top of page

ΕΝΙΖ: Πριν να είναι αργά, να ακουστούν επιτέλους οι εκκλήσεις των υγειονομικών

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΝΖ (ΕΝΙΖ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


Ζάκυνθος, 5-2-2021


Σχετικά με την πρόσφατη, πέραν της προβλεπόμενης, αύξησης των θετικών για Κορωναιό κρουσμάτων τόσο στο νησί μας όσο και σε υγειονομικούς μας, έχουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:


1. Για τον συγκεκριμένο κίνδυνο έχουμε από επταμήνου και επανειλημμένα τοποθετηθεί , εκφράζοντας τότε τις επιφυλάξεις μας για τον τουρισμό που ερχόταν χωρίς test και ανεξέλεγκτα για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Μάλιστα είχαμε από το φθινόπωρο ζητήσει μοριακά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς και περαιτέρω στελέχωση των ΤΕΠ, των Κλινικών , του χειρουργείου και της ΜΕΘ , παράλληλα με διορισμούς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΚΥ και ΤΟΜΥ). Επίσης δεν παψαμε να εφιστούμε την προσοχή στους κρατούντες ότι είμαστε ανοχύρωτοι σαν νοσοκομείο και ότι θα ήταν καταστροφικό για τον πληθυσμό να χρειαστεί να βγουν μερικές μόνο δεκάδες από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου μας σε καραντίνα


2. Έστω και τώρα, για την αντιμετώπιση της συνθήκης που διαμορφώνεται με την μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινωνία αλλά και το νοσοκομείο μας, προτείνουμε:


· Άμεση εκκίνηση, από σήμερα μάλιστα, ελέγχου με μοριακό test (PCR) και ανεξάρτητα από το αν έχουν η όχι συμπτώματα, όλου του προσωπικού του νοσοκομείου μας και των λοιπών υγειονομικών τουλάχιστον του δημόσιου τομέα υγείας στο νησί μας. Προτεραιότητα να δοθεί στους κρίσιμους τομείς όπως το χειρουργείο, την ΜΕΘ, τα ΤΕΠ, την ΜΤΝ, τις χειρουργικές κλινικές και τις παθολογικές κλινικές. Επίσης να ελεγχτούν οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια και τον διοικητικό τομέα.


· Προκειμένου να μπορέσει το εργαστήριο ελέγχων μοριακού test να ανταποκριθεί έγκαιρα στο πολύ αυξημένο φορτίο που θα συνεπάγεται ο επαναλαμβανόμενος μάλιστα έλεγχος με PCR όλων των υγειονομικών και όχι μόνο, ζητάμε από τη Διοίκηση έξτρα προμήθεια επιπλέον μηχανήματος μοριακού τεστ , επαρκών αντιδραστηρίων και βεβαίως ενίσχυση με την απαραίτητη στελέχωσε με προσωπικό του σχετικού εργαστηρίου του νοσοκομείου μας.


· Είναι επίσης σημαντικό να εξασφαλίσουμε άμεση προκήρυξη και μάλιστα με αυξημένα κίνητρα και μισθούς, όλων των κενών οργανικών θέσεων τόσο σε γιατρούς όσο σε νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό , ώστε να υπηρετούν τόσοι υγειονομικοί που να μπορεί να λειτουργεί το νοσοκομείο ακόμα και αν χρειαστεί ένας μεγάλος αριθμός τους να βγει σε καραντίνα.


· Λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο και τις δυνατότητες που έχουμε για άμεση προστασία της κοινωνίας, θεωρούμε ότι ειδικότερα για το νησί μας, πρέπει άμεσα να περισταλεί αποφασιστικά κάθε δραστηριότητα συνωστισμού των ανθρώπων τόσο σε παραγωγικούς τομείς, όσο στην αγορά και βεβαίως στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επειδή άμεσα τα σχολεία προφανώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε ολιγομελή τμήματα με ικανές αποστάσεις και αυστηρότερα μέτρα. Αυτή τη στιγμή το σχολείο μπορεί να αποτελεί σοβαρό παράγοντα μετάδοσης του ιού αφού τίποτα δεν αποκλείει τα παιδιά από το να μολύνονται και να τον μεταδίδουν και μάλιστα και σε ευπαθείς ομάδες.

Πριν είναι πολύ αργά, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους υγειονομικούς στο νησί μας, πρέπει επιτέλους να εισακουστούν οι εκκλήσεις και οι νουθεσίες μας από τη Διοίκηση, την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο υγείας, αποδεικνύοντας στην πράξη – και όχι με «παλαμάκια» - την συμπαράσταση και το σεβασμό τόσο στην προσφορά όσο και τις επιστημονικές απόψεις των υγειονομικών του ΕΣΥ.


bottom of page