top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙΠ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

22 Οκτώβρη 2021


Στα πλαίσια της 24ωρης Πανελλαδικής Πανυγειονομικής απεργίας, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας συναντήθηκε στις 21 Οκτωβρίου με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Έδεσσας για να καταγγείλει το κλείσιμο της ΜΕΘ, την επαπειλούμενη κατάρρευση του Παθολογικού Τμήματος και της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου και να εκθέσει στην Διοίκηση μια σειρά άλλων προβλημάτων που απασχολούν τους γιατρούς του νοσοκομείου.


Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας ξεκαθάρισε πως το αφήγημα ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας έκλεισε επειδή «έφυγαν οι γιατροί», συγκαλύπτει το γεγονός ότι οι παραιτήσεις και η επακόλουθη κατάρρευση της ΜΕΘ των Γιαννιτσών είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για 20 συνεχόμενους μήνες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων μόνιμων κλινών ΜΕΘ και εξειδικευμένου προσωπικού στα δύο νοσοκομεία.


Επαναλάβαμε στη Διοίκηση ότι η λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο νοσοκομείο Έδεσσας, χωρίς να εξασφαλιστεί ταυτόχρονα το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, είναι μία απόφαση από κάθε άποψη απαράδεκτη. Οι σχεδιασμοί για ανάθεση της λειτουργίας της ΜΑΦ στους γιατρούς του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου θα υπονομεύσει την ασφαλή λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος και θα διαμορφώσει επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.


Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας από την πρώτη στιγμή, στηρίζει με όλες τις δυνάμεις, εισηγήθηκε μάλιστα συγκεκριμένα μέτρα, τον μαζικό, καθολικό εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού αλλά και όλων των υγειονομικών. Υπογραμμίσαμε στη Διοίκηση για άλλη μια φορά την απόλυτη αντίθεση μας στην απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει έξω από το ΕΣΥ δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟ.Μ.Υ. και του Ε.Κ.Α.Β. του νομού, που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και απαιτήσαμε να επιστρέψουν άμεσα στη θέση τους. Κανείς δε περισσεύει.


Εκθέσαμε τις τραγικές συνθήκες λειτουργίας της Μαιευτικής-Γυναικολογικής στην οποία οι τρεις ειδικοί να καλούνται να υλοποιήσουν πρόγραμμα εφημεριών με 12-15 εφημερίες ο καθένας τον μήνα, όπως και της Παθολογικής Κλινικής, η οποία επίσης οδηγείται σε κατάρρευση. Αντίστοιχα τα προβλήματα στο Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, στο Παιδιατρικό Τμήμα και τόσα άλλα. Επαναλάβαμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στις σχεδιαζόμενες από το Υπουργείο Υγείας συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων/ κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, όπως και στις αναγκαστικές μετακινήσεις συναδέλφων με εντέλλεσθε και ζητήσαμε να επιστρέψουν όλοι οι μετακινημένοι με υποχρεωτικές μετακινήσεις συνάδελφοι στις θέσεις τους. Στο αφήγημα ότι γίνονται προκηρύξεις αλλά καταλήγουν άγονες, υπογραμμίσαμε ότι το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση «έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι». Απαιτήσαμε την άμεση και με ταχείες διαδικασίες αποκατάσταση της μισθολογικής και εργασιακής αξιοπρέπειας των νοσοκομειακών γιατρών, με τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ και την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα προ του 2012, την ένταξη μας στα ΒΑΕ και με προσλήψεις μαζικές με βάση της ανάγκες, ως ελάχιστα μέτρα που θα καταστήσουν το ΕΣΥ ελκυστικότερο στον νέο γιατρό.


Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας έθεσε επίσης στη Διοίκηση το ζήτημα των εμποδίων που μπαίνουν στην χορήγηση των κανονικών αδειών των ειδικευόμενων συναδέλφων που ολοκληρώνουν τον χρόνο ειδικότητας ή παραιτούνται βρισκόμενοι σε παράταση, ενώ αυτή προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση 4720 - 21/9/2021. Η Διοίκηση δεσμεύτηκε πως δεν θα εμποδίσει τη χορήγηση αυτών των αδειών.


Ακόμη, καταγγείλαμε το γεγονός ότι τα σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα τμήματα και οι κλινικές των νοσοκομείου έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ειδίκευση των νέων συναδέλφων, ακυρώνουν εκ των πραγμάτων το εκπαιδευτικό έργο των κλινικών. Επομένως η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, πέρα από τις επιπτώσεις που έχει στην υγειονομική φροντίδα του πληθυσμού, υπονομεύει και την εκπαίδευση των νέων γιατρών, με ότι αυτό συνεπάγεται.


Οι απαντήσεις και η ενημέρωση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Έδεσσας, δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδων και αυταπατών. Επιβεβαιώθηκε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουμε άλλη επιλογή από το απαντήσουμε στην επίθεση που δεχόμαστε, συσπειρωμένοι γύρω από την Ένωση μας και να οργανώσουμε τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα.


Επόμενος σταθμός, το Σάββατο 23 Οκτώβρη στις 11:00 π.μ. η σύσκεψη φορέων που διοργανώνουμε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Έδεσσας.


bottom of page