top of page

ΕΝΙΖ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17-4-2024

Ζάκυνθος  16/4/2024


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 


17 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.00 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ!

ΛΕΜΕ  ΤΕΡΜΑ  ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ  ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ


Μπροστά μας έχουμε την απεργιακή μάχη της 17ης Απρίλη.


Μια Πανελλαδική Πανεργατική απεργία που έρχεται να δώσει απάντηση στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.


Ενώ η ακρίβεια καλπάζει, ενώ όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης  και  με   πολλούς πια, κυρίως στο δημόσιο , να βρίσκονται  σε απόλυτη εργασιακή ανασφάλεια έως και ομηρία (συμβασιούχοι)  , η κυβέρνηση επιτίθεται σε ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό δικαίωμα του λαού μας στη δημόσια και δωρεάν υγεία.  Απογειώνει την εμπορευματική λειτουργία του ΕΣΥ  και καταργεί τώρα, μετά το πέρας μια τόσο δύσκολης  υγειονομικής κρίσης , τον θεσμό του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής  απασχόλησης  που αναβάθμισε σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας για τους πολλούς και εξασφάλισε, σε μεγάλο βαθμό, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους ίδιους τους γιατρούς.


Πώς επιχειρεί  η κυβέρνηση  τη διάλυση του ΕΣΥ που , χωρίς δισταγμό,  όχι μόνο ψηφίζει αλλά και εισηγείται και ο άλλοτε νοσοκομειακός μάλιστα γιατρός βουλευτής  του νησιού μας;


  1. Εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ.

  2. Οι ασθενείς αναγκάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη ακόμα και για απλές εξετάσεις.

  3. Οι ιατροί του δημοσίου ουσιαστικά ωθούνται να κυνηγούν ασθενείς –πελάτες πέρα  από  το  πρωινό ωράριο  με όρους επισφάλειας για τους ασθενείς άλλα και τους ιδίους τους γιατρούς όπως προβλέπει σχετικά  ο ευρωπαϊκός νόμος. 

  4. Επιτρέπει  σε ιδιώτες γιατρούς να εκμεταλλεύονται τις ακριβές δημοσιές υποδομές των νοσοκομείων  με σκοπό  μόνο το κέρδος και με όρους χαοτικούς έως και επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία


Αν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι να διατηρηθεί ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της υγείας  και να μειωθούν οι λίστες αναμονής για χειρουργείο θα προχωρούσε σε:


  • γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία

  • μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

  • μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

  • γενναίες μισθολογικές αυξήσεις 


Γνωρίζουμε πολύ καλά κάτω από ποιες συνθήκες δουλεύουμε καθημερινά.


Οι μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών  στο νοσοκομείο Ζακύνθου είναι καλυμμένες κατά το ήμισυ, ενώ στο σύνολο των ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών υπηρετεί μόνο το ένα τρίτο από όσους προβλέπονται στον οργανισμό , με τον  παθολογικό τομέα  να  βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και τις  εφημερίες σε πολλές περιπτώσεις συναδέλφων  να φτάνουν τις 10-15 το μήνα!


Και όλα αυτά ενώ μπροστά μας έχουμε την καλοκαιρινή περίοδο που σημαίνει τουλάχιστον τριπλάσιες ανάγκες για παροχή υπηρεσιών υγείας


Στις 17 Απριλίου απεργούμε!


Απεργούμε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.


Διεκδικούμε:


  • Να μην εφαρμοστεί στην πράξη η «απογευματινή» επί πληρωμή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Όχι στην άλωση των δημόσιων νοσοκομείων από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα

  • Διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών ιατρών με 20% αύξηση βασικού μισθού και διπλασιασμό του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Η φορολόγηση των τακτικών εφημεριών να είναι αυτοτελής και με μειωμένο συντελεστή και οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται καθόλου . Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

  • Βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους υγειονομικούς

  1. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων σε κάθε κλινική και τμήμα μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις με ταχύρρυθμες διαδικασίες.

  2. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Καμιά σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

bottom of page