top of page

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΑΣΣΑΙΩΝΑ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΕΝΙΖ)

Ζάκυνθος 8/6/2021


Το αντεργατικό νομοσχέδιο αφορά όλους τους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους και έρχεται να ολοκληρώσει, κατ' εφαρμογή των επιταγών του κεφαλαίου-εργοδοσίας-Ε.Ε, πλήθος προηγούμενων αντίστοιχων νόμων που θεσμοθετήθηκαν την τελευταία 10ετία από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και που στόχο έχουν να προκαλέσουν ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά δικαιώματα και στη συνδικαλιστική δράση. Προσπαθώντας να περιγράψουμε το τι επιχειρείται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναφερόμαστε χαρακτηριστικά σε (10) δέκα ψέματα για τα όποια εμείς παραθέτουμε την αληθή όψη των πραγμάτων.


1ο ΨΕΜΑ : «Είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων η διευθέτηση του χρόνου εργασίας» ότι οι εργαζόμενοι σε μια εποχή αυξημένης ανεργίας, οικονομικής ανασφάλειας και εκβιαστικών διλημμάτων για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους θα εξαναγκάζονται να συμφωνούν για 10ωρη εργασία χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή (απλήρωτες υπερωρίες που θα ισοφαρίζονται με ρεπό η άδειες όταν «δεν υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη» ) λέγοντας «ναι» στην αποστέρηση του ελάχιστου προσωπικού χρόνου τους, για ξεκούραση, μόρφωση, οικογενειακή ζωή, ψυχαγωγία και κοινωνικές επαφές και κάνοντας λάστιχο συνολικά την ζωή των εργαζομένων. Με τις υπερωρίες να μπορούν αυξάνονται στις 150 ώρες από 96 πριν, ενώ μειώνεται το ποσοστό προσαύξησης από 60% σε 40% στις επιπλέον υπερωρίες, αυξάνονται κατά 15% τα κέρδη των επιχειρήσεων ενώ αφαιρείται εισόδημα από τους εργαζομένους


Προβλέπονται, η καταναγκαστική εργασία, με κίνδυνο απόλυσης, σε περίπτωση που παραστεί «ανάγκη εργασίας» πέραν της συμφωνημένης, η επέκταση του χρονικού διαστήματος μέσα στο οποίο μπορεί να δοθεί η ετήσια άδεια και η καθιέρωση της άδειας άνευ αποδοχών, μέσα από την οποία ένας εργαζόμενος μπορεί να μπει σε αναστολή, χωρίς τα 534 ευρώ και χωρίς ασφαλιστικές εισφορές.


2ο ΨΕΜΑ «Η κυβέρνηση νομοθετεί την 4ήμερη εργασία»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι για να εργαστεί κάποιος 4ήμερο (ή να έχει αυξημένη άδεια σε κάποια χρονική περίοδο), θα πρέπει - το διάστημα που θα τον υποχρεώνει ο εργοδότης σε 10ωρη εργασία - να ξεθεώνεται, δουλεύοντας επίσημα 50 ώρες (πενθήμερο) ή και 60-70 ώρες (εξαήμερο η εφταήμερο στον Τουρισμό ) την εβδομάδα με ότι επιπτώσεις έχει αυτό στην προσωπική και οικογενειακή ζωή του εργαζόμενου.


3ο ΨΕΜΑ «Η απαγόρευση λειτουργίας επιχειρήσεων τις Κυριακές εμποδίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας ωφελεί και πάλι τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των αυξημένων υπερωριών, με τις οποίες θα επιβαρύνουν τους ήδη εργαζομένους για να αυξάνουν τα κέρδη τους , χωρίς καμία έγνοια για την κατάργηση της μοναδικής ημέρας για ξεκούραση και ανάκτηση δυνάμεων για τους εργαζομένους και καμία νομική υποχρέωση των εργοδοτών να αυξήσουν ανάλογα τις θέσεις εργασίας .


4ο ΨΕΜΑ «Εξισώνουμε τις αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών με εκείνες των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν εκείνη, που σε συνέχεια προγενέστερου νόμου του ΠΑΣΟΚ, το 2012, μείωσε κατά 50% την αποζημίωση απόλυσης, καθεστώς που εφαρμόστηκε και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού πρώτα έριξαν «στα τάρταρα» τις όποιες αποζημιώσεις κατοχύρωνε ο εργαζόμενος σε περίπτωση απόλυσης, σήμερα, τον καλούν να πει και «ευχαριστώ» για την εξίσωση ανάμεσα σε εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους.

Σήμερα η αποζημίωση απόλυσης είναι πια «άγνωστη λέξη» αφού στη συντριπτική πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι δε «στεριώνουν» στον ίδιο εργοδότη ώστε να κατοχυρώσει δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση που απολυθεί.


5ο ΨΕΜΑ «Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα αποκαλύπτει την πραγματική υπερωριακή απασχόληση και την μαύρη - αδήλωτη εργασία»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι με το υφιστάμενο καθεστώς στους χώρους δουλειάς και τα σημερινά ποσοστά εργασίας, η κάρτα αυτή θα γίνει ένα ακόμη εργαλείο ελέγχου από τον εργοδότη στον εργαζόμενο, και όχι το αντίστροφο, ενώ η διαχείριση της κάρτας εργασίας θα περάσει, αργά ή γρήγορα, στον έλεγχο των εργοδοτών. Η κάρτα εργασίας, με λίγα λόγια, θα είναι μια «ψηφιακή απάτη» της εφαρμογής του ωραρίου ενώ ο εργαζόμενος θα συνεχίσει να παραμένει άτυπα παραπάνω ώρες στο χώρο δουλειάς και να εργάζεται «μαύρα», με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους που το κάνει και τώρα.


6ο ΨΕΜΑ «Επιβάλλουμε μέτρα ελέγχου των εργοδοτών για να περιοριστούν οι απολύσεις»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με έναν από τους πρώτους νόμους που ψήφισε, κατήργησε την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν τις απολύσεις εργαζομένων. Έρχεται, τώρα, να απαλλάξει τους εργοδότες από την υποχρέωση που είχαν να επαναπροσλάβουν απολυμένους και να καταβάλλουν αποδοχές «υπερημερίας», σε περίπτωση που δικαστικά κρινόταν άκυρη η απόλυσή τους. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απαλλάσσονται από την υποχρέωση παροχής εργασίας των εργαζομένων που προειδοποιούν με απόλυση με στόχο να εμποδίσουν τα Σωματεία και τους συναδέλφους των υπό απόλυση εργαζομένων να οργανώσουν τον αγώνα τους για την ακύρωση των απολύσεων.


7ο ΨΕΜΑ «Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος στοχεύει στην εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα τεράστιο «μηχανισμό φακελώματος», με το αρχείο συνδικαλισμένων εργαζομένων, το οποίο θα είναι στη διάθεση του υπουργείου και της εργοδοσίας. Προϋπόθεση για να κάνει Συλλογική Διαπραγμάτευση η να προκηρύσσει απεργία ένα σωματείο είναι να είναι εγγεγραμμένο στο Γενικό Μήτρωο (ΓΕΜΗΣΟΕ). Θέτουν έτσι τους εργαζόμενους, που επιθυμούν να γραφτούν στα Σωματεία, στο μικροσκόπιο εργοδοσίας και κυβέρνησης με στόχο να τους αποτρέψουν από το να συνδικαλίζονται, αλλά και καταγράφουν τα ήδη μέλη των Σωματείων στα μητρώα των επιχειρήσεων σαν ανεπιθύμητους για εργασία, αφού το πρώτο που θα κάνει ο εργοδότης πριν προχωρήσει στην πρόσληψη θα είναι ο έλεγχος του Μητρώου των συνδικαλισμένων.


8ο ΨΕΜΑ «Το δικαίωμα της απεργίας κατοχυρώνεται και θα ασκείται πλέον με δημοκρατικές διαδικασίες»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο της τότε υπουργού Αχτσιόγλου θεσμοθέτησε την υποχρεωτική συμμετοχή του 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών ενός Πρωτοβάθμιου Σωματείου για τη λήψη απόφασης για απεργία. Τώρα ο υπουργός Εργασίας επιβάλει την εξ αποστάσεως ψήφο για τη απόφαση για απεργία και για την εκλογή για ΔΣ των Συνδικάτων πάντοτε «κάτω από το άγρυπνο βλέμα του εργοδότη». Στόχος τους να αφαιρέσουν από τα Σωματεία τη δυνατότητα να συγκροτούν κοινότητα συμφερόντων με συνδιαμόρφωση απόψεων και ταξικών συνειδήσεων μέσα από την ανεκτίμητης σημασίας Γενική Συνέλευση με φυσική παρουσία, της ψηφοφορίας με κάλπη και των κινητοποιήσεων στους χώρους εργασίας αλλά και στο δρόμο. Επίσης γίνεται παράνομη η έμπρακτη αλληλεγγύη από άλλους εργαζομένους στους συναδέλφους τους, όσο και η περιφρούρηση της απεργίας από τη εργοδοτική χρήση των απεργοσπαστών. Στην πράξη η βία της κρατικής και εργοδοτικής ασυδοσίας γίνεται νόμος και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων βαφτίζονται «βία», ώστε να μπορεί η αστυνομία να διαλύει οποιαδήποτε εργατική κινητοποίηση, έπειτα από κλήση του εργοδότη, που θα δηλώνει ότι δήθεν του ασκήθηκε ψυχολογική βία.


9ο ΨΕΜΑ «Το προσωπικό ασφαλείας θα διασφαλίζει την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι γενικά, τα καθήκοντα του προσωπικού ασφαλείας έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και την πρόληψη καταστροφών και ατυχημάτων. Ο εργοδότης δεν πρέπει να μπορεί να αναθέσει επιπλέον καθήκοντα στους εργαζόμενους, ούτε να αξιοποιηθεί το προσωπικό ασφαλείας ως θεσμοθετημένος απεργοσπαστικός μηχανισμός για να αποδυναμωθεί η πίεση που ασκείται με την απεργία. Η παροχή ενός επιπέδου λειτουργίας μιας επιχείρησης σε ποσοστό 33% δεν συνδέεται με τους παραπάνω σκοπούς αλλά αποτυπώνει έναν αυθαίρετο και αντισυνταγματικό νομοθετικό προσδιορισμό του «ανεκτού ποσοστού απεργίας» για το Κράτος, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την πρόθεση μείωσης της αποτελεσματικότητας του εργατικού αγώνα.


10ο ΨΕΜΑ «Μεταλλάσσεται η Επιθεώρηση Εργασίας και αναβαθμίζεται σε ‘Ανεξάρτητη’ Αρχή»


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ‘Ανεξάρτητη’ Διοικητική Αρχή καθιστά την Επιθεώρηση Εργασίας έναν τεχνοκρατικό, εισπρακτικό μηχανισμό, που δεν θα υπόκειται σε κανέναν πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εκτός από την ανεξαρτησία από το Υπουργείο Εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας αποκόπτεται και από τον μηχανισμό Κοινωνικού Ελέγχου που προβλεπόταν από το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο χωρίς καμία πρόβλεψη για ενίσχυσή της με ανθρώπινο δυναμικό, με υλικοτεχνική υποδομή και αρμοδιότητες.


ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΟΥΝ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΣΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


bottom of page