top of page

ΕΝΙΘ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Αρ. Πρωτ. 184

Θεσσαλονίκη 21/2/23

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το ΔΣ της ΕΝΙΘ συμμετέχει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων που στα πλαίσια της απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 22/2 καλούν σε συγκέντρωση στις 10:30π.μ. μπροστά στην είσοδο των Ε.Ι. του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.


Το “νέο ΕΣΥ” είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας. Με νοσοκομεία-επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τους νόμους της αγοράς, που ότι κοστίζει δε θα προτιμάται και όταν θα υπάρχει η ανάγκη να αξιοποιηθεί θα χρυσοπληρώνεται από τους ασθενείς, άμεσα ή έμμεσα. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας προϋποθέτει χαμηλό κόστος για να μπορούν τα νοσοκομεία να έχουν κερδοφορία και να αυτοχρηματοδοτούνται. Κατεύθυνση που ακολουθείται εδώ και χρόνια.


Μόνο στη δεκαετία 2010-2019 οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν κατά 42,5% με μια οικογένεια το 2021 να δαπανά κατά μέσο όρο 140 ευρώ το μήνα για φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες και εξετάσεις, πέρα απ’ τους δυσβάσταχτους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές! Και σα να μην έφταναν αυτά, πληθωρισμός και ακρίβεια έρχονται να ροκανίσουν το πενιχρό λαϊκό εισόδημα.


Χρόνια τώρα, εμείς οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας διεκδικούμε αυξήσεις στους πετσοκομμένους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Η διεκδίκησή μας θα ήταν όμως στείρα, αν περιοριζόμασταν μόνο σε στενά, “συντεχνιακά” πλαίσια και αιτήματα. Μέρος της κοινωνίας είμαστε και εμείς, με οικογένειες που πλήττονται όπως όλος ο κόσμος από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.


Έτσι, ανάμεσα στα πάγια και διαχρονικά αιτήματά μας ήταν και είναι η κάλυψη όλων των κενών θέσεων του νοσοκομείου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό που θα ελαττώσει τους χρόνους αναμονής για εξετάσεις και χειρουργεία, η αύξηση της κρατικής δαπάνης για την υγεία και η χρηματοδότησή της 100% από το κράτος που συνεπάγεται περισσότερες και δωρεάν παροχές για τους χρήστες υπηρεσιών υγείας, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, της 13ης και 14ης σύνταξης που σημαίνουν σταθερή δουλειά και αξιοπρεπείς μισθούς.


Kοινός λοιπόν ο αγώνας υγειονομικών και χρηστών υγείας για:

1. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

2. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

3. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ των γιατρών και όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

4. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και χρηματοδότηση της υγείας 100% από το κράτος.

Για το ΔΣ της ΕΝΙΘ


bottom of page