top of page

Ενημέρωση για την συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή Κέντρων Υγείας Αττικής

13/12/21


1. Έγινε την Δευτέρα 13/12/21 η συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και εκπροσώπων ιατρών από τα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ για το θέμα των απλήρωτων εφημεριών με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη ο οποίος παρουσία του οικονομικού διευθυντή του υπουργείου και σε συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεσμεύτηκαν για την καταβολή του συνόλου των οφειλομένων ποσών τακτικών εφημεριών τόσο προς τους γιατρούς των ΚΥ στην 1η ΥΠΕ αλλά και συνολικά προς όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας. Δεσμεύθηκαν πως θα εξοφλήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου όλες τις δεδουλευμένες μέχρι και τον Νοέμβριο 2021 τακτικές εφημερίες, δηλαδή αυτό γίνεται κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια. Για τις πρόσθετες («πέραν του πλαφόν») εφημερίες είπαν ότι αυτοί έχουν εκταμιεύσει το κονδύλι που ζήτησαν οι ΥΠΕ και ότι οι πληρωμές των πρόσθετων εφημεριών από Απρίλιο έως Αύγουστο 2021 είναι ευθύνη της κάθε ΥΠΕ (εν προκειμένω της 1ης ΥΠΕ).


Στο τέλος της συνάντησης ο υπουργός έκανε έκκληση στους εκπροσώπους των κέντρων υγείας να μην προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και κινητοποιήσεις με προφανή το φόβο να μην ανασταλούν οι εμβολιασμοί και οι υπόλοιπες τακτικές λειτουργίες. Η εικόνα αυτή δείχνει πόσο δύναμη έχουν οι εργαζόμενοι γιατροί στα Κέντρα Υγείας αλλά και συνολικά οι νοσοκομειακοί γιατροί όταν αποφασίζουν να κινηθούν συλλογικά και ασυμβίβαστα διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους. Αυτό είναι ένα μήνυμα καταρχήν το οποίο θα πρέπει να κρατηθεί για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας είτε τις γενικότερες αλλά και όσον αφορά τις κλαδικές μας διεκδικησεις (μισθολόγιο αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αντιστάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις μαζικές προσλήψεις προσωπικού μονιμοποίηση των συμβασιούχων κλπ)


2. Επειδή δεν τους έχουμε καμία μα καμία εμπιστοσύνη, σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν το σύνολο των εφημεριών των δεδουλευμένων μέχρι και Νοέμβριο του 2021 προχωράμε σε όλα τα Κέντρα Υγείας σε γενικές συνελεύσεις και συντονισμένη γενική συνέλευση με την κάλυψη της ΕΙΝΑΠ για την άμεση έναρξη επίσχεσης εργασίας και πολύμορφων κινητοποιήσεων.


3. Καλούμε όλους τους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου (πρώην ΙΚΑ) να ενταχθούν κι αυτοί στην ΕΙΝΑΠ για να μπορούν αποτελεσματικά όλοι οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΕΣΥ να δίνουν τον αγώνα τους μέσα από ένα μαζικό κοινό σωματείο με μεγάλη αγωνιστική παράδοση. Το ίδιο ισχύει και σε όλη την χώρα με τις αντίστοιχες Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών. Καλούμε τις παρατάξεις του ΔΣ. της ΕΙΝΑΠ να κάνουν δεκτή την πρόταση που έκανε το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή ώστε να εγγραφούν ως μέλη της ΟΛΟΙ όσοι το επιθυμούν γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ΟΛΩΝ των Κέντρων Υγείας, και των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και φυσικά των Κέντρων Υγείας που προϋπήρχαν πριν το 2016. Θεωρούμε προβληματικό πως αυτή η αυτονόητη πρόταση δεν έγινε αυτονόητα δεκτή αλλά παραπέμφθηκε σε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ.

bottom of page