top of page

Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Κ.: Στις 21 Οκτώβρη οι γιατροί της δημόσιας περίθαλψης απεργούμε

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας

(Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Κ.)


15-10-21

Στις 21 Οκτώβρη οι γιατροί της δημόσιας περίθαλψης

στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα αγροτικά ιατρεία απεργούμε!


Δίνουμε ηχηρή απάντηση στα προκλητικάψέματα της κυβέρνησης για τη δήθεν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. ΤαΝοσοκομεία και τα Κ.Υ έχουν ρημάξει κυριολεκτικά από τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού.Η αναμονή για τα ιατρικά ραντεβού και τα προγραμματισμένα χειρουργεία ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος, σπρώχνοντας τους ασθενείς στους ιδιωτικούς ομίλους.


Απαντάμε στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.


Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,επικαλείται νομικά κωλύματα και το Σύνταγμα για να μην μονιμοποιήσει τους συναδέλφους μας επικουρικούς.Αυτό συμβαίνει χρόνια τώρα με τους πάνω από 100 συμβασιούχους στις δημόσιες δομές υγείας του νομού Καρδίτσας. Ταυτόχρονα, όμως, γράφει τη νομιμότητα στα «παλαιότερα των υποδημάτων της» όταν η απόφαση του ΣτΕεπιβάλλει την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τα μνημόνια.


Γιατί η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να αυξήσουν τους μισθούς μας.Βρίσκουν, όμως, 13 δις για να αγοράσουν φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη και όπλα, για «πράσινες» και ψηφιακές μπίζνες, για επιδοτήσειςκαι φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μοιράζουν ζεστό κρατικό χρήμα στους μεγαλοκλινικάρχες και στις ιδιωτικές διαγνωστικές αλυσίδες.


Στις 21 Οκτώβρη απεργούμε ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης γιατί το «νέο ΕΣΥ» βλάπτει σοβαρά την υγεία!!!


Το αντιδραστικό σχέδιοπου η κυβέρνηση βαφτίζει «νέο ΕΣΥ» σημαίνει:

  • Διατήρηση των τραγικών ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

  • Φτηνοί, εξουθενωμένοι, περιπλανώμενοι υγειονομικοί από τη μία μονάδα και κλινική στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες, όπως συμβαίνει πάνω από ενάμιση χρόνο με τους γιατρούς της πνευμονολογικής και παθολογική κλινικής, των εμβολιαστικών κέντρων, με το νοσηλευτικό προσωπικό σε κλινικές και κέντρα υγείας, με τα «εντέλλεσθε» για υπερφημέρευση.

  • Νέα μείωση του αριθμού των κρεβατιών, νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων με "κριτήριο" τη χιλιομετρική απόσταση, την πληρότητα,κλπ, όπως έκαναν από το 2012 με την απαράδεκτη συγχώνευση των δυο παθολογικών κλινικών σε μία.

  • Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας το «νέο ΕΣΥ» άρχισε να δίνει δείγματα γραφής από το Δεκέμβρη του 2020, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου πήρε την απαράδεκτη απόφαση να εισηγηθεί την περικοπή από το οργανόγραμμα 2 θέσεων παθολόγων και 1 πνευμονολόγου, ενώ την ίδια χρονική περίοδο το 2ο κύμα της πανδημίας βρισκόταν στην κορύφωσή του, αφήνοντας βαρέωςνοσούντες και θύματα στο ίδιο το υγειονομικό προσωπικό.

  • Νέοι κόφτες στις δωρεάν παροχές στους ασθενείς για φάρμακα, θεραπεία και εξετάσεις γιατί στο νέο ΕΣΥ «θα παίρνεις ότι πληρώνεις».

  • Νέα δωράκια και νέα πελατεία στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας που λιποτάκτησε την περίοδο της πανδημίας. Νέα πεδία κερδοφορίας στην υγεία για τα τρωκτικά από την παραπέρα εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, τις εργολαβίες, τις ΣΔΙΤ.

«Νέο ΕΣΥ» σημαίνει δημόσιες μονάδες υγείας που θα λειτουργούν ως αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και με έσοδα από την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών.


Στις 21 Οκτώβρη απεργούμε όλοι εμείς που αρνούμαστε να υποτάξουμε την επιστήμη μας στην λογική του κόστους οφέλους. Που αρνούμαστε να στερούμε από τους ασθενείς μας αναγκαίες εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα, στο όνομα της «καταπολέμησης τη σπατάλης» και «του εξορθολογισμού των δαπανών» προκειμένου να αξιολογούμαστε θετικά και να παίρνουμε μπόνους!


Απεργούμε και απαιτούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες των προσλήψεων του συνόλου των υποψηφίων και των επιλαχόντων για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

  • Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών – συμβασιούχων.

  • Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

  • Καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κρεβατιών. Καμία συγχώνευση - κατάργηση τμημάτων - κλινικών - νοσοκομείων.

  • Πλήρης, επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.

  • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών.

  • Αύξηση της εξευτελιστικά χαμηλής ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών.Αυτοτελής φορολόγηση τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

  • Τέλος στην υπερεφημέρευση - στις μετακινήσεις - στις αναστολές αδειών.

  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει τα σχέδια της για το νέο ΕΣΥ, άλλο τόσο αποφασισμένοι είμαστε και εμείς να τα μπλοκάρουμε!


Η αγανάκτηση και η οργή να μετατραπεί σε δύναμη, αγώνα και διεκδίκηση.


Το δρόμο δείχνουν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην e-food, των δασκάλων και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης!


Όλοι στην απεργία την Πέμπτη στις 21 Οκτωβρίου.

Απεργιακή Συγκέντρωση στην Πύλη του Νοσοκομείου στις 11πμ.



bottom of page