top of page

ΕΝΙΖ: ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ζάκυνθος 6/11/2023


Δελτίο Τύπου


Αρχικά και σε προτεραιότητα δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε τη δολοφονία της ίδιας της ζωής , της δικαιοσύνης, της λογικής και της ανθρωπιάς , που λαμβάνει χώρα τώρα που μιλάμε στη Γάζα , μια έκταση όσο το νησί μας με πάνω από 2,5 εκατομμύρια ψυχές . Στις μέρες μας εκεί με αφορμή την υπερβολική αντίδραση μιας ακραίας οργάνωσης του πιο καταπιεσμένου όμως και δολοφονημένου λαού της γης τα τελευταία 70 χρόνια, η συντεταγμένη και νόμιμη ισραηλινή κυβέρνηση με την υποστήριξη ή την ανοχή των «καθώς πρέπει» δημοκρατικών κυβερνήσεων της δύσης, αποφάσισαν να εξαλείψουν μια για πάντα πάνω από 2 εκατομμύρια απελπισμένους παλαιστίνιους (δολοφονείται 1 παιδί κάθε 10 λεπτά) αρπάζοντας την πολύτιμη για τα διεθνή συμφέροντα γη τους.


Κατά δεύτερον επανερχόμαστε στο φλέγον ζήτημα της σοβαρής υποστελέχωσης κυρίως σε γιατρούς και περισσότερο για τον Παθολογικό τομέα , με επιπτώσεις τόσο στην λειτουργία των κλινικών όσο και στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, έτσι όπως έχουμε ήδη αναφερθεί σε σχετικές ανακοινώσεις μας ( 9/5/22, 19/10/22, 30/10/22 ,16/1/23, 20/2/23, 20/9/23). Πρόκειται για την Καρδιολογική που λειτουργεί μόνο με (2) από τους (4) μόνιμους γιατρούς που προβλέπονται και έναν προσωρινά μετακινούμενο από την ΠΦΥ μόνο για εφημερίες και χωρίς ειδικευόμενους , την Παθολογική που λειτουργεί με μόνο (1) μόνιμο γιατρό από τους πέντε που προβλέπονται και δυο μετακινούμενους από την ΠΦΥ μόνο για εφημερίες και με μόνο 1 ειδικευόμενο στους 4 που προβλέπονται, την Παιδιατρική με δύο μόνο από τους τέσσερεις που προβλέπονται και χωρίς ειδικευόμενους , την Πνευμονολογική που έχει μόνο (1) μόνιμο γιατρό από τους τρεις μόνιμους που προβλέπονται συν (1) από παράταση συνταξιοδότησης συν (1) επικουρικό γιατρό , την ΜΤΝεφρού πάλι με μόνο έναν μόνιμο από τους (3) που προβλέπονται συν (1) από παράταση συνταξιοδότησης και έναν γενικό γιατρό για περιορισμένο χρόνο που ήδη εξαντλείται . Αλλά και στα εργαστήρια όπως του Ακτινολογικού υπηρετούν μόνο (2) από τους (4) γιατρούς που προβλέπονται. Και ενώ στον Χειρουργικό τομέα η κατάσταση είναι φαίνεται καλύτερη, είναι όμως γεγονός ότι δεν εργάζονται όσοι μόνιμοι γιατροί προβλέπονται, άλλα τα κενά οργανικών θέσεων κατά μεγάλο μέρος καλύπτονται από Επικουρικούς γιατρούς περιορισμένης σύμβασης έργου.


Επισημαίνουμε το ιδιαίτερα διαλυτικό φαινόμενο της σταδιακής αντικατάστασης των μονίμων γιατρών του ΕΣΥ με συμβασιούχους επικουρικούς , ενώ παράλληλα παραμένουν κενές, προκηρυσσόμενες ή μη προκηρυσσόμενες , μόνιμες θέσεις γιατρών απολύτως αναγκαίες για τη στοιχειώδη λειτουργία του ΕΣΥ όπως ξεκάθαρα αποδείχτηκε στην πρόσφατη υγειονομική κρίση . Οι συμβασιούχοι γιατροί ορισμένου χρόνου όπως και οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό επικουρικό προσωπικό μπορεί να καλύπτουν προσωρινά κάποια οργανικά κενά , είναι όμως εργασιακά επισφαλείς (προσκόμματα με την αναρρωτική άδεια και εργασία με προθεσμία λήξης !) , οικογενειακά αποδιοργανωμένοι, επιστημονικά σε δυσχέρεια ενημέρωσης και είναι κοινωνικά όμηροι των εκάστοτε κομματικών και διοικητικών παραγόντων για το αν , που , πότε και για πόσο θα ανανεωθεί η σύμβασή τους.


Είναι επίσης γεγονός ότι η προκήρυξη (1) θέσης μόνιμου γιατρού σε κλινικές που λείπουν (2) ή (3) γιατροί αποβαίνει συχνότατα ΑΓΟΝΗ, όπως τα τελευταία χρόνια συμβαίνει και στο νοσοκομείο μας, χωρίς κανείς γιατρός να ενδιαφέρεται εξαιτίας του φόβου ότι θα εφημερεύουν πάνω από 10 η και 15 ημέρες το μήνα ενώ νομίμως θα έπρεπε να μην ξεπερνούν τις (7) επτά , με αμφίβολο το πότε θα πληρωθούν τις υπεράριθμες εφημερίες (ήδη χρωστούν στους γιατρούς πάνω από 5 μήνες) και μόνο σίγουρο να είναι το ότι θα διπλοφορολογηθούν για αυτές με τελική απολαβή μικρότερη από το 50% του προβλεπόμενου. Με δεδομένες δε τις πενιχρές αμοιβές των ειδικευμένων γιατρών που ανέρχονται (!! )στα 3,5 Ε την ώρα για τον επιμελητή Β, γίνεται απολύτως κατανοητό γιατί οι νέοι γιατροί μας μεταναστεύουν μαζικά για το εξωτερικό ενώ δεν παραμένει στο ΕΣΥ πάρα το ήδη «γερασμένο» και σίγουρα σε κόπωση από την υπερεφημέρευση ιατρικό προσωπικό, αναμένοντας τη συνταξιοδότησή του . Και αυτά όταν παράλληλα ο ιδιωτικός τομέας κάνει «χρυσές» δουλειές με σαφώς πολλαπλάσιες αμοιβές για τους γιατρούς, ακόμα υψηλότερα κέρδη για τους αντίστοιχους επιχειρηματίες, άλλα … και πολύ τσουχτερές έως δυσβάστακτες χρεώσεις για τους ασθενείς που απευθύνονται σε αυτόν.


Απαιτούμε :

  • Άμεση προκήρυξη όλων των (35)κενών οργανικών θέσεων των γιατρών του Νοσοκομείου μας όπου σήμερα υπηρετούν μόνο (29) μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ και (3) από παράταση συνταξιοδότησης στους (64) που προβλέπονται στον οργανισμό. Επίσης υπηρετούν (9) επικουρικοί γιατροί με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όσο αφορά το σημαντικό δυναμικό των ειδικευόμενων γιατρών σήμερα υπηρετεί μόνο (1) στους (25) που προβλέπονται. Οι προκηρύξεις, σε κλινικές που η έλλειψη γιατρών έχει οδηγήσει τους εναπομείναντες σε ασφυκτική υπερεφημέρευση, πρέπει να γίνονται για δύο ή τρείς ταυτόχρονα θέσεις με προτεραιότητα στην Καρδιολογική, Παθολογική , Παιδιατρική, Πνευμονολογική αλλά και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και το Ακτινολογικό.

  • Αναβάθμιση των αμοιβών όλων των γιατρών σύμφωνα και με την απόφαση του ΣΤΕ (2018) ώστε να έχουν κίνητρο οι γιατροί να παραμείνουν στη χώρα και να ενδιαφερθούν για το ΕΣΥ και το Νοσοκομείο μας

  • Ένταξη των υπεράριθμων εφημεριών στον τρόπο αποζημίωσης των υπόλοιπων εφημεριών ώστε να πληρώνονται κανονικά και χωρίς καθυστέρηση σε μηνιαία βάση. Να σταματήσει το «καθεστώς» της διπλοφορολόγησης των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών που «αρπάζει» από τους γιατρούς πάνω από το 40% της αμοιβής τους.

  • Ειδικά οικονομικά , επιστημονικά και εργασιακά κίνητρα για τους μόνιμους αλλά και τους επικουρικούς γιατρούς που υπηρετούν στην περιφέρεια όπως είναι το νοσοκομείο μας, ώστε να ενδιαφέρονται για τις προκηρυσσόμενες θέσεις. Θεωρούμε τουλάχιστόν υποκριτικό αν όχι σχεδιασμένο από την πλευρά της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται για το ΕΣΥ όταν η μέση ωριαία αμοιβή των γιατρών στη χώρα μας είναι μικρότερη από το 1/3 εκείνης στην Ευρώπη με εργασιακές συνθήκες τουλάχιστον τραγικές σε σχέση με εκείνες του εξωτερικού γενικά.

  • Μονιμοποίηση όλων των Επικουρικών γιατρών, που σήμερα αποτελούν πάνω από το 1/3 του συνόλου των γιατρών του ΕΣΥ με συνοπτικές διαδικασίες και εφόσον εκπληρώνουν τα τυπικά προσόντα, αφού όπως έχει αποδειχτεί υπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επίσης ένταξη στον οργανισμό όλων των ειδικοτήτων και θέσεων του επικουρικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με άμεση προτεραιότητα τη μονιμοποίησή τους .

  • Άμεση προκήρυξη προσωπικού για την ασφάλεια του Νοσοκομείου σε όλες τις βάρδιες και σε καθημερινή βάση έτσι που το νοσοκομείο να πάψει να είναι «ξέφραγο αμπέλι» και οι εργαζόμενοι να εκτελούν απερίσπαστα και με ασφάλεια το έργο τους.

Αποφασίζουμε την ανάρτηση πανό για το άμεσο σταμάτημα του απάνθρωπου αιματοκυλίσματος που συμβαίνει τώρα στη γάζα και επιτέλους ΕΙΡΗΝΗ πάνω και πέρα από τα αιμοσταγή συμφέροντα που επιβουλεύονται γη και κέρδη εξαϋλώνοντας τον ντόπιο αραβικό πληθυσμό στην πιο βασανισμένη περιοχή του πλανήτη.


bottom of page