top of page

ΕΝΙΖ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΕΝΙΖ)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ζάκυνθος 4 /04/2022


Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας Covid19 και το μεγάλο shock που υπέστη η παγκόσμια κοινωνία αλλά και η χώρα μας για το πόσο απροετοίμαστα ήταν τα εθνικά συστήματα υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια τέτοια υγειονομική απειλή, έρχεται τώρα ο πόλεμος να αφαιρέσει ακόμα περισσότερους πόρους από την υγεία την παιδεία και τον πολιτισμό (την ζωή δηλαδή) ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την καταστροφική βιομηχανία εξοπλισμών –όπλων δηλαδή τον θάνατο. Επειδή θεωρούμε ότι οι λαοί δε γίνεται ούτε να τρελάθηκαν ούτε και να έχουν όφελος από τον άδικο χαμό των συνανθρώπων τους , εκτιμούμε ότι για ακόμα μια φορά πρόκειται για έναν απάνθρωπο ανταγωνισμό πολύ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που, με τον θάνατο και την καταστροφή των από κάτω, διαγκωνίζονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας και το ξεπέρασμα των κρίσεων που οι ίδιοι δημιούργησαν , κυνηγώντας μόνο το κέρδος καταστρέφοντας παράλληλα το περιβάλλον και τους ανθρώπους.


Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι, με μια καθυστέρηση τριών χρόνων λόγω της πανδημίας και των 27.000 ψυχών που χάθηκαν εξ αυτής και εφαρμόζοντας το «ΔΟΓΜΑ του SHOCK” και στην υγεία, τα οικονομικά συμφέροντα της ιδιωτικής υγείας και η κυβέρνηση που τα αντιπροσωπεύει «δεν ξέχασαν» αλλά επανέρχονται δριμύτεροι εξοφλώντας παλαιότερα «συμβόλαια» που αφορούν επίσης και τις τελευταίες προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μας.


Στις 6 Απρίλη απεργούμε


ενώνοντας τις φωνές μας με όλους τους εργαζόμενους. Οι πανηγυρισμοί κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση του ΑΕΠ (και των επιχειρηματικών κερδών), πάνε μαζί με την απελπισία και την αγανάκτηση που νιώθει κάθε λαϊκή οικογένεια με τα τιμολόγια του ρεύματος, την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τις καθημερινές σχεδόν ανατιμήσεις σε βασικά είδη.


ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ με τη συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να καταργήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για να «ανακουφιστούμε» από την ακρίβεια και τη φοροληστεία.


ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να μας κοροϊδεύουν με δήθεν «μέτρα ελάφρυνσης», όπως η επιδότηση των 13 ευρώ τον μήνα για καύσιμα, την ίδια περίοδο που συνεχίζουν με αλλεπάλληλους «αναπτυξιακούς νόμους να μοιράζουν δεκάδες δις φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους.


Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 και του πρόσφατου «αναπτυξιακού νόμου» που εξασφαλίζουν συνολικά περισσότερα από 12 δις επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές αλλά δεν προβλέπουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ αύξηση στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

Ταυτόχρονα:

● σε εμάς συνεχίζει να επιβάλλεται η Εισφορά Αλληλεγγύης (που έχει καταργηθεί ακόμα και για τους μεγαλομετόχους επιχειρηματικών ομίλων) και η Ειδική Εισφορά για το ΤΠΔΥ, ενώ προχωρούν σε νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

● η φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα αυξηθεί κατά 640 εκατ. ευρώ ενώ ο συντελεστής φορολόγησης στα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 22% από 24%, ενώ μη φορολογώντας χωριστά τις εφημερίες των γιατρών, φτάνουν να τους «υπεξαιρούν» το μισό της αποζημίωσης τους για αυτές.

ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί δήθεν «επισιτιστικής επάρκειας» ενώ η υλοποίηση της «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας σε μια σειρά από απαραίτητα προϊόντα (π.χ. μαλακό σιτάρι, ζωοτροφές, ζάχαρη, κρέας, γάλα κ.λπ.).


Εξίσου προκλητική είναι η προσπάθεια να αποδοθεί η εκτόξευση των τιμών στην Ενέργεια και τα καύσιμα, που προϋπήρχε του πολέμου, αποκλειστικά ως συνέπεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο η κυβέρνηση, από τη μια, χρησιμοποιεί ως βολικό άλλοθι και από την άλλη, εντείνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ήταν η ιδια που συρρίκνωσε - ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ, με τις τεράστιες επιδοτήσεις στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές , την επιβολή τέλους ρύπων στον λιγνίτη και την επιλογή του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου ως βασικού καυσίμου.


Στη σημερινή περίοδο, η επιτάχυνση της "απεξάρτησης" από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αντικατάσταση του από το αμερικάνικο υγροποιημένο αέριο, που είναι πιο ακριβό, προμηνύουν ενεργειακή φτώχεια διάρκειας για τις λαϊκές οικογένειες ενώ υπηρετούν την κερδοφορία των Ελλήνων εφοπλιστών και τα σχέδια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της άρχουσας τάξης της Ελλάδας ως "πύλη εισόδου" για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ήδη οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν πάνω από 22% της παγκόσμιας χωρητικότητας των πλοίων μεταφοράς LNG.


Ταυτόχρονα, ο στόχος της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο αναβαθμίζει αντικειμενικά για το ΝΑΤΟ τη σημασία ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή την κατεύθυνση προβάλλεται όλο και περισσότερο η έννοια του ΝΑΤΟικού εδάφους, όπου ουσιαστικά θα υπάρχει «συγκυριαρχία» στο Αιγαίο υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.


Σε αυτό το πλαίσιο, οι απαιτήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης για να συνεχίσει να συνδράμει τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ δεν περιορίζονται μόνο στη διεκδίκηση μερους των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο αλλά περιλαμβάνουν και τη διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στη μεταφορά Ενέργειας. Γι' αυτό δεν γίνεται πλέον ούτε καν συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία για το Κυπριακό.


Κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί επομένως να υπάρξει απ' την «πρόοδο» (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις) που σημειώνει ο διάλογος των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας. Αντίθετα, όσο η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει τον ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ειρήνη.


Ταυτόχρονα η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμα παρέλθει, τα νοσοκομεία μας παραμένουν μισοδιαλυμένα λόγω της τεράστιας απουσίας μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, και πάνω από τους μισούς εργαζόμενους πια να βρίσκονται σε ανασφάλεια και ομηρία λόγω της εργασίας με ολιγόμηνες συμβάσεις , περνάει στην κυριολεξία σε «αντεπίθεση» δρομολογώντας το ξεπούλημα των υποδομών του ΕΣΥ, την ιδιωτικοποίηση των παροχών υγείας ανάλογα με την δυνατότητα του ασθενή να πληρώσει και την ανάθεση σε εταιρίες όχι μόνο της ασφάλισης των πολιτών αλλά και της συνταξιοδότησης και όλη την κοινωνικής μέριμνας. Φαίνεται ότι, με μια καθυστέρηση τριών χρόνων λόγω της πανδημίας και των 27.000 ψυχών που χάθηκαν εξ αυτής και εφαρμόζοντας το «ΔΟΓΜΑ του SHOCK” και στην υγεία, τα οικονομικά συμφέροντα της ιδιωτικής υγείας και η κυβέρνηση που τα αντιπροσωπεύει «δεν ξέχασαν» αλλά επανέρχονται δριμύτεροι εξοφλώντας παλαιότερα «συμβόλαια» που αφορούν επίσης και τις τελευταίες προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μας.


Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους που όχι μόνο χάνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίας υγείας αλλά και μόρφωσης, όχι μόνο βλέπουν τη ζωή να ακριβαίνει τουλάχιστον κατά 30% και την σύνταξη να γίνεται «άπιαστο όνειρο» αλλά βιώνουν μια άνευ προηγούμενου «επιστροφή στο Μεσαίωνα» όσο αφορά τις συνθήκες της επισφαλούς εργασίας και τον αποκλεισμό τους από την συλλογική και συνδικαλιστική δράση που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.

Το ΕΣΥ και το Νοσοκομείο Ζακύνθου συνεχίζει να υπερασπίζεται ανθρώπινες ζωές αποδεκατισμένο, με κατάκοπους και φτωχοποιημένους γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, που αδυνατεί πια να πάρει άδειες ή ρεπό και τους μισούς μη γιατρούς εργαζόμενους έτοιμους να απολυθούν ή να ανανεώσουν για λίγους ακόμα μήνες την εργασιακή ομηρία τους.

Πρόσφατα μάλιστα το υπουργείο δεν δίστασε να προκαλέσει τη νοημοσύνη και να αξιολογήσει την αντίδραση των γιατρών , με τον να αναγγείλει με νόμο (που την επομένη και κάτω από τις αντιδράσεις των γιατρών πήρε πίσω αλλά όχι με νόμο) την άρση της μονιμότητας των μέχρι πενταετίας υπηρετούντων γιατρών όλου του φρέσκου δηλαδή δυναμικού των Νοσοκομείων μας. Για το ΓΝ Ζακύθου θα σήμαινε την επικείμενη απόλυση με αμφίβολη, προβληματική και σίγουρα χρονοβόρα την επαναπρόσληψη τουλάχιστον (12)δώδεκα επιμελητών μας σε ένα σύνολο μόλις (36) τριάντα έξη ειδικευμένων γιατρών που υπηρετούν σήμερα και ενώ ο οργανισμός προβλέπει (64) εξήντα τέσσερεις ειδικευμένους γιατρούς. Παράλληλα αυξάνονται οι κενές θέσεις λόγω μαζικών αποχωρήσεων και ελάχιστων μόνιμων προσλήψεων , ενώ η κυβέρνηση τελείως αδικαιολόγητα παρατείνει τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Και ενώ τα ίδια τα νοσοκομεία και οι ΥΠΕ ζητούν κάποιες θέσεις επικουρικών για κάλυψη επειγόντων επιτακτικών αναγκών με εξασφαλισμένες τις προβλεπόμενες πιστώσεις, βλέπουμε περικοπές θέσεων που τουλάχιστον αδικαιολόγητες μπορούν να χαρακτηριστούν.


Δεν αντέχουμε άλλο! Μπροστά στα μάτια μας να διαλύουν το ΕΣΥ που το χτίσαμε και μας στήριξε, ΕΝΩ μας καλούν για ακόμα σκληρότερη δουλειά ενώ είμαστε αποδεκατισμένοι , ωθώντας μας έμμεσα σε αποχώρηση η πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι αμοιβές μας δεν αρκούν πια ούτε για τα στοιχειώδη ενώ το μέλλον και η συνταξιοδότηση μας διαγράφονται με απελπισία. Με το νόμο Χατζηδακη βλέπουμε να διαλύονται τα σωματεία μας, η πρώτη και τελευταία καταφυγή μας και δυνατότητα για συλλογική επικοινωνία και διεκδίκηση.


Δεν πάει άλλο ! Στα σχολεία τα παιδιά μας στοιβάζονται σε αίθουσες κακά αεριζόμενες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην εργασία οι άνθρωποι παραμένουν στοιβαγμένοι χωρίς αποστάσεις ασφαλείας , ενώ είναι καθαρό πια ότι η μόνη αγωνία των «υπευθύνων» είναι η χωρίς περιορισμούς και όρια τουριστική επιχειρηματικότητα ενώ η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Μέχρι πότε άραγε θα ανεχόμαστε μία σκληρή ταξική πολιτική, που σκορπάει τα λεφτά των εργαζομένων σε πολεμικές δαπάνες και φιέστες για τα Rafale (σαν να είμαστε σε πόλεμο με τους γείτονες, μόνο που τα ίδια λένε και σε εκείνους), την ώρα που οι άνθρωποι πεινάνε, αρρωσταίνουν , νοσούν χρόνια από τον ιό ή πεθαίνουν.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους – συμβασιούχους covid που είναι 6 μήνες απλήρωτοι

  • Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, όλων των ειδικοτήτων

  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που άλλωστε καλύπτουν πάγιες ανάγκες

  • Ένταξη των όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ

  • Στηρίζουμε το αίτημα του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου για τη στέγαση εργαζομένων στον τουρισμό που προέρχονται από περιοχές εκτός Ζακύνθου.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ


ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΤΗΝ 6/4/2022

Στην πύλη του νοσοκομείου Ζακύνθου στις 9.00πμ

και κατόπιν στη μεγάλη συγκέντρωση των σωματείων στις 10.30 στην Περιφέρεια


bottom of page