top of page

Ε.Γ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Αθήνα 11/12/2023

Α.Π:13497


Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε καταγγέλλει τα όσα συνέβησαν στην Ψυχιατρική Κλινική του Ευαγγελισμού στην εφημερία στις 30/10. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του νοσοκομείου άσκησε αφόρητες πιέσεις στους εφημερεύοντες γιατρούς και απαίτησε να διακομιστούν ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, ακόμα και ασθενείς που είχαν προσέλθει εκουσίως στην εφημερία του Ευαγγελισμού, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη θεραπευτική διαδικασία και τη βίαιη διακοπή της θεραπευτικής σχέσης γιατρού –ασθενούς. Το όψιμο «ενδιαφέρον» της διοίκησης του νοσοκομείου για τη νοσηλεία των ασθενών σε ράντζα είναι υποκριτικό, αφού η εντολή για τη μεταφορά των ασθενών δόθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των απαράδεκτων συνθηκών νοσηλείας που επικρατούν στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, όπως άλλωστε και στην πλειοψηφία των ψυχιατρικών κλινικών της χώρας, προκειμένου  να κρυφτεί κάτω από το χαλί το πρόβλημα. Αυτή η ενέργεια συνιστά ωμή παρέμβαση στο επιστημονικό έργο των γιατρών και των ψυχολόγων και υπονομεύει τη θεραπεία των ασθενών. Όπως σωστά επισημαίνουν οι γιατροί της Ψυχιατρικής Κλινικής, οι ασθενείς δεν είναι αντικείμενα να μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ασθενείς με ψυχικές διαταραχές οι οποίοι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και έχουν ανάγκη από ένα σταθερό θεραπευτικό πλαίσιο. 


Είναι γνωστό ότι η Ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού νοσηλεύει σταθερά μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από τις διαθέσιμες κλίνες, με αποτέλεσμα να είναι μόνιμο φαινόμενο τα ράντζα στους διαδρόμους της κλινικής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες νοσηλείας. Όμως με τέτοιου είδους σπασμωδικές ενέργειες  δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ράντζων. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί  ο αναγκαίος αριθμός δημόσιων  κλινών  για  νοσηλεία των ψυχικά ασθενών καθώς και ο αναγκαίος αριθμός δημόσιων δομών στην κοινότητα (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης).


Σε μια περίοδο που με το περίφημο νομοσχέδιο για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» έρχεται νέο χτύπημα στις δημόσιες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και η παράδοση του ευαίσθητου τομέα της ψυχικής υγείας στις ΜΚΟ και στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης πλήρως στελεχωμένα με τον αναγκαίο αριθμό προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση ώστε να παρέχονται υψηλού επιπέδου, σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.


Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας που συνεχίζουν, κάτω από αντίξοες συνθήκες και μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των ασθενών, να αναδεικνύουν τα προβλήματα και να υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ασθενών τους, αψηφώντας τις απειλές από όποιον και αν προέρχονται.


Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

bottom of page