top of page

ΕΙΝΔΥΜ: KATAΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Κοζάνη 28/05/2023

Αρ.Πρωτ. 33


Τη σημερινή συγκέντρωση, την οποία το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου αποφάσισε συμβολικά να γίνει σήμερα Κυριακή, ημέρα που δεν εφημερεύει χειρούργος στο νοσοκομείο, να γίνει εδώ στο προαύλιο του νοσοκομείου.


Για να διαμηνύσουμε και από αυτό το βήμα πως είμαστε αποφασισμένοι να διαμηνύσουμε, όπως και την προηγούμενη φορά στην προηγούμενη συγκέντρωση για τον ίδιο λόγο, να διαμηνύσουμε πως είμαστε αποφασισμένοι τόσο εμείς οι εργαζόμενοι όσο και όλοι οι πολίτες της Πρέβεζας να δώσουμε με τον πιο επίμονο και τον πιο αποφασιστικό τρόπο τη μάχη για το αυτονόητο, τη μάχη για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.


Εν έτη, 2023.


Επειδή πολλά λέγονται πολλές δικαιολογίες, έχουμε ακούσει το τελευταίο χρονικό διάστημα για αυτή την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. Όσον αφορά τη στελέχωση τόσο του ιατρικού όσο και του υλικού προσωπικού, θα ήθελα με αφορμή την σημερινη συγκέντρωση, να θέσουμε μια σειρά από ερωτήματα και να δώσουμε όσο είναι δυνατόν να δοθούν κάποιες απαντήσεις σε αυτά.


Κατ αρχάς.


Χρειάζεται στην Πρέβεζα να υπάρχει νοσοκομείο, χρειάζεται στην Πρέβεζα να υπάρχουν πρωτοβάθμιες δομές υγείας.


Σε αυτό δεν θα απαντήσουμε εμείς θα απαντήσουν τα νούμερα;


Τα στατιστικά για το νοσοκομείο πρέβεζας.


Και πριν από την πανδημία, αλλά και αμέσως μετά από αυτήν, λένε ότι σε αυτό εδώ το νοσοκομείο.


Το οποίο τόσο πολύ το έχουν υποβαθμίσει, στο οποίο τόσοι πολλοί γιατροί λείπουν που θα μπορούσανε να μιλήσουν και να εργάζονται και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εδώ.


Κάθε χρόνο νοσηλεύει περίπου πεντέμισι χιλιάδες ασθενείς και από τα εξωτερικά του ιατρεία περνάνε πάνω από 70.000 άστεγους. Τα νούμερα αυτά, αν το νοσοκομείο ή σε μια ελάχιστα πιο καλή, ελάχιστα καλύτερη στελέχωσης μπορεί να ήταν και διπλάσιες από μόνα τους αποδεικνύουν την αναγκαιότητα ύπαρξης της δευτεροβάθμιας δομής στο νομό της Πρέβεζας.


Κάτι ευθύς τοίχο κοιτώντας τα στατιστικά αντίστοιχες απαντήσεις, μπορούμε να δώσουμε και για τις πρωτοβάθμιες δομές, τόσο μέσα στην πόλη της Πρέβεζας όσο και στην περιφέρεια, στα χωριά και στις κωμοπόλεις γύρω γύρω.


Δεύτερο ερώτημα, το οποίο θα βάλουμε λειτουργικά στα υπόψη της ιδιαίτερης.


Είναι ότι μπορεί ένα νοσοκομείο να εφημερεύει με ασφάλεια και να διασφαλίζει την υγειονομική κάλυψη ενός ολόκληρου νομού. Αν σε αυτό το νοσοκομείο δεν έφερε έχουν σταθερά όλες τις μέρες του μήνα για όλο το εικοσιτετράωρο. Ειδικότητες που υποστηρίζουν τη ζωή.


Προφανώς αυτό δεν θα δώσω απάντηση, γιατί ο καθένας μας καταλαβαίνει ότι ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να εφημερεύσει με ασφάλεια αν σε αυτό δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος, αν δεν εφημερεύει παθολόγος, αν δεν εφημερεύει παιδίατρος πανεπ ημερεύει χειρουργός πως δεν εφημερεύει σήμερα αν δεν εφημερεύει γυναικολόγος σας εφημερεύει ορθοπεδικός το λόγο σου καθεξής.


Άρα λοιπόν, είναι προφανές ότι ένα νοσοκομείο στο οποίο λείπουν βασικές ειδικότητες στην εφημερία δεν έχουμε ρεύμα ασφαλή.


Τρίτο ερώτημα.5. Αποτελεί άπιαστο οικονομικό στόχο να έχουμε σήμερα στην Πρέβεζα ένα νοσοκομείο που να προφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και να μην χρειάζεται ο Πρεβεζάνος να ταξιδεύει εκαντοντάδες χιλιόμετρα και να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρει την υγεία του;; Απάντηση: Χρειάζεται: 2 χειρουργούς ακόμη, 2 παθολόγους, 2 ορθοπαιδικιυς, 1 καρδιολογο ένα 1 αναισθησιολογο 1 ακτινολόγο. . Σύνολο δηλαδή ούτε δέκα γιατρούς για να καλύψει τις άμεσες εφημεριακες ανάγκες. Σ'αυτούς άμα προσθέσεις έναν ακόμη οφθαλμίατρο για να γίνονται χειρουργεία καταρράκτη, έναν γαστρεντεριλογο και έναν πνευμονολογο αλλάζει κυριολεκτικά η εικόνα του νοσοκομείου σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Μαζί με αυτούς τους 12 γιατρούς άμα προσθέσεις και λίγες δεκάδες νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού μαζί με μία κτιριακή αναβάθμιση αλλάζει άρδην η εικόνα του νοσοκομείου με ένα σχετικά μικρό κόστος.


6. Γιατί όμως δεν γίνεται αυτό; Γιατί ενώ το κόστος είναι ίδιο η κυβέρνηση προμοταρει γιατρούς με μπλοκακι και δεν παίρνει μόνιμους ή συμβασιούχους που θα τους μονιμοποιήσει; Γιατί επιμένει να έχει συμβασιούχους φυλακές, τραυματιοφορείς, τραπεζοκομες, ενώ αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν πολλά χρόνια στο νοσοκομείο και καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες; Γιατί αφού έχει στην Πρέβεζα κρατικό κέντρο ψυχικής υγείας το αφήνει ουσιαστικά να κλείσει και το αντικαθιστά με ΜΚΟ;;( Περιγράφω για το κέντρο ψυχικής υγείας)


Απάντηση: Γιατί αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή της. Η λογική κόστους -οφελους στην υγεία είναι πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά. Είναι πολιτική επιλογή να ξεφορτωθούν το όποιο κοινωνικό κράτος και το αντικαταστήσουν με έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό κλάδο που θα πουλάει υπηρεσίες υγείας σε αυτούς που έχουν να αγοράσουν.


6. Έχουν οι Πρεβεζάνοι δύναμη να αγοράσουν υπηρεσίες υγείας; Είναι οι Πρεβεζάνοι στην πλειοψηφία τους εφοπλιστές και βιομήχανοι για να μπορούν να πληρώσουν όλα αυτά;


7. Έχει ο κόσμος της Πρέβεζας συμφέρον από μία τέτοια πολιτική επιλογή;;;


8. Τί πρέπει να κάνουμε;; Αυτό που διαχρονικά καθόριζε και καθορίζει τις εξελίξεις είναι ο συσχετισμός δυνάμεων ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και το εργατικό κίνημα. Όσο πιο δυνατό το εργατικό κίνημα και όσο πιο αδύναμη η πολιτική ηγεσία τόσο καλύτερα για εμάς. Ας αντλήσουμε παραδείγματα από τις διεκδικήσεις μας γαι το νοσοκομείο. Όταν οι παρεμβάσεις μας ήταν δυναμικές, προκαλουσαμε πολιτικό πονοκέφαλο και όλο και κάτι αποσπουσαμε. Όταν πάλι η παρέμβαση μας ήταν αδύναμη ήταν και τα αποτελέσματα πενιχρά. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να συνεχίζουμε να ακούμε μέσα από την κοινωνική διαμαρτυρία πίεση. Δεν είναι άπιαστο όνειρο οι στόχοι που βάζουμε. Δεν είναι άπιαστο όνειρο σήμερα να διεκδικούμε


Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Να φύγουν οι ΜΚΟ και τα ΣΔΙΤ από τά νοσοκομεία

Να ενταχθούν στα βαε οι υγειονομικοί

Να γίνει επιτέλους νέο νοσοκομείο στη πόλη της Πρέβεζας


Θα συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη για το αυτονόητο δικαίωμα μας για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον 21ο αιώνα και να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε αποτελέσματα αν αυτός ο αγώνας γίνει μαζικός και αγκαλιάσει από όλους τους Πρεβεζανους. Εμείς, ως εργαζόμενοι του νοσοκομείου,θα είμαστε εδώ για να δίνουμε τον τόνο και να οργανώνουμε αγώνες που δε μπορεί παρά να είναι Νικηφόροι. Ευχαριστώ πολύ καλή συνέχεια.


bottom of page