top of page

ΕΝΙΘ: ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Αρ. Πρωτ. 149

Θεσσαλονίκη

0/7/22


Κατά συρροήν εγκλήματα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων!

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, από απλά χειρουργεία μέχρι μεταμοσχεύσεις και βιοψίες, αναβάλλονται λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Η αναβολή μπορεί να πάει και πάνω από ένα χρόνο!

Το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει το φως της δημοσιότητας ορισμένα τραγικά περιστατικά, που μόνο ως εγκλήματα κατά συρροή θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Παραθέτουμε ενδεικτικά το χρονικό τους:

  • Ιούλιος 2022 - Ασθενής με πιθανό λέμφωμα παραπέμπεται σε άλλο νοσοκομείο για βιοψία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

  • Ιούνιος 2022 - Ακυρώνεται μεταμόσχευση ήπατος για τον ίδιο λόγο.

  • Xρόνιος νεφροπαθής βρίσκεται στην αναμονή για μεταμόσχευση από ζώντα δότη, εδώ και 2 μήνες.

Οι συνολικά 9 αναισθησιολόγοι που έχουν απομείνει σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας και εκτιμάται ότι θα γίνουν 7 μέχρι τέλος του χρόνου, λόγω συνταξιοδοτήσεων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες, όταν ο οργανισμός προβλέπει 27 θέσεις και οι αναισθησιολόγοι που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων υπολογίζονται στους 40.

Σημειωτέων ότι το Ιπποκράτειο είναι ένα νοσοκομείο με εξειδικευμένα και κρίσιμα κέντρα για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Χειρουργική κλινική μεταμοσχεύσεων και τα παιδιατρικά τμήματα. Με χιλιάδες χειρουργεία και έκτακτα περιστατικά.

Τί ακούσαμε από πλευράς Υπουργείου Υγείας, δια στόματος Αναπληρώτριας Υπουργού για την κατάσταση αυτή; Ότι η πρόσφατη προκήρυξη 4 θέσεων αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο κατέστη άγονη και πως οι γιατροί δεν έχουν κίνητρο να δουλέψουν στο ΕΣΥ. Αλήθεια ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την επικίνδυνη υποβάθμιση του ΕΣΥ;

Τους καλούμε να αναλογιστούν τα δεκάδες «αντικίνητρα» που μας τροφοδοτούν: Την υπερεφημέρευση και την εξόντωση (οι συνάδελφοι που θα έβαζαν τα χαρτιά τους σε αυτές τις θέσεις θα υποχρεώνονταν σε 15 εφημερίες το μήνα), τις απλήρωτες εφημερίες (οι πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες πάνω από 6μηνο!), τους «παχυλούς» μισθούς που συνεχίζουν να είναι πετσοκομμένοι παρά την δικαίωση μας επανειλημμένα στο ΣτΕ, τα φύλλα πορείας για ημερήσιες μετακινήσεις σε άλλους νομούς. Και ο κατάλογος είναι ατελείωτος!

Η τεράστια υποστελέχωση των νοσοκομείων δεν είναι ούτε καινούργιο φαινόμενο, ούτε έκτακτο. Η γιγάντωση των κενών το τελευταίο διάστημα είναι απλά το «ώριμο φρούτο» της διαχρονικής πολιτικής της υποβάθμισης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους παραφυάδες σε όλα τα διοικητικά επίπεδα. Είναι στρατηγική στόχευση όλων όσων κυβέρνησαν και διοίκησαν μέχρι τώρα να εξαθλιώσουν το ΕΣΥ για να πριμοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα και να εμπορευματοποιήσουν ακόμα παραπέρα την Υγεία του λαού.

Κάθε υγειονομικός που σέβεται τον εαυτό του, κάθε ασθενής που έρχεται αντιμέτωπος με το καθημερινό ¨αλαλούμ¨ στο χώρο της Υγείας, κάθε εργαζόμενος που έχει ανάγκη από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου πρέπει σήμερα, και με αφορμή τα τραγικά περιστατικά που σημειώθηκαν στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης, να αναλογιστεί τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων που βιώνουμε στο χώρο της Υγείας, να καταδικάσει συνολικά τους υπεύθυνους και να αγωνιστεί για τη ριζική ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Τα επικίνδυνα φαινόμενα για την υγεία των ασθενών θα πληθαίνουν όσο προχωρούν τα σχέδια για το ¨Νέο ΕΣΥ¨ με τις μηδαμινές προσλήψεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Οι υγειονομικοί θα εξοντώνονται και οι ασθενείς θα αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας αναντίστοιχες των αναγκών τους.

Επομένως το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με αιτήματα που εύκολα αφομοιώνονται από την κυρίαρχη πολιτική μετατροπής της Υγείας σε εμπόρευμα. Απαιτείται ενιαίος, διαρκής αγώνας με όλες τις μορφές και με ριζοσπαστικό περιεχόμενο.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των ΥΠΕ και νοσοκομείων να αναλάβουν τις εγκληματικές τους ευθύνες, και να προχωρήσουν άμεσα σε:

  • Εδώ και τώρα προσλήψεις αναισθησιολόγων με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Καμία δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή όταν χάνονται μοσχεύματα! Να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα και να προκηρυχθούν το σύνολο των θέσεων άμεσα, χωρίς ναι μεν αλλά…

  • Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επαναφορά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού.

  • Ενίσχυση των μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους. Να δοθεί άμεσα λύση για τις μεταμοσχεύσεις ζώντων δοτών που έχουν αναμονή ως και 1 χρόνο λόγω ελλείψεων!

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία.

  • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές.

Αυτά είναι η λύση στα προβλήματα του ΕΣΥ!

Δεν ανεχόμαστε να πληρώνουμε με την ζωή μας τις τραγικές ελλείψεις των Δημοσίων Μονάδων Υγείας! Δεν θα δεχτούμε τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ!


bottom of page