top of page

Δημόσια νοσοκομεία: Υποστελέχωση, υποστελέχωση, υποστελέχωση…

Διήμερη περιοδεία στα νοσοκομεία της Ηπείρου πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί των νοσηλευτικών μονάδων της περιοχής μας.


Η υποστελέχωση είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δύο συνδικαλιστικών φορέων και το ζήτημα αυτό θα μπει στο επίκεντρο της πανυγειονομικής απεργίας που έχει εξαγγελθεί από την ΟΕΝΓΕ για τις 21 Οκτωβρίου.


Όπως τόνισε σε δηλώσεις της έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου, κοινό στοιχείο των εργαζομένων στο σύστημα υγείας της χώρας, από τη μία άκρη της ως την άλλη, είναι η αγανάκτηση, η οργή και η δυσαρέσκεια για την υποστελέχωση. Σε όλες τις μονάδες υγείας της Ηπείρου ισχύει η εντατικοποίηση, η συνεχόμενη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και αγωνία των εργαζομένων υγειονομικών για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με την πρόεδρο, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να επιταχύνει την υλοποίηση του σχεδίου της για το νέο ΕΣΥ που προβλέπει καταργήσεις, συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη αγωνία των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Πρέβεζας και της Άρτας αλλά και στο “Χατζηκώστα”, αγωνία που όπως είπε, πρέπει να εκφραστεί σε γενικευμένη οργή, σε δύναμη διεκδίκησης και αγώνα για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.


Η κ. Ρέτζιου επανέλαβε την αντίθεση της ομοσπονδίας στο απαράδεκτο όπως είπε, μέτρο της αναστολής εργασίας των υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν κατά της covid-19, μέτρο που χαρακτήρισε προσχηματικό από την πλευρά της κυβέρνησης και γι’ αυτό ζήτησε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, γιατί ο ιός δε διασπείρεται στα νοσοκομεία αλλά εκεί που δε λαμβάνονται μέτρα.


Τέλος, η κ. Ρέτζιου τόνισε πως η κυβέρνηση με το πρόσχημα της πανδημίας προχώρησε για να αξιοποιήσει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που σε καμία περίπτωση δε μπορούν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν και ανέφερε χαρακτηριστικά το ΠΓΝΙ όπου έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα 80 νέες κλίνες αλλά εξακολουθούμε να έχουμε έναν οργανισμό πολύ πίσω από τις σημερινές ανάγκες. “Δε μπορεί να εξαρτάται η χρηματοδότηση ενός νοσοκομείου από το εάν κάνει μπίζνες, αν εξασφαλίζει έσοδα από την αφαίμαξη ασθενών και από τις συμπράξεις με ιδιώτες χορηγούς” σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ σημείωσε από την πλευρά του πως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Ηπείρου σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος όχι μόνο όσον αφορά τον πληθυσμό της Ηπείρου αλλά και από ασθενείς της Δυτικής Μακεδονίας και της Αιτωλοακαρνανίας καθώς έχουν τεράστια προβλήματα τα νοσοκομεία της Κοζάνης, των Γρεβενών, του Αγρινίου και του Μεσολογγίου. “Είναι επείγον για την τοπική κοινωνία να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να αντιληφθεί ότι αν δε συμπαρασταθεί στους υγειονομικούς, διακυβεύεται να μην έχει καθόλου δημόσια νοσοκομεία και δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Αυτό είναι που διακυβεύεται σήμερα” σημείωσε.


Τέλος, η Μαργαρίτα Κιτσανού, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, ανέφερε πως και στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, ακόμα μιλάμε για προβλήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί. Ανέφερε συγκεκριμένα πως στην Άρτα και την Πρέβεζα νοσοκομεία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην περίοδο της πανδημίας, έχουν σοβαρά προβλήματα και η κατάσταση συνεχίζεται να είναι δύσκολη στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

bottom of page