top of page

ΕΙΝΑΠ: Να γίνουν επιτέλους οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού!

Αθήνα, 10/02/21


Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με αφορμή επισημάνσεις συναδέλφων από διάφορα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του λεκανοπεδίου (αυτές τις ημέρες από το Κ.Υ Ραφήνας και το νοσοκομείο Μεταξά, το προηγούμενο διάστημα από το Αιγινήτειο, το νοσοκομείο Νίκαιας, το Κ.Υ Ηλιούπολης και πολλά άλλα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας), για αντιφατικές άνωθεν οδηγίες καθώς και για παράλογες αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών στα πλαίσια του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού δηλώνει τα ακόλουθα:


1. Τα νοσοκομεία πρέπει άμεσα να απεμπλακούν τελείως από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Υπάρχει κίνδυνος για τους προσερχόμενους προς εμβολιασμό ηλικιωμένους και μέλη ευπαθών ομάδων, λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου μέσα στα νοσοκομεία, τώρα που αυξάνονται αξιόλογα οι εισαγωγές ασθενών της επιδημίας. Επίσης, τα νοσοκομεία πρέπει να αφεθούν απερίσπαστα στην αντιμετώπιση της λοιπής νοσηρότητας.


2. Οι ειδικευόμενοι γιατροί πρέπει επίσης να απεμπλακούν τελείως από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού γιατί αυτό θα είναι σε βάρος της εκπαίδευσής τους, η οποία έχει ήδη πληγεί εδώ και σχεδόν ένα έτος λόγω της μονομερούς ενασχόλησης του ΕΣΥ μόνο με την επιδημία.


3. Τα Κέντρα Υγείας πρέπει να μπορούν εκτός από τον εμβολιασμό να επιτελούν και το έργο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Γι’ αυτό χρειάζεται η ανάπτυξη νέων στελεχωμένων δομών δημόσιας υγείας για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού καθώς και η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με υποδομές και προσωπικό.


4. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς και υπεύθυνες οδηγίες για το ποιες ιατρικές ειδικότητες εμπλέκονται στο έργο του εμβολιασμού (π.χ. οι εργαστηριακές ειδικότητες και ορισμένες κλινικές ειδικότητες όπως ψυχιατρική, ορθοπαιδική, ουρολογία, νευροχειρουργική κ.λπ., σαφέστατα δεν μπορούν να εμπλέκονται). Επίσης, πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και σαφήνεια στις οδηγίες για αντενδείξεις, παρενέργειες κ.λπ. και να μπει τέρμα στην αντιφατικότητα και την ασάφεια.


5. Να σταματήσουν αμέσως οι άνωθεν εντολές για αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας, από Κέντρο Υγείας σε άλλο Κέντρο Υγείας, από Κέντρο Υγείας σε νοσοκομεία, από τμήμα σε τμήμα κ.λπ., οι οποίες ανακυκλώνουν διαρκώς το ίδιο εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο ιατρικό προσωπικό και θίγουν την εκπαίδευση των ειδικευόμενων.


Να γίνουν επιτέλους οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες!

Ήταν γνωστό εδώ και πολλούς μήνες ότι επέρχεται ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού και επίσης ήταν γνωστό εδώ και περισσότερους μήνες ότι θα ερχόταν και δεύτερο και τρίτο κύμα επιδημίας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία!

bottom of page