top of page

Επέκταση τοπικών μέτρων εξετάζουν Γαλλία και Ισπανία λόγω έκρηξης κρουσμάτων


Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στη Γαλλία η ανακοίνωση 8.051 νέων μολύνσεων κορονοϊού, αριθμού διπλάσιου σχεδόν από αυτόν της Δευτέρας, ενώ οι αρχές προτείνουν νέα μέτρα για το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις. Αυστηρότερα κριτήρια για την εφαρμογή περιορισμών εξετάζει και η ισπανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές στις περιφέρειες.


Γαλλία


Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν σήμερα 8.051 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 για τις τελευταίες 24 ώρες, όταν χθες Δευτέρα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 4.070. Επίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου αυξήθηκε κατά 85, στους 31.893. Στη Γαλλία το σύνολο των μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο, φτάνοντας τις 550.690.


Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανησυχούν κυρίως για το Παρίσι και τις μεγάλες πόλεις και θεωρείται περισσότερο από πιθανό ότι θα επιβληθούν αυστηρά μέτρα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό. Ήδη στη χώρα το 30% των ΜΕΘ έχει γεμίσει με ασθενείς Covid-19.

Το Παρίσι πάντως είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς παρά τα μέτρα η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται με 250 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα μιας εβδομάδας, αριθμός που οδηγεί μαθηματικά στη λήψη νέων αυστηρότερων περιορισμών.

Οι άλλες πόλεις που απασχολούν τις υγειονομικές αρχές είναι η Λιόν, η Νίκαια, το Μπορντό, η Λίλη, η Τουλούζη, το Σεντ-Ετιέν, η Ρεν, η Ρουέν, η Γκρενόμπλ και το Μονπελιέ. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 10 ατόμων, μέγιστο αριθμό σε εκδηλώσεις τα 1.000 άτομα, κλείσιμο των μπαρ από τις 10 το βράδυ, κλείσιμο γυμναστηρίων και χώρων αθλητισμού.


Ισπανία


Το υπουργείο Υγείας στην Ισπανία ανακοίνωσε για την Τρίτη 9.906 νέες μολύνσεις και 203 θανάτους, ανεβάζοντας το σύνολο σε 758.172 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, ενώ συνολικά έχουν πεθάνει 31.614 πολίτες.


Μετά τη Μαδρίτη, στην οποία έχουν επιβληθεί τοπικά λοκντάουν σε μεγάλο μέρος της πόλης, ανάλογα μέτρα αναμένεται να επιβληθούν και σε άλλες περιφέρειες. Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης έχουν συμφωνήσει ότι όλοι οι δήμοι με πάνω από 100.000 κατοίκους θα υποβάλλονται στα ίδια μέτρα ενάντια στην πανδημία και θα ισχύουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια πριν ληφθεί η σχετική απόφαση.


Η συμφωνία αυτή θα τεθεί προς επικύρωση στο Διαπεριφερειακό Συμβούλιο της χώρας, όπου το υπουργείο Υγείας θα προτείνει επίσης την επιβολή καραντίνας στις 63 πόλεις της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο αν ισχύσουν τρεις προϋποθέσεις:

  • Τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ξεπεράσουν τα 500 σε διάστημα 14 ημερών

  • Πάνω από το 10% τεστ είναι θετικό, και 

  • Γεμίσει το 35% των κλινών ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγεία, Σαλβαδόρ Ίγια, στόχος είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές επαφές, να μειωθούν η χωρητικότητας και τα ωράρια λειτουργίας μπαρ και εστιατορίων.

Επίσης, από σήμερα οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να προχωρήσουν στις προσλήψεις 10.000 υγειονομικών με συμβάσεις ώστε να ενισχύσουν το σύστημα υγείας έως τις 31 Ιανουαρίου.

Ήδη κάποιες περιφέρειες έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Η Ριόχα προχωρά στην επιβολή καραντίνας στις πόλεις Καλαόρα (24.000 κάτοικοι, Αρνέδο (15.000) και Ρινκόν ντε Σότο(3.000). Η Καστίγια και Λεόν θέτει σε καραντίνα τη Μεδίνα ντε Κάμπο (20.000 κάτοικοι) και το Ελ Κάρπιο (1.000) το Βαγιαδολίδ, αλλά και τον οικισμό της Σαλαμάνκα Σοτοσεράνο (600) για δύο εβδομάδες.

bottom of page