top of page

ΕΝΙΘ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΙΣ 16/12

Αρ. Πρωτ. 101

12/12/21


Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 18:30, στο Άγαλμα Βενιζέλου, με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία και φορείς.


Ο κρατικός προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ, για άλλη μια χρονιά είναι αντιλαϊκός και βαθιά ταξικός, όπως γινόταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Επιβεβαιώνει ότι είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης είτε σε συνθήκες κρίσης, οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να πληρώνουν τα σπασμένα. Άλλωστε κάθε κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ, έβαζαν σταθερά στο στόχαστρο και μείωναν μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα. Για άλλη μια φορά το μόνο που φέρνει ο προϋπολογισμός είναι θυσίες δίχως τέλος, περισσότερη φτώχεια και φόρους για τους εργαζόμενους, ενώ για τους επιχειρηματίες φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές.


Το μόνο που μεγαλώνει είναι οι πολεμικές δαπάνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικινδύνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι επιδοτήσεις και η χρηματοδότηση στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτός ακριβώς ο σχεδιασμός μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο πολέμων.


Την ίδια ώρα είναι πρόκληση, την στιγμή που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ. Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία κατά 139 εκατ. Ευρώ. Για την ήδη υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μείωση κατά 52% (Από 268 εκατ. το 2021, τώρα πέφτει στα 138 εκατ., μείωση 140 εκατ. ευρώ). Η χρηματοδότηση στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνεται περίπου κατά 1,1 δισ. και καρατομούνται οι παροχές Υγείας κατά 245 εκατ. Αντίθετα, τα "δωράκια" στους φαρμακοβιομήχανους και γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους θα φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.


Στο ίδιο μήκος κύματος, είναι και το χτύπημα στο εισόδημα των υγειονομικών. Η Εισφορά Αλληλεγγύης θα συνεχίσει να επιβάλλεται στους υγειονομικούς, και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, την ώρα που έχει καταργηθεί για τους μεγαλομετόχους επιχειρηματικών ομίλων! Ούτε λόγος για την επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα προ του 2012, με το ΣτΕ να έχει αποφασίσει ενάντια στις παράνομες περικοπές, και την Κυβέρνηση να αρνείται να το πράξει. Το ίδιο και με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Την ίδια ώρα, βέβαια η υποκρισία φτάνει στο απόγειο με την δήθεν αναγνώριση της συμβολής των υγειονομικών με έκτακτο μισό μηνιάτικο(!), την ώρα που οι πληρωμές των πρόσθετων εφημεριών είναι τουλάχιστον 7 μήνες πίσω! Ακόμα και αυτό, βέβαια, το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως μέσο διαχωρισμού των εργαζομένων, με την συζήτηση αν θα το λάβουν μόνο όσοι εργάζονται στα τμήματα Covid.


Τα επιδόματα για τους ανέργους κόβονται κατά 199 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές. Αντίθετα αυξάνονται οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ. και συνολικά στα 7,5 δισ. με τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η Ελλάδα κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ.


Από τις προβλέψεις ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 6,9% και του χρόνου στο 4,5%, τίποτα καλό δεν έχουν να αναμένουν οι εργαζόμενοι. Το μόνο που θα βλέπουν για μια ακόμα χρονιά είναι η τσέπη τους να αδειάζει για να γεμίζουν τα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν το 95% των φόρων για να βγούνε τα "σπασμένα" από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Την ίδια στιγμή μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%.


Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα έδωσαν θάρρος σε πολλούς εργαζομένους. Απέτρεψαν την επιδείνωση της θέσης τους σε μια σειρά χώρους, ανάγκασαν την εργοδοσία και το κράτος να πάρει ορισμένα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης εργασίας, για την ασφάλεια και την υγεία σε χώρους δουλειάς.


Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά την πάλη, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία, για:

  • Γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Να ανοίξουν εδώ και τώρα τα κλειστά νοσοκομεία της πόλης μας, όπως το Λοιμωδών και το Παναγία.

  • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012, σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ, με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών.

  • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς.

  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών. Αφορολόγητο στις πρόσθετες εφημερίες.

  • Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο, με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα, με επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας και ρεπό την επόμενη.

  • Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

  • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.

  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, αλλά και όλων των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας στις συντάξεις.

  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα. Να πληθύνουν με ασφαλή οχήματα τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ.

  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  • Την άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες.

  • Κατάργηση όλων των προκλητικών φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

bottom of page