top of page

ΕΙΝΚΥΝΚ: Το Νοσοκομείο Καρδίτσας ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ από την πολιτική της κυβέρνησης!

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας

(Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Κ.)

22-9-22


Την προηγούμενη εβδομάδα παραιτήθηκε άλλος ένας ακτινολόγος από το ακτινολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας. Πλέον στο νοσοκομείο παραμένει να εργάζεται ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ακτινολόγος. Ο κίνδυνος για άλλη μία φορά να βρεθεί ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ η εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του νοσοκομείου είναι περισσότερο από ορατή.


Πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, αφού εδώ κι ένα χρόνο έχουν παιχτεί τα προηγούμενα επεισόδια με τις παραιτήσεις ακόμα τριών ακτινολόγων. Η κυβέρνηση, το υπουργείο υγείας και οι διοικήσεις του νοσοκομείου φέρουν ακέραιη την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και τις συνεχείς προτάσεις της Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών. Καμία σχέση δηλαδή με την αυτοθυσία αλλά και τον ταυτόχρονο αγώνα με τα οποία στήριξαν όλοι οι συνάδελφοι ακτινολόγοι το νοσοκομείο.


ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΠΕΜΠΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΓΝΚ – 11 ΤΟ ΠΡΩΙ


Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις στη δημόσια υγεία:

  • ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της εργασίας των γιατρών που δεν έχει αιτία τις δήθεν έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, αλλά τις διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού, οδηγώντας σε τεράστιο αριθμό πρόσθετων εφημεριών, συνεχή παράταση των ωραρίων εργασίας και στην «εξόντωση» των εργαζόμενων.


  • ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ όχι μόνο σε σχέση με τις οργανικές θέσεις (30+ θέσεις γιατρών κενές), αλλά πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τις ανάγκες του πληθυσμού που οδηγείται στη φτώχεια (ανεργία, περικοπές μισθών, φορολογία, ακρίβεια) και σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό απευθύνεται στις δημόσιες δομές υγείας, όσο ακόμα αυτές είναι δωρεάν.


  • ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ αφού δεν έχουμε πληρωθεί τις τακτικές εφημερίες από τον Ιούλιο, τις πρόσθετες εφημερίες από τον Απρίλιο, τις εφημερίες για τις έκτακτες ανάγκες λόγω πανδημίας στις ανάλογες ειδικότητες από τον Ιανουάριο, παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης για αυξημένη αποζημίωσή τους. Έχουμε φτάσει στο σημείο, ακόμα και όταν με τεράστια καθυστέρηση πληρώνονται κάποιες από αυτές, να αποζημιώνονται με περικοπή σχεδόν 50%, όπως συνέβη με τις πρόσθετες εφημερίες του Ιανουαρίου. Και την ίδια στιγμή «κοκορεύονται» για το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στα 5,8 δις ευρώ για το πρώτο 8μηνο, που πάλι εμείς πληρώνουμε με την υπέρμετρη φορολογία.


  • ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟΙ ΜΙΣΘΟΙ στα επίπεδα προ 10ετίας με τις μνημονιακές περικοπές. Ούτε τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν σέβονται για να επαναφέρουν τους μισθούς μας στα επίπεδα του 2009. Για ό,τι δεν τους συμφέρει ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είχε το θράσος να μιλήσει για 10% «μεσοσταθμική» αύξηση στις αποδοχές των γιατρών. Πάει κι αυτός να «στρίψει δια του αρραβώνος» για να μην επαναφέρει τους μισθούς μας και μετά να δώσει αυξήσεις τουλάχιστον με βάση τον πληθωρισμό. Η ίδια τακτική που ακολούθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις επι θητείας της αποφάσεις του ΣτΕ το 2017 που επίσης μας είχαν δικαιώσει.


  • ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ που δημιουργείται λόγω της τεράστιας κόπωσης, των ελλείψεων, των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων με κίνδυνο να κατηγορηθούμε ακόμα και οι ίδιοι για τα δυσμενή αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην υγεία των ασθενών μας, στους οποίους στεκόμαστε δίπλα παρόλες τις δυσκολίες.


  • ΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΜΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του υπουργείου ότι «οι γιατροί αποφασίζουν εάν ένας ασθενής θα διασωληνωθεί ή όχι» τη στιγμή που δεν υπήρχε ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ ούτε για δείγμα, με την κατάρρευση του συστήματος παροχής οξυγόνου στο νοσοκομείο πριν λίγο καιρό, με την πυρκαγιά σε κλινική πριν ένα χρόνο, με την εφημέρευση χωρίς ακτινολόγο και την τηλεγνωμάτευση από άλλο νοσοκομείο πριν λίγους μήνες, με την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ που μεταφέρει την αστική ευθύνη στους γιατρούς.


  • ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ, ειδικά στον τομέα της διάγνωσης, όπου η πολιτική της κυβέρνησης αύξανε την πελατεία με τη λογική της «ατομικής ευθύνης» για τα τεστ για τον κορονοϊό και με τις τεράστιες λίστες αναμονής σε χειρουργεία, τακτικά ιατρεία και απεικονιστικές εξετάσεις, αφού το σύστημα υγείας μετατράπηκε σε μίας νόσου.


Θα λέγαμε ότι είναι ανίκανοι να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα και την υγεία του λαού, αν δεν γνωρίζαμε ότι μεθοδεύουν την ιδιωτικοποίησή του. Αλλιώς θα εφάρμοζαν τις προτάσεις που τόσο καιρό και επανειλημμένα έχουμε καταθέσει, αντί δήθεν να κόπτονται ποιοι, πόσοι και για πόσο θα μετακινηθούν από τα κέντρα υγείας στο νοσοκομείο, από τις κλινικές στα ΤΕΠ, από τα ΤΕΠ στην κλινική COVID; από τα Τρίκαλα στην Καρδίτσα και από την Καρδίτσα στη Λαμία και στο Βόλο.


Μην τολμήσουν στη συνήθη τους τακτική να πουν ότι για τις ελάχιστες θέσεις που προκηρύσσονται «δεν υπάρχει ενδιαφέρον», γιατί είναι κι αυτό δική τους ευθύνη. Αφού έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε κάτεργα, με περιοδεύοντες γιατρούς για να μπαλώσουν τα κενά, με τους πρώην «ήρωες με τις ποδιές» να παρακαλούν για τα αυτονόητα, δηλαδή μέχρι και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα μηνών.


Μην διανοηθούν να καταργήσουν το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, να συγχωνεύσουν κλινικές, να μειώσουν τις κλίνες, στην άθλια λογική ότι «αφού δεν δουλεύει όπως πρέπει, ας το κλείσουμε ή ας το κάνουμε κέντρο υγείας». Δεν πρόκειται να περάσει η πολιτική που μεθοδεύει η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού ότι «Δεν γίνεται να έχουμε 3 νοσοκομεία σε απόσταση 20 χλμ γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομεία στην πόλη τους».


Το Νοσοκομείο Καρδίτσας και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να σωθεί εάν δεν υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ και ΟΛΑ τα αιτήματά μας για να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και να δώσουν πραγματικά κίνητρα:


  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

  • ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΟΛΩΝ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30, ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ και γενναίες αυξήσεις στη συνέχεια. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

  • 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.

  • Υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης με τους όρους που θα προτείνει η ΟΕΝΓΕ.


ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΠΕΜΠΤΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΓΝΚ – 11 ΤΟ ΠΡΩΙ


bottom of page