top of page

ΕΙΝΑ: Για την κατάσταση του ΕΣΥ στην περιοχή μας

ΑΠ.50.2021

21/09 /2021


Ενώ βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές του Φθινοπώρου οι καταστροφικοί χειρισμοί της κυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα, φέρνουν το ΕΣΥ για ακόμα μία φορά στα όρια του.


Το – για δεύτερη φορά- ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, ο συνωστισμός σε ΜΜΜ και μαζικούς χώρους δουλειάς, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς καμιά προετοιμασία, η απουσία μηχανισμού εντοπισμού, ιχνηλάτησης και απομόνωσης με μαζικά δωρεάν και αξιόπιστα τεστ στον πληθυσμό , έχει αυξήσει την διασπορά του ιού με ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Πάτρας, αποτυπώνει την πανελλαδική εικόνα. Ήδη έχουμε την μετατροπή περίπου του 20% της δυναμικής και της χωρητικότητας των δύο νοσοκομείων, ΠΓΝΠ και ΓΝ Αγ.Ανδρέα, σε κλινικές Covid, στελεχωμένες με το υπάρχον εξαντλημένο προσωπικό, μειωμένο από πέρυσι λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων και αναστολών. Έως τέλος του χρόνου αναμένεται μάλιστα η λήξη των συμβάσεων χιλιάδων επικουρικών γιατρών πανελλαδικά, που βρίσκονται σε ομηρία αναμένοντας παράταση.


Ταυτόχρονα έχουμε την συρρίκνωση όλων των υπόλοιπων παθολογικών και χειρουργικών κλινικών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο όγκο ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε τακτικά αλλά και επείγοντα περιστατικά. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι οι δεκάδες ασθενείς που «νοσηλεύονται» σε ράντζα στους διαδρόμους των ΤΕΠ στο ΠΓΝΠ. Έχει προχωρήσει ήδη μεγάλη μείωση των χειρουργικών αιθουσών, κυρίως στο ΓΝ Αγ. Ανδρέα περίπου στο 60% , λόγω μεταφοράς προσωπικού, διπλασιάζοντας τον χρόνο αναμονής στις λίστες χειρουργείου, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στους ασθενείς.


Επανέρχεται λοιπόν επιτακτικά το αίτημα, της αποσυμφόρησης των δύο νοσοκομείων και η επαναλειτουργία με πλήρη στελέχωση και με τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό των πρώην νοσοκομείων Θώρακος και 409. Παράλληλα γίνεται ξανά επίκαιρη η ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού θεραπευτηρίου της περιοχής που έχει τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και το προσωπικό ώστε να νοσηλεύσει περιστατικά covid σε κλινικές και ΜΕΘ.


Ένα από τα ισχυρότερα όπλα ενάντια στην πανδημία είναι το εμβόλιο, το οποίο αποδειγμένα μειώνει τη διασπορά και τη βαριά νόσηση. Η αναξιοπιστία και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας έχει σαν αποτέλεσμα την αποτυχία της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης αλλά και οι «ειδικοί» που επέλεξε για την ενημέρωση των πολιτών, ουσιαστικά τροφοδότησαν ένα σκοταδιστικό, ανορθολογικό και επικίνδυνο ρεύμα στην κοινωνία. Αντί να διεξαχθεί μία μεγάλη καμπάνια αξιόπιστης και σοβαρής ενημέρωσης ώστε να πειστούν και απαντηθούν όλοι οι εύλογοι προβληματισμοί, χρησιμοποιείται για ακόμα μία φορά η επικίνδυνη λογική της ατομικής ευθύνης και των κυρώσεων, για να αποσιωπηθούν οι μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες.


Η συνειδητή πλέον επιλογή της μη ενίσχυσης με προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποδομές και χρηματοδότηση του ΕΣΥ, που σήκωσε και συνεχίζει να σηκώνει εξ ολοκλήρου το βάρος της πανδημίας, έχει σαν αποτέλεσμα την προδιαγεγραμμένη υποβάθμιση και υπολειτουργία ολόκληρων τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων της περιοχής μας. Οι προσλήψεις που έγιναν είναι κατά πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις με τα νοσοκομεία να λειτουργούν μόνον χάρη στην υπερεργασία και την αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους. Ταυτόχρονα παρατηρείται η κραυγαλέα ενίσχυση και πριμοδότηση του μεγάλου ιδιωτικού τομέα Υγείας, που αν και συνεχίζει να λιποτακτεί από την πανδημία, αυξάνει κατά πολύ την κερδοφορία του.


Αν και το βασικό συμπέρασμα από την παγκόσμια εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας είναι ότι μόνο ένα ισχυρό Δημόσιο και Κρατικό Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να προασπίσει την Υγεία του λαού, η Κυβέρνηση παραμένει εμμονικά και ιδεοληπτικά προσκολλημένη στην εγκληματική επιλογή της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας, της δημιουργίας του «νέου ΕΣΥ». Για ακόμα μία φορά δια στόματος Πρωθυπουργού και Υπουργού Υγείας στην ΔΕΘ μαζί με τους Προέδρους του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων επανήλθαν στο τραπέζι οι ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ, αυτή τη φορά της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Παρότι η πανδημία απέδειξε ότι η ανάσχεσή της είναι αδύνατη χωρίς Δημόσιο Σύστημα ΠΦΥ, η κυβέρνηση της δίνει το τελειωτικό χτύπημα με μόνο κερδισμένο το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο και βασικό χαμένο την κοινωνία.


Αντίστοιχη προσπάθεια έγινε εν μέσω τρίτου κύματος με σύμβαση των νοσοκομείων με ιδιώτες ιατρούς μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών το οποίο κατέληξε σε πλήρη αποτυχία λόγω μικρής ανταπόκρισης από τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς και αδυναμίας ενσωμάτωσης τους σε ένα απαιτητικό νοσοκομειακό και εφημεριακό περιβάλλον.


Η μόνη λύση είναι επιτέλους η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αξιοποιώντας και προσλαμβάνοντας όλο εκείνο το έμπειρο προσωπικό που παραμένει εγκλωβισμένο σε λίστες αναμονής για μία σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και όλου του επικουρικού προσωπικού που έδωσε και συνεχίζει να δίνει την μάχη μέσα στα νοσοκομεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με μία απλή αίτηση διορισμού.

  • Μαζικός και καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού με εμβολιαστική καμπάνια ενημέρωσης από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς

  • Να μην κλείσει το Mega εμβολιαστικό κέντρο- Μεταφορά των εμβολιαστικών κέντρων των νοσοκομείων σε αυτό

  • Δημιουργία αποκεντρωμένου περιφερειακού επιδημιολογικού κέντρου – Αλλαγή επιδημιολογικής στρατηγικής με μαζικά δωρεάν τεστ, εκτεταμένη ιχνηλάτηση, μίσθωση μαζικών χώρων καραντίνας

  • Μέτρα προστασίας και αποσυμφόρησης στους χώρους σπουδών, δουλειάς και τα ΜΜΜ

  • Κανένας συμπολίτης μας χωρίς ποιοτική δημόσια και δωρεάν περίθαλψη – Έκτακτη ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Αχαΐας – Επίταξη του ¨Ολυμπίου¨- Άνοιγμα του Θώρακος και 409

  • Καμιά σκέψη για ΣΔΙΤ και ιδιώτες στο ΕΣΥ – Ενίσχυση του ΕΣΥ, που σηκώνει όλο το βάρος της πανδημίας, με κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό

  • Κάλυψη των γνωστών οργανικών κενών σε Κ.Υ-ΕΚΑΒ-Νοσοκομεία με μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών με κατεπείγουσες διαδικασίες, με προτεραιότητα τις σχετιζόμενες με την covid ειδικότητες

  • Ενίσχυση και όχι συγχωνεύσεις των περιφερειακών νοσοκομείων Αιγίου, Πύργου, Μεσολογγίου, Αγρινίου

  • Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 -Ένταξη στα ΒΑΕ- Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

  • Ουσιαστική ενίσχυση της πληττόμενης κοινωνίας από τις συνέπειες της πανδημίας – Λεφτά για Υγεία-Παιδεία- Κοινωνικά αγαθά και όχι για την καταστολή


bottom of page