεργεί επείγουσες αγγειοπλαστικές στη γενική εφημερία. Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για το που θα πραγματοποιηθούν μια σειρά χειρουργεία».


Το Σωματείο μεταξύ άλλων απαιτεί: προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκκρεμούσες προκηρύξεις και η πρόσληψη των επιλαχόντων νοσηλευτών της 2Κ/2019 και να προσληφθούν όλοι οι γιατροί ειδικοτήτων «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίταξη ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση. Μονιμοποίηση των ελαστικά εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην απολυθεί ούτε ένας συμβασιούχος - επικουρικός.


Συνεχίζει αγωνιστικά με απεργία στις 6 Μάη τιμώντας της Εργατική Πρωτομαγιά. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ).



Πηγή: 902.gr

bottom of page