top of page

ΕΙΝΗ: Χαιρετίζουμε και προετοιμάζουμε την Πανεργατική Απεργία στις 9 Νοέμβρη.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 08-11- 2022


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Χαιρετίζουμε και προετοιμάζουμε την Πανεργατική Απεργία στις 9 Νοέμβρη .


Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε ένα παραπάνω λόγο για να συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία, πέρα από την στήριξη του εργατικού αγώνα για ψωμί και δικαιώματα μέσα στην κρίση και τον πόλεμο.


Η κυβέρνηση στις 20/10 έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ, έχοντας ήδη συζητήσει με τους ήδη φυσικούς της συμμάχους από την ηγεσία των ΙΣΑ και ΠΙΣ, που από χρόνια υμνούν τις ΣΔΙΤ. Είναι χαρακτηριστικά όσα ζούμε στην περιοχή μας με έκφανση ειδικά στον Τομέα της Ψυχικής Υγείας, όπως στο ΠΓΝΙ και την Κέρκυρα. Πατώντας στην διαχρονική αντίληψη όλων των τελευταίων χρόνων που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζοντας την υγεία σαν κόστος και εμπόρευμα βιάζεται τώρα να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στην διαβούλευση ούτε τους τυπικούς λόγους να κοινοποιήσει στην ΟΕΝΓΕ το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν μπήκε, γνωρίζοντας ότι έχει την ομοσπονδία απέναντι της.


Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα και ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Οι ρυθμίσεις αυτές δένονται στενά με την προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κόστος της υγείας μεταφέρεται στις τσέπες των ασθενών.


Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στο απογευματινό Ιατρείο και χειρουργείο, που εντείνουν την εκμετάλλευση και την κόπωση των γιατρών σε βάρος φυσικά και της ασφάλειας της εργασίας τους και της υγείας και της τσέπης των ασθενών τους.


Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην ιδιωτική εργασία των γιατρών ΕΣΥ. Υποστηρίζουμε την ενδυνάμωση των Δημόσιων δομών υγείας , τη διαμόρφωση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και ικανοποιητικών αμοιβών ( όχι στην προσχηματική αύξηση μισθού όπως το 10% της κυβέρνησης ). Ο γιατρός κρατά στα χέρια στα την υγεία και τη ζωή ανθρώπων.


Ζητάμε:

  • Να αποσυρθεί το επαίσχυντο νομοσχέδιο.

  • Καμιά σκέψη για απογευματινά χειρουργεία.

  • Κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών πανελλαδικά .

  • Άμεσα μόνιμες προσλήψεις στο σύνολο των κενών οργανικών θέσεων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

  • Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των επικουρικών ιατρών .

  • Άρση αναστολών εργασίας.

  • Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΤΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13- 14ου μισθού.

  • Άμεση αποπληρωμή των εφημεριών

  • Επαναφορά του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

  • Ένταξη στα ΒΑΕ

  • Η επαγγελματική και αστική ευθύνη να καλύπτονται πλήρως από το Νοσοκομείο και τον εργοδότη.


Μπορούμε να πετάξουμε το νομοσχέδιο στο καλάθι των αχρήστων.


bottom of page