top of page

ΕΝΙΘ: ΤΩΡΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ!

Αρ. Πρωτ. 126

Θεσσαλονίκη 23/3/22


Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καταδικάζει την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή κι επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόκειται για την έναρξη ενός πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία σε βάρος του ουκρανικού, του ρωσικού και των άλλων λαών της περιοχής, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμάστηκε από την συσσώρευση του εύφλεκτου υλικού εδώ και χρόνια από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στην περιοχή που μεθοδεύουν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.


Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά του πολέμου. Με την χρήση όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων στην χώρα μας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί κόμβο μεταφοράς στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, με την αποστολή ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ από τη βάση στο Στεφανοβίκειο, όπου στάθμευαν, στην Πολωνία. Πολύ περισσότερο με την αποστολή πολεμικών υλικών στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση που μαίνεται στην Ουκρανία.


Καταγγέλλουμε τις ευθύνες της τωρινής και όλων των προηγούμενων κυβέρνησεων, που στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, εμπλέκουν τη χώρα μας στο κουβάρι των ανταγωνισμών και του πολέμου. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία βάζει την χώρα μας σε θανάσιμους κινδύνους, ενώ παράλληλα φορτώνει στις πλάτες του λαού την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, ως συνέπειές του. Η πολιτική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, όλων των ως τώρα κυβερνήσεων, είναι η ίδια ακριβώς πολιτική που φορτώνει στις πλάτες του λαού την ανεργία, τη φτώχεια, την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την καταπάτηση των ελευθεριών, την αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, όπως με την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ και τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων. Και ενώ ο λαός οδηγείται στην πείνα, την ανασφάλεια, την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα πακτωλοί δισεκατομμυρίων διατίθενται για πολεμικούς εξοπλισμούς.


Η ΕΝΙΘ υπερασπιζόμενη το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, αντιτάσσεται και καταδικάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Εκφράζει την αλληλεγγύη της στον ουκρανικό, στον ρωσικό και στους άλλους λαούς της περιοχής.


Ως εδώ! Η χώρα μας να μην γίνει πεδίο βολής για τα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά συμφέροντα! Ο λαός μας να μην γίνει στόχος αντιποίνων! Οι λαοί δεν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στον έναν ή στον άλλον ιμπεριαλιστή! Έχουμε αντικειμενικό συμφέρον να δυναμώσει η κοινή πάλη, η διεθνιστική αλληλεγγύη, ώστε κάθε λαός να γίνει κυρίαρχος στον τόπο του!

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

  • Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, να κλείσουν άμεσα όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές και να μη χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

  • Να μην χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για μεταφορά στρατευμάτων και υλικού, να κλείσει το στρατηγείο NRDC του ΝΑΤΟ στο πρώην 3ο σώμα στρατού.

  • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές! Απαιτούμε την επιστροφή όλων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.

  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.


ΤΩΡΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ!

ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΕΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Την Τετάρτη 6/4 απεργούμε μαζικά. Δίνουμε δυναμικό παρών στην απεργιακή κινητοποίηση στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 11:00 ενάντια στην συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, για άμεσα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια και την ενίσχυση του ΕΣΥ.


bottom of page