top of page

Για τις μετακινήσεις παθολόγων στο ΓΝ Πύργου

Την τελευταία πράξη στο έργο αποδυνάμωσης του ΕΣΥ αποτελεί η επί της ουσίας αναστολή λειτουργίας της παθολογικης κλινικής του νοσοκομείου Πύργου,αφήνοντας έναν ολόκληρο νομό χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.Η είδηση αυτή δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι απότοκο της συνεχούς υποβάθμισης του ΕΣΥ,της μείωσης των προϋπολογισμών για την υγεία στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών,των ματωμένων πλεονασμάτων, με ταυτόχρονη ενίσχυση των ιδιωτικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην υγεία.


Σα λύση από την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας προκρίνεται η μετακίνηση ιατρών από τα νοσοκομεία του νομού μας -και όχι μόνο-για την κάλυψη των κενών,πρακτική επικίνδυνη και αντιεπιστημονική για τους ασθενείς του νομού Ηλείας και τους συναδέλφους μας, μιας και οι τελευταίοι θα καλούνται να εφημερεύσουν σε ένα άγνωστο περιβάλλον χωρίς υποστήριξη, με προσωπικό και με ασθενείς που δεν γνωρίζουν.Ταυτόχρονα, διαλύει κάθε ίχνος εργασιακών δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας μετατρέποντας μας σε περιπλανώμενους θιάσους και αποδυναμώνει τα νοσοκομεία του νομού Αχαϊας,τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.


Η καταδυνάστευση των εργασιακών δικαιωμάτων των ιατρών συνεχίζεται σε μία στιγμή όπου σα συνέχεια του νομοσχεδίου της προηγούμενης κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των ιατρών(μέχρι και 60 ώρες την εβδομάδα),η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου αλλά και συνδικαλιστικών ελευθεριών.


Η 6η ΥΠΕ αφήνει να εννοηθεί ότι έχουμε "ασυλία " και "συνδικαλιστικά προνόμια" , επικαλούμενη το νόμο 1268/1982 που δεν επιτρέπει τη μετακίνηση εκλεγμένων μελών Διοικητικού Συμβουλίου σωματείου, εάν δεν υπάρχει συναίνεση.Έτσι εξαιρεί τους υπογράφοντες από τις υποχρεωτικές μετακινήσεις στο Νοσ.Πύργου, εφαρμόζοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, μετακυλίοντας το φόρτο εργασίας στους υπόλοιπους συναδέλφους μας, προσπαθώντας να μας διασπάσει και να μας προβάλλει ως "προνομιούχους". Η προσφιλής πρακτική της ανθρωποφαγίας που προσπαθεί να κρύψει τη γύμνια του συστήματος, μεταφέροντας την ευθύνη στους μαχόμενους υγειονομικούς για μια κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται.


Kαλούμε τόσο τους συνάδελφους υγειονομικούς όσο και τους πολίτες των δύο νομών να συνταχθούν με τα αιτήματα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό,για ουσιαστική στελέχωση των νοσοκομείων της περιοχής, για άμεση και οριστική λύση για την Παθολογική Πύργου, όπως την έχει περιγράψει η Ε.Ι.Ν.Α και η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ακόμα αναμένουμε την υλοποίηση της προσωπικής δέσμευσης του κου Καρβέλη για άμεση προκήρυξη πέντε μόνιμων θέσεων παθολόγων και χαρακτηρισμό του νοσοκομείου Πύργου ως άγονο.


Δηλώνουμε ότι η θέση μας είναι δίπλα και μαζί με τους συναδέλφους μας και όχι ξεχωριστά από αυτούς, όπως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που ανατρέφουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και έχουν ξεπουλήσει διαχρονικά τα εργασιακά δικαιώματα.


Βγάζοντας την ΥΠΕ από τη «δύσκολη» θέση, θα μεταβούμε με δική μας πρωτοβουλία στο ΓΝ Πύργου για κάλυψη εφημεριακών αναγκών. Έχουμε ήδη έγγραφα και ενυπόγραφα αποποιηθεί του όποιου «προνομίου» μας.


Άλλωστε,όπως αναφέρει και ο Οδ.Ελύτης,«πάσχουμε από μια μόνιμο,πλήρη και κακοήθη ασυμφωνία μεταξύ του πνεύματος της εκάστοτε ηγεσίας και του ήθους που χαρακτηρίζει το βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό του ελληνικού λαού στο σύνολό του».


27/05/21

Δημήτρης Ζιαζιάς, πρόεδρος Δ.Σ Ε.Ι.Ν.Α, επικουρικός παθολόγος ΠΓΝΠ

Χρήστος Δάβουλος, μέλος Δ.Σ Ε.Ι.Ν.Α, επικουρικός παθολόγος ΠΓΝΠ

bottom of page