top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙΖ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ


ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΕΝΙΖ) και ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


ΖΑΚΥΝΘΟΣ 19/10/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 20/10/22


Α. Η τραγική και ανασταλτική πια , για την λειτουργία του νοσοκομείου μας, έλλειψη γιατρών σε όλες σχεδόν τις κλινικές έχει πλέον παγιωθεί, με (1)έναν μόνο γιατρό σε παθολογική και καρδιολογική, και (2)δυο μόνο γιατρούς σε άλλες 4 κλινικές ενώ προβλέπονται 4 η 5, με συνολικό αριθμό 36 μόνιμων γιατρών στους 64 που προβλέπονται ενώ οι ειδικευόμενοι παραμένουν 4 στους 25 που προβλέπονται. Όσο αφορά τις τελευταίες με το σταγονόμετρο (6) έξη μόνο προκηρύξεις που έγιναν πρόσφατα είχαμε εκδήλωση ενδιαφέροντος σε (4) τέσσερεις θέσεις κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχουν άνεργοι και ακόμα διαθέσιμοι γιατροί που μπορούν να καλύψουν μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ . Αρκεί βέβαια να γίνονται επαρκείς προκηρύξεις όπου λείπουν γιατροί. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι γενικά οι ελάχιστες προκηρύξεις που γίνονται σε μεγάλο ποσοστό βγαίνουν ΑΓΟΝΕΣ και οι θέσεις παραμένουν ακάλυπτες για την περιφέρεια και υπάρχει λόγος για αυτό: α) οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι θέσεις που αφορούν κρίσιμες ειδικότητες σε κλινικές που έχουν μείνει ένας γιατρός έτσι που οι συνάδελφοι να προβληματίζονται για το πως θα τα βγάλουν πέρα ένας ή δύο γιατροί σε καθημερινή ή δεκαπενθήμερη 24 ωρη εφημερία , με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να δηλώσουν ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη προκήρυξη.


β) δεν προκηρύσσονται θέσεις που στο παρελθόν έχει εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και που για λόγους ¨μνημονιακούς¨ δεν διορίστηκε έκτοτε κανείς όπως με την από 12 ετίας ¨μπλοκαρισμένη¨ 3η θέση του Ορθοπεδικού.


γ) Παραμένουν εξευτελιστικά χαμηλές οι αμοιβές των γιατρών παρά τις δυο αποφάσεις του ΣΤΕ για γενναίες αυξήσεις, ενώ η κυβέρνηση εμμένει να φορολογεί τις εφημερίες τους δύο φορές έτσι που πρακτικά να παίρνει πίσω περί του 50% αυτών.

Β. Καταγγέλλουμε ότι η κυβέρνηση , πιστή και στις προηγούμενες κυβερνήσεις ,


α) συνειδητά μείωσε τον αριθμό των χειρουργείων και εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία αναντίστοιχα με τις πραγματικές ανάγκες για προστασία από τον κορονοϊό και με τα τακτικά μας παθολογικά, καρδιολογικά και παιδιατρικά ιατρεία να είναι ακόμα κλειστά στο νοσοκομείου μας λόγω της υποστελέχωσης αυτή τη φορά , χωρίς όμως το ίδιο να έγινε και στον ιδιωτικό τομέα που θησαύρισε χωρίς μάλιστα ουσιαστική και σημαντική προσφορά στην πανδημία β) συνειδητά υποβάθμισε χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση την ΠΦΥ στο νησί μας αλλά και γενικά, γ) συνειδητά υποβάθμισε τη δουλειά και την ευθύνη στην εργασία της πλειοψηφίας του νοσηλευτικού προσωπικού που είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημιουργώντας τεράστιο έλλειμα στο νοσηλευτικό έργο ακόμα και σε κρίσιμα τμήματα όπως είναι η ΜΕΘ, τα χειρουργεία και η ΜΤΝ για το νοσοκομείο μας , δ) συνειδητά κρατάει ομήρους το 1/3 των υγειονομικών με συμβάσεις εργασίας περιορισμένου χρόνου που ανανεώνονται με το σταγονόμετρο και τέλος ε) συνειδητά φτωχοποίησε τους νοσοκομειακούς γιατρούς που κάνουν υπερεργασία με 70-80 ώρες εβδομαδιαία συχνά χωρίς άδειες και ρεπό σε άθλιες εργασιακές συνθήκες και με μετακινήσεις τους για «μπάλωμα τρυπών» στο ΕΣΥ, προκειμένου να εξωθούνται έτσι εμμέσως σε παραιτήσεις, για εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή μετανάστευση στο εξωτερικό. Τις μετακινήσεις μάλιστα «για όπου υπάρχει ανάγκη» μαζί με την δυνατότητα να «αξιοποιούν» οι ιδιώτες τις υποδομές των νοσοκομείων σε «αντάλλαγμα με την δυνατότητα» των εξαντλημένων από την υπερεργασία νοσοκομειακών (ειδικά στην περιφέρεια) να «κάνουν ιδιωτικό ιατρείο»! ετοιμάζονται να τα νομοθετήσουν με το νέο νομοσχέδιο ξεπουλήματος του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.


Απαιτούμε:

  1. Άμεση προκήρυξη (2) δύο θέσεων μονίμων γιατρών για κάθε κλινική που της λείπουν 3 η 4 γιατροί και τουλάχιστον (1)μιας θέσης όπου λείπουν γιατροί, με κίνητρα και ταχύρρυθμες διαδικασίες πρόσληψης όπως προτείνει και η ΟΕΝΓΕ.

  2. Άμεσος χαρακτηρισμός σαν Άγονων των θέσεων που δεν απέδωσαν διορισμό μετά προκήρυξη , όπως η 3η η θέση του ορθοπεδικού που είναι μπλοκαρισμένη από 11 ετίας, ώστε να γίνει επαναπροκήρυξη.

  3. Άμεση προκήρυξη των θέσεων για επικουρικούς γιατρούς ειδικά όταν έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από γιατρό-ους για την συγκεκριμένη θέση

  4. Να σταματήσουν επιτέλους οι επιλεκτικές παρεμβάσεις, από διοίκηση και πολιτικούς παράγοντες, για συγκεκριμένους ασθενείς και σε βάρος του προσωπικού , προκειμένου για «επιτάχυνση» και «βελτιστοποίηση» της εξυπηρέτησής τους, όταν είναι καθαρό ότι μόνο με επαρκείς διορισμούς , αξιοπρεπείς μισθούς και όχι υπερεργασία θα λυθεί το ζητούμενο της καλύτερης παροχής υπηρεσιών μακροπρόθεσμα και για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες.

  5. Μισθολογικές αυξήσεις στους γιατρούς της τάξεως του 50% όπως το ΣΤΕ και ο Άρειος πάγος προτείνουν με επανειλημμένες αποφάσεις τους , παράλληλα με χωριστή φορολόγηση των εφημεριών ΄ώστε να μην επιστρέφεται στο κράτος οι μισές των αμοιβών από αυτές όπως γίνεται σήμερα. Επίσης αυξήσεις σε αξιοπρεπή επίπεδα , επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και ΒΑΕ για όλους τους υγειονομικούς,

  6. Άμεση αποπληρωμή των αμοιβών για τις επιπλέον εφημερίες των γιατρών που σήμερα καθυστερούν για μήνες και έγκαιρη απόδοση των εξαιρέσιμων σε όλους τους εργαζόμενους

  7. Να μην ψηφιστεί τίποτα από το καταστροφικό για τη Δημόσια Υγεία νομοσχέδιο που ετοιμάζουν, που όχι μόνο αφήνει τους ασθενείς έρμαια στην σκληρή και αχόρταγη Αγορά της ιδιωτικής υγείας αλλά και προσβάλει την αξιοπρέπεια, ξεφτιλίζει τις συνθήκες εργασίας και φτωχοποιεί ανεπίστρεπτα και ακόμα περισσότερο τους Δημόσιους λειτουργούς τη. Καλούμε τον γιατρό βουλευτή του νησιού να καταψηφίσει αυτή την ντροπή για τον κλάδο των δημόσιων γιατρών, που σβήνει από το χάρτη το ΕΣΥ και τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας για τους πολλούς για περισσότερα από 35 χρόνια τώρα και να μην ανεχθεί την προοπτική μετατροπής του νοσοκομείου μας ουσιαστικά σε Κέντρο Υγείας με οποιονδήποτε τρόπο.


ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 20/10/22


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ

  • ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

  • ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ

  • ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΑΣ

  • ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

  • ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

  • ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 9.00

ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΈΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΜΑΣ


ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ


bottom of page