top of page

Ειδικευόμενοι Ιατροί του Ευαγγελισμού: Χορτάσαμε από υποσχέσεις και παλαμάκια!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευόμενων Γιατρών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 17/9 πραγματοποιήθηκε συνέλευση ειδικευόμενων γιατρών με αιχμή τα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, τα οποία έχουν οξυνθεί με το ξέσπασμα της πανδημίας και μάλιστα ολοένα επιδεινώνονται και με το 2ο κύμα.


Αποτελεί κοινή παραδοχή, ότι παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον 7ο μήνα από το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας και παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης περί «θωράκισης» του ΕΣΥ, βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι τον Μάρτιο. Οι περιβόητες προσλήψεις υγειονομικών πανελλαδικά που έχουν γίνει ως τώρα είναι μόνο 4.729 και αφορούν σε συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης, τη στιγμή που τα κενά σε οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 30.000. Επίσης, η πλειονότητα των επικουρικών γιατρών που ανέλαβαν στα τμήματα covid, υπηρετούσαν ήδη ως παρατασιακοί ειδικευόμενοι στα τμήματά τους. Αν σε αυτό προστεθούν οι συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων ιατρών, καθώς και οι επαπειλούμενες απολύσεις εργαζομένων σε σημεία νευραλγικά για το Νοσοκομείο (καθαριότητα, σίτιση, διοικητικοί, τεχνικοί, αλλά και τραυματιοφορείς!), καταρρέει σα χάρτινος πύργος το αφήγημα περί θωράκισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.


Τρανή επιβεβαίωση αυτού αποτελεί η επαναλειτουργία της κλινικής covid τις τελευταίες 2 εβδομάδες με τους ίδιους όρους που λειτούργησε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας που μας είχε βρει «απροετοίμαστους», δηλαδή με «εντέλλεσθε» της Διοίκησης για μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές (παθολογικό, πνευμονολογικό, δερματολογικό, νεφρολογικό, καρδιολογικό κ.ά.) για να καλύψει τις βάρδιες στα τμήματα covid. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται μεγάλα κενά στις κλινικές από τις οποίες αποσπώνται οι γιατροί, με αποτέλεσμα όσοι μένουν πίσω να κάνουν 9-10 εφημερίες το μήνα, ενώ σε δεύτερη μοίρα μπαίνει και το κομμάτι της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.


Επιπλέον η δημιουργία των νέων τμημάτων covid γίνεται στη θέση κλινικών που αναστέλλεται η λειτουργία τους (ουρολογική, καρδιοχειρουργική κ.ά.), ενώ η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν οι μισές αίθουσες χειρουργείων, με τις λίστες αναμονής των ασθενών να εκτοξεύονται. Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι ο Ευαγγελισμός αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για πολλά νοσήματα και εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς το χρόνο για επεμβάσεις (Καρδιοχειρουργικές, Νευροχειρουργικές κ.ά.), που η αναστολή τους του επόμενο διάστημα θα οδηγήσει τους ασθενείς αυτούς είτε στον ιδιωτικό τομέα (βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγειά τους), είτε θα αυξήσει τη θνητότητα στους χρονίως πάσχοντες.


Δεν μπορεί να λειτουργήσουν πάλι τα νοσοκομεία με …κορονοκεντρικό χαρακτήρα, ως νοσοκομεία μιας νόσου!


Την ίδια στιγμή έχει καλυφθεί ήδη το 70% των κλινών ΜΕΘ και στο νοσοκομείο μας πριν καν ξεκινήσει η περίοδος του χειμώνα. Με 980 κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά είμαστε πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες σε 3.500 κλίνες, ενώ και η αναλογία νοσηλευτών ανά κλίνη ΜΕΘ είναι στο 1:2,2 αντί για 1:4, αυξάνοντας κατά πολύ τη νοσηρότητα από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Όπως παραδέχτηκε και ο κ. Χαρδαλιάς, η θνητότητα από covid στην Ελλάδα είναι 4πλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Οι εξαγγελίες για 300 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές (Νιάρχος, Μαρινάκης, ΙΟΝ), δε μας εφησυχάζουν, καθώς δε συνοδεύονται από εξαγγελία για 1.200 προσλήψεις νοσηλευτών που απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα κρεβάτια. Ελπίζουμε μόνο να μη φτάσουμε να κάνουμε ηλικιακό triage (διαλογή) για το ποιοι ασθενείς θα έχουν την τύχη να διασωληνωθούν, όπως έγινε στην 1η φάση της πανδημίας σε πολλές τις χώρες της ΕΕ που έχουμε σα πρότυπο (Σουηδία, Ιταλία, Αγγλία κ.ά.)…


Παράλληλα, η κατάσταση στο covid-ΤΕΠ είναι ασφυκτική, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες τόσο για εμάς όσο και για τους ύποπτους ασθενείς που εν τέλει θα βρεθούν αρνητικοί στον ιό και συγχρωτίζονται για ατέλειωτες ώρες με τους θετικούς ασθενείς στον ίδιο χώρο. Τα rapid-test είναι περιορισμένα και μάλιστα διαθέσιμα μόνο για τις μέρες γενικής εφημερίας (μόλις 50), ενώ πρόσφατα ζήσαμε και το «μπάχαλο» της ανάθεσης διενέργειας των τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο! (με το αζημίωτο, φυσικά…). Η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, αλλά και το υψηλό κόστος στον Ιδιωτικό τομέα, οδηγούν ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των ασθενών να απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία για τη διενέργεια των test με αποτέλεσμα στις εφημερίες να γίνεται το αδιαχώρητο, με τον κίνδυνο υπερμετάδοσης να ελλοχεύει.


Τα μέσα ατομικής προστασίας εξακολουθούν να είναι περιορισμένα και να καλούμαστε να βγάλουμε ολόκληρη εφημερία με μία χειρουργική μάσκα! Και πάνω σε όλα αυτά, ακόμα και όσοι από εμάς εργάζονται σε μη covid-κλινικές, εργαζόμαστε καθημερινά με το φόβο μόλυνσης από τον ιό χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε! Ήδη μετράμε 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε προσωπικό του νοσοκομείου, με το 1 να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, ενώ δεκάδες είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα πανελλαδικά στο υγειονομικό προσωπικό.


Ωστόσο, παρακολουθούμε την κυβέρνηση, η οποία μέσα σε όλο το διάστημα που της εξασφαλίσαμε «μένοντας σπίτι» ώστε να διεκπεραιώσει τα αυτονόητα, να μην έχει κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα για τη θωράκιση του συστήματος υγείας, να εξακολουθεί να παρέχει «γη και ύδωρ» στους ιδιωτικούς ομίλους υγείας αντί να τους επιτάξει, να «στρώνει το δρόμο» για το 2ο κύμα της πανδημίας με πρωτόκολλα-λάστιχο στα Μέσα Μεταφοράς, στον Τουρισμό, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία. Με ιδιαίτερο ζήλο όμως, ξέρει να στοχοποιεί τους μαχόμενους υγειονομικούς όταν αυτοί διεκδικούν πράγματα που θα έπρεπε να είναι δεδομένα στον 21ο αιώνα!


Χορτάσαμε από υποσχέσεις και παλαμάκια!


Φοράμε μάσκα αλλά η φωνή μας παραμένει δυνατή και πρέπει να ακουστεί!

Όλο αυτό το διάστημα προσφέραμε ανιδιοτελώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας για να μη χαθεί καμία ζωή που μπορεί να σωθεί. Παραμένοντας στην 1η γραμμή των μαχόμενων υγειονομικών απέναντι στην πανδημία, δεν μπορούμε να κλείνουμε το στόμα για αυτά που χρειάζονται να γίνουν ώστε συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας με αποτέλεσμα για την Υγεία του λαού. Γι’ αυτό και ανυποχώρητα ζητάμε τα εξής:


· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους. Αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής των ειδικευόμενων ιατρών με άνοιγμα θέσεων σε όλες τις ειδικότητες. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, να διοριστεί άμεσα στις χιλιάδες οργανικές θέσεις, το σύνολο των γιατρών που έχει θέσει υποψηφιότητα για θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και που σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μένουν παροπλισμένοι. · Μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων καθώς είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου και καλύπτουν αποδεδειγμένα διαρκείς και πάγιες ανάγκες προ covid. · Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. · Διενέργεια τεστ σε δημόσια εργαστήρια, πρόσληψη προσωπικού ώστε να διενεργούνται τεστ στο νοσοκομείο μας και εκτός γενικής εφημερίας. · Επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς όρους για δωρεάν διενέργεια test στον πληθυσμό, νοσηλεία ασθενών σε ΜΕΘ κλπ. · Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου. · Εξασφάλιση επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας. · Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και ανθυγιεινά.

Σεπτέμβρης 2020

bottom of page