top of page

ΕΝΙΒ: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Θήβα, 22/11/2023,

Αρ. Πρωτοκ.: 22/2023


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ


Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί της Βοιωτίας καταγγέλουμε τους συνεχείς βομβαρδισμούς άμαχου πληθυσμού, βρεφών, παιδιών, νοσοκομείων, σχολείων, προσφυγικών καταυλισμών. Κανείς δεν μπορεί πια να σιωπά.


Οι εικόνες από τη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνούν τους χειρότερους εφιάλτες. Είδαμε μωρά στο πάτωμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου, Αλ Σίφα, στο οποίο προ ημερών εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός. Το νοσοκομείο έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από τα ισραηλινά πυρά, με αποτέλεσμα τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και την έλλειψη φαρμακευτικού υλικού, που έχουν οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 7 πρόωρων βρεφών καθώς και όλων των ασθενών που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ. Οι διοικήσεις του Αλ Σίφα αλλά και του νοσοκομείου της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα έχουν μετατρέψει τα προαύλια των νοσοκομείων σε ομαδικούς τάφους για άγνωστους σκοτωμένους πολίτες. Οι γιατροί στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας αναγκάζονται να καταφύγουν σε ακρωτηριασμούς τραυματισμένων άκρων, προκειμένου να σώσουν τις ζωές των ασθενών, πολλές φορές χωρίς καν αναισθησία.


Διαμαρτυρόμαστε για τη στάση της κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε να ψηφίσει το ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός. Η φωτιά «σιγοκαίει» στη Μέση Ανατολή με υπαρκτό τον κίνδυνο να εξαπλωθεί. Διαμαρτυρόμαστε για τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο, μέσω αποστολής φρεγάτας του ελληνικού ναυτικού, αλλά και για σειρά διευκολύνσεων στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του Ισραήλ, συνεχίζοντας τη διαχρονική συνεργασία των κυβερνήσεων της χώρας με το Ισραήλ. Θύμα, όμως, αυτής της κατάστασης και του πολέμου είναι και ο ίδιος ο λαός του Ισραήλ, που μετρά τους δικούς του νεκρούς, ομήρους και θύματα.


Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους γιατρούς στη Γάζα, που εδώ και ενάμιση μάχη δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα στο πλευρό των ασθενών τους. Τεράστιες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό οργανώνονται σε πάρα πολλές χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αυστραλία, όπως και στη χώρα μας. Οι λαοί στέκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας για να σταματήσουν το έγκλημα που γίνεται στη Μ. Ανατολή.


Απαιτούμε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των νοσοκομείων και να εξασφαλιστεί η ασφαλής απομάκρυνση και μεταφορά των ασθενών και όλου του υγειονομικού προσωπικού. Να σταματήσει η βία σε βάρος των αμάχων.


bottom of page