top of page

Ε.Ι.ΘΕ.Λ: Κλαδική Πανυγειονομική Απεργία στις 22/2 και Πανεργατική στις 28/2

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Κ.Θ-Γ.Ν-Κ.Υ ΛΕΡΟΥ-Κ.Υ ΠΑΤΜΟΥ

Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ&ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ


ΛΕΡΟΣ:15/2/2024

Α.Π:02/2024


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ


Το ΔΣ της Ε.Ι.ΘΕ.Λ  καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 22/2 και στην πανελλαδική ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ απεργία στις 28/2, μέρα που εκτός των άλλων συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.


Η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας είναι τραγική. Το δημόσιο σύστημα λειτουργεί κάτω από το όριο ασφαλείας. Το 30% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστό, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές καταρρέουν από τις συνεχόμενες βάρδιες, πάνω από 90.000 είναι τα εκκρεμή χειρουργεία , τουλάχιστον 6.500 είναι τα οργανικά κενά στους γιατρούς, 20000 τα κενά σε νοσηλευτές σύμφωνα ακόμα και με τα ανεπαρκή απαρχαιωμένα οργανογράμματα. 


Απαντώντας η κυβέρνηση απέναντι σε αυτήν την κατάσταση προτάσσει τα επι πληρωμή χειρουργεία, προγραμματίζοντας ιδιωτικές πτέρυγες  εντός των δημόσιων νοσοκομείων , αναμασώντας συνεχώς κάποιες χιλιάδες προσλήψεις, που δεν γίνονται, αλλά εάν και οπότε συμβούν θα είναι σταγόνα στον ωκεανό. 


Βλέπουμε όλοι το ζούμε την συνεχή υποβάθμιση του νοσοκομείου μας με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων, με μονήρεις θέσεις σε βασικές ειδικότητες, με κάλυψη του 40% των θέσεων του οργανογράμματος.


Βλέπουμε επίσης την μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικου,την ραγδαία υποβάθμιση του ψυχιατρικού τμήματος.


Την έλλειψη προσωπικού στο Κ.Υ Πάτμου που για να βγουν οι εφημερίες χρειάζεται να ενισχυθεί με προσωπικό μετακινούμενο από άλλες μονάδες, στο πολυδύναμο( μόνο κατ’ όνομα) ιατρείο Λειψών που λειτουργεί με δυο ανειδίκευτους γιατρούς, σε εκείνο του Αγαθονησίου με μια αγροτικό γιατρό μόνη της, χωρίς παρουσία ούτε καν νοσηλευτή. 


Αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση του εισοδήματος μας, των συνθηκών εργασίας, για την πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Η μοναδική πραγματική λύση είναι η ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων: 


  • Διπλασιασμός των απολαβών των νοσοκομειακών ιατρών. 20% αύξηση βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Η φορολόγηση των τακτικών εφημεριών να είναι αυτοτελής και με μειωμένο συντελεστή, οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 

  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων σε κάθε κλινική και τμήμα μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Επιπλέον οικονομικά και θεσμικά κίνητρα για τις άγονες, προβληματικές περιοχές.

  • Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 6ωρο-5ημερο-30ωρο. Μια εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία. Άμεση απαγόρευση της υπέρβασης του 48ωρου. 

  • Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων ιατρών ΕΣΥ.

  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Καμιά σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ


Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων που βρίσκονται στην μάχη για υπογραφές ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, οι φοιτητές ενάντια στο νόμο που ιδιωτικοποιεί τα δημόσια πανεπιστήμια, οι αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση τους.


Στεκόμαστε στο πλάι των συμβασιούχων που αγωνίζονται  για την μονιμοποίηση τους με μαζική συγκέντρωση και στο νοσοκομείο μας. 


Καλούμε σε μαζική συμμετοχή:


  • Στην πανυγειονομική απεργία 22/2 με την συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων του νοσοκομείου και Κ.Υ- Π.Π.Ι 

  • Απεργιακή συγκέντρωση στον χώρο εισόδου του νοσοκομείου ώρα 10.30 π.μ.  

  • Στην πανελλαδική απεργία στις 28/2 με απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 έξω από το δημαρχείο, με την συμμετοχή και άλλων σωματείων του νησιού. 


ΔΣ Ε.Ι.ΘΕ.Λ

bottom of page