top of page

ΕΙΝΚΥΛ: Δεν θα γίνουμε «Δούλοι» στον 21ο αιώνα. Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Κ.Υ. Λάρισας

Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ

Τσακάλωφ 1, 412 21

ΛΑΡΙΣΑ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Λάρισα, 28 Απριλίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεν θα γίνουμε «Δούλοι» στον 21ο αιώνα

Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος: 5θήμερο, 7ωρο, 35ωρο

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά


Η Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην υγεία να συμμετάσχουν αγωνιστικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς


Κυριακή, 1 Μαΐου 2022

10:00 π.μ στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας


Πανδημία, κρίση, αντεργατικές νομοθεσίες με τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά και συνδικαλιστικά θέματα, ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε εξέλιξη. Ζοφερή πραγματικότητα που καθιστά τον απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς 2022 ιδιαίτερα σημαντικό και την συμμετοχή των εργαζομένων ουσιαστική και απαραίτητη.


Εκατόν τριάντα έξι χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγου για το 8ωρο και 102 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ώρου στην Ελλάδα, κατάκτηση για την οποία χρειάστηκαν αιματοβαμμένοι σκληροί εργατικοί αγώνες, η κατάργηση του 8ώρου, η 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή, η ελαστική και η εκ περιτροπής εργασία, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ουσιαστικά η απόπειρα κατάργησης του εργατικού όπλου της απεργίας, ο πληθωρισμός, η ανεργία συνθέτουν το αντιλαϊκό, εντεργατικό πλαίσιο για τον λαό και τους εργαζομένους.


Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι στενά συνδεδεμένη και με τον αγώνα που δίνουμε οι εργαζόμενοι στην υγεία για την στήριξη των λαϊκών συμφερόντων, ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία, ενάντια στην δημιουργία του κυβερνητικού εξαμβλώματος του «νέου ΕΣΥ» με τα Νοσοκομεία Α.Ε., ενάντια στον στόχο ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του δημοσίου συστήματος υγείας και της περαιτέρω εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της Υγείας. Δεν ανεχόμαστε πλέον να μην γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την άρτια και ασφαλή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας. Δεν ανεχόμαστε πλέον η απαξίωση και η αποδόμηση του υπάρχοντος υποστελεχωμένου Ε.Σ.Υ να γίνεται το όχημα και το μέσον αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων παροχής υπηρεσιών υγείας. Δεν ανεχόμαστε πλέον τις διώξεις αγωνιζόμενων υγειονομικών, οι οποίοι προτάσσοντας και αναδεικνύοντας την αλήθεια διεκδικούν μέτρα για την υγεία του λαού.


Δεν δεχόμαστε την διευθέτηση του χρόνου εργασίας με την εφαρμογή κυλιόμενων 12ώρων συνεχούς δουλειάς, τα εβδομαδιαία 60ωρα, με την εκβιαστική «συναίνεση» και την ατομική ευθύνη του ιατρού.


Δεν ανεχόμαστε την απορρύθμιση της ζωής μας χωρίς σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, την αποδόμηση της ομαλότητας της ζωής των οικογενειών μας. Οι εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος Υγείας αγωνιζόμαστε μέσα στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στο πλευρό των αρρώστων υπό δύσκολες συνθήκες με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης της υγείας. Αγωνιζόμαστε όμως και έξω στην κοινωνία, στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται από την ακρίβεια, την ανεργία, την εκμετάλλευση, την ενεργειακή πτώχεια, την απειλή που προκύπτει από την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.


Οι εργαζόμενοι στην υγεία στεκόμαστε σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την διαφύλαξη του κατοχυρωμένου εργατικού δικαιώματος για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο,

• κατά της απορρύθμισης του χρόνου εργασίας,

• κατά της διεύρυνσης της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας»,

• κατά των ατομικών συμβάσεων εργασίας,

• κατά της προώθησης της εργοδοτικής και κρατικής παρέμβασης στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και της αμφισβήτησης καίριων και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων,

• υπέρ της ειρήνης.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Να σταματήσει αμέσως κάθε ελληνική εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και να απομακρυνθούν από την χώρα όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις του θανάτου.

• Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας: 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο.

• Επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα προ του 2012 με αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού. Πληρώμη όλων των αναδρομικών και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.

• Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

• Άμεσα μέσα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος με κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και διαγραφή χρεών των λαϊκών οικογενειών.

• Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και του δικαιώματος της απεργίας.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του Ε.Σ.Υ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Ένταξη στα Βαρέα, Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς.

• Ενιαίο καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


bottom of page