top of page

ΕΓΕΣΥΝΡ ΣΥΓΕΝΙΑΡ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ -ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Οι υγειονομικοί του Δημόσιου Συστήματος Υγείας του Ρεθύμνου αντιδρούμε στις εξαγγελίες του Υπουργείου για συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα- πρακτικές αποτυχημένες στις χώρες όπου χρησιμοποιήθηκαν (π.χ. Μεγάλη Βρεττανία), καθώς αποδεδειγμένα οδηγούν σε υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών με ταυτόχρονη διόγκωση των δαπανών υγείας , προκαλώντας έτσι τεράστιες ανισότητες. Στο πολυαναμενόμενο νέο ΕΣΥ που, όπως ανακοινώνεται ευθαρσώς θα είναι Εθνικό αλλά όχι Κρατικό- προωθείται η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των νοσοκομείων και όλων των μονάδων υγείας, με βάση επιχειρηματικά κριτήρια και ο δραστικός περιορισμός στο ελάχιστο των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την υγεία, ταυτόχρονα με την προκλητική ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Την ίδια στιγμή που στο Ρέθυμνο, μετά από έτη διαβουλεύσεων και αγκυλώσεων, το νέο νοσοκομείο ως επιτακτική ανάγκη που

θα αναβαθμίσει την υγεία όλων των πολιτών είναι πλέον προ…. των υπογραφών.


Οι διεργασίες δε αυτές κορυφώνονται μαζί με το 5ο κύμα της πανδημίας που βρίσκει το ΕΣΥ ανοχύρωτο με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό (μεταξύ των άλλων και σε αναστολή εργασίας) αλλά και σε σύγχρονο εξοπλισμό-υποδομές και τους υγειονομικούς στις επάλξεις που «πριονίζονται» με τις διατάξεις του νόμου – Χατζηδάκη. Ο αγώνας μας για ισότιμη, καθολική και ποιοτική παροχή υγείας υποσκάπτεται όταν με βάση τον νόμο Χατζηδάκη –γνωστός για την κατάργηση του 8ωρου, ανατρέπονται βασικές κατακτήσεις των σωματείων για περίπου 40 χρόνια, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία και παρεμποδίζοντας την ελεύθερη και δημοκρατική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ των εργαζομένων που οδηγεί στην λήψη αποφάσεων και δράσης. Η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση διώκεται. Αυτό που κρίνεται στην πράξη είναι η ίδια η ύπαρξη των συλλογικών μας οργάνων.


Η ΕΓΕΣΥΝΡ, ο ΣΥΓΕΝΙΑΡ και ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝΡ απαιτούν από την κυβέρνηση:

-Άμεση στελέχωση με όλο το αναγκαίο, μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και αποφασιστική ενίσχυση με υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και της δημόσιας ΠΦΥ. Όχι σε προσωρινές και εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις στο χώρο της δημόσιας υγεία. Όχι σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Όχι στους εργολάβους.

-Ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας - διπλασιασμός των κρεβατιών για το ΓΝΡ -με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό

-Οργάνωση και λειτουργία της Κλινικής Covid ως ξεχωριστής κλινικής και ένταξη της στον οργανισμό του νοσοκομείου.

-Απεμπλοκή των νοσοκομείων από το έργο του εμβολιασμού και ενίσχυση της ΠΦΥ όπου είναι και ο ρόλος της.

-Στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό- ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο διακομιδών - διασύνδεσης- συνεργασίας με νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

-Ταχεία ολοκλήρωση διαδικασιών για την δημιουργία νέου νοσοκομείου εκτός αστικού ιστού. Ο πληθυσμός του Ρεθύμνου δικαιούται επιτέλους καλύτερες συνθήκες περίθαλψης.

-Αναγνώριση της νόσου Covid-19 ως επαγγελματική νόσος στους υγειονομικούς.

-Επιδημιολογική επιτήρηση- δημιουργία αποκεντρωμένου περιφερειακού επιδημιολογικού κέντρου για την νόσο Covid-19.

-Εναρμόνιση του ιατρικού μισθολογίου σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

-Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά .

-Αύξηση και όχι μείωση των δαπανών για την υγεία.

-Όχι στις συνδικαλιστικές διώξεις και τις απολύσεις. Όχι στην προπαγάνδα τη ατομικής ευθύνης. Όχι στην ενοχοποίηση υγειονομικών.


Καλούμε όλους τους φορείς και συλλόγους του Ρεθύμνου στο πλευρό μας, στον κοινό αγώνα για την ενίσχυση και κατοχύρωση της Δημόσιας Υγείας του Ρεθύμνου


bottom of page