top of page

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΨΝΘ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΨΝΘ


Στο κόκκινο βρίσκεται η κατάσταση στο ΨΝΘ, κατ’ αντιστοιχία με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης και με τη διασπορά του covid-19 σε εργαζόμενους και ασθενείς να γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Παθολογική κλινική ΨΝΘ με την πλειονότητα του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των νοσηλευόμενων να έχουν νοσήσει από covid-19 και να καθίσταται επισφαλής τόσο η ακεραιότητα εργαζόμενων και ασθενών όσο και η ίδια η λειτουργία του τμήματος.


Η Παθολογική κλινική του ΨΝΘ καλείται να καλύπτει τις πάγιες ανάγκες σε υγειονομική περίθαλψη και παρακολούθηση όλων των ασθενών του ΨΝΘ είτε είναι νοσηλευόμενοι σε αυτό είτε σε εξωτερική βάση, με ελάχιστο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό , ελλείψεις σε βασική υλικοτεχνική υποδομή, πχ αναλυτής αερίων αίματος, αξονικός τομογράφος, και μείζονα χωροτακτικά προβλήματα. Αντί, λοιπόν, η διοίκηση του νοσοκομείου, η ΔΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας να φροντίσουν για την αναβάθμιση και ενίσχυση του τμήματος , και του νοσοκομείου γενικότερα ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΑ, άφησαν για άλλη μια φορά προσωπικό και ασθενείς εκτεθειμένους με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους της ίδιας. Το παραπάνω γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη , όμως δείχνει με τον πιο ωμό τρόπο την ανάγκη για άμεσα μέτρα έστω και τώρα που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.


Είναι επιτακτικό, λοιπόν, να διενεργούνται συνεχή μαζικά τεστ στους υγειονομικούς αλλά και την αξιοποίηση- επαναλειτουργία με όλα τα απαραίτητα μέσα ειδικών νοσοκομείων για Λοιμώδη Νοσήματα, όπως το Παναγία και το Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι να περνάει από αυστηρό φίλτρο κάθε τεστ που γίνεται και παρά τις προσπάθειες της ΕΝΛ ΨΝΘ για διενέργεια συνεχών τεστ σε προσωπικό και ασθενείς. Μάλιστα, αντί να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία ώστε άμεσα να γίνεται επεξεργασία των δειγμάτων, μοιάζει μονόδρομος η «αποστολή» των τεστ σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, με την αντίστοιχη πάντα κοστολόγηση του δείγματος σε κέρδος του ιδιώτη.


Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στην καθημερινή κλινική πράξη, όπου ύποπτοι SARS COV-2 παραμένουν στον ίδιο θάλαμο με αρνητικούς στον ιό ασθενείς λόγω έλλειψης χώρων και δεδομένου ότι οι 2 θάλαμοι απομόνωσης αξιοποιούνται για θετικούς στον ιό ασθενείς .Άλλωστε, τα νοσοκομεία αναφοράς δε δέχονται πλέον κρούσματα από το ΨΝΘ ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτωματολογία, ενώ και το τμήμα απομόνωσης θετικών κρουσμάτων του ΨΝΘ δύναται να νοσηλεύει μόνο ασυμπτωματικούς ασθενείς, χωρίς λοιπά παθολογικά ευρήματα και σταθεροποιημένους ψυχοκινητικά, λόγω ελλιπούς υποδομής (πχ αναπνευστήρες, συνεχές monitoring κτλ)


Προθάλαμος ένδυσης του προσωπικού υπάρχει μόνο για τους αντίστοιχους της απομόνωσης, με αποτέλεσμα η φροντίδα των ύποπτων να γίνεται κάτω από ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες ως προς την προστασία και την κάλυψη των εργαζομένων αλλά και των υπόλοιπων νοσηλευόμενων σε κοινούς θαλάμους.


Στις συνθήκες αυτές, λοιπόν, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική και η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στελέχωση της κάθε βάρδιας με επαρκές προσωπικό, αντίστοιχα διασφάλιση κάλυψης των αναγκών όταν ένας συνάδελφος νοσεί. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο 4 νοσηλευτές για τη λειτουργία της Παθολογικής ΨΝΘ και η «λύση» που δίνεται είναι η μετακίνηση συναδέλφων από άλλα τμήματα ή τα συνεχή εξοντωτικά ωράρια για τους συναδέλφους που δε νόσησαν…


Οι μαχόμενοι υγειονομικοί ήδη από το πρώτο κύμα προειδοποιούσαν και τόνιζαν τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ, που θα είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισης της πανδημίας παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων και την πειθαρχία που επέδειξε ο λαός στα μέτρα.


· Η κυβέρνηση, όμως, στρατηγικά επέλεξε όχι μόνο να αγνοήσει τη φωνή των υγειονομικών και να μη θωρακίσει τη δημόσια Υγεία, αλλά και να περικόψει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για το ΕΣΥ κατά 572 εκατ. Ευρώ στο νέο προϋπολογισμό .


· Ταυτόχρονα, για 9 ολόκληρους μήνες άφησε τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να αισχροκερδούν σε βάρος των πολιτών αναφορικά με τα διάφορα τεστ covid-19 και μόλις αυτό το μήνα να μπαίνει πλαφόν στην τιμή των τεστ, με γνώμονα και πάλι την εξασφάλιση κέρδους της Ιδιωτικής Υγείας.


· Να μην πούμε δε για την καθυστερημένη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και αυτή συνοδευόμενη με δωράκι 1600 ευρώ/ κλίνη, με μετακινήσεις προσωπικού από τα δημόσια νοσοκομεία, με επιλογή των ασθενών προς νοσηλεία σε αυτές την ίδια ώρα που το ΕΣΥ έχει κυριολεκτικά λυγίσει.


Οι ευθύνες για τη διαχρονική υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και τη στοχευμένη προσπάθεια μετατροπής των νοσοκομείων σε Α.Ε. βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις και τις διορισμένες διοικήσεις τους στο ΕΣΥ. Γι’ αυτό, είναι υποκριτικό να μιλάνε για ατομική ευθύνη! Είναι ντροπή να πετάνε το μπαλάκι για τη διασπορά του ιού στους εργαζόμενους και να τους απειλούν με ΕΔΕ και άλλες πειθαρχικές κυρώσεις, όταν τους αφήνουν στη μάχη χωρίς όπλα και εξοπλισμό, μες στην αβεβαιότητα για την ίδια τη ζωή τους και αδύναμους να προσφέρουν στον ασθενή!


ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

ΖΗΤΑΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.


Απαιτούμε:

1. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και κάλυψη όλων των κενών σε οργανικές θέσεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

2. Συχνά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Τεστ σε όλους τους ασθενείς των κλινικών για μείωση της ενδονοσοκομειακής διασποράς. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

3. Δημιουργία θαλάμου υποδοχής με ξεχωριστές κλίνες για τις νέες εισαγωγές ασθενών στο ΨΝΘ μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του PCRtestcovid-19.

4. Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια Υγεία. Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του ΨΝΘ στο ύψος των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών.

5. Εξασφάλιση της λειτουργίας των ειδικών νοσοκομείων Λοιμωδών και Παναγία για την απομόνωση και αντιμετώπιση κρουσμάτων covid-19.

6. Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημιώσεις στους κλινικάρχες. Αξιοποίηση όλων των υποδομών (κλινών ΜΕΘ, απλών κλινών, χειρουργείων και εργαστηρίων) των ιδιωτικών κλινικών με κεντρική διαχείριση. Ένταξη του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στον κρατικό σχεδιασμό με αποζημιώσεις ίδιες με του ΕΣΥ και αξιοποίηση τους στα νοσοκομεία και τα ΚΥ που υπάρχει ανάγκη.

7. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Ένταξη στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς. Επαναφορά όλων των αντισυνταγματικών περικοπών σε μισθό σε επίπεδα προ του 2012 και σε δώρα.

8. Επίταξη ξενοδοχείων για διαμονή υγειονομικών που αδυνατούν να απομονωθούν από την οικογένεια τους.


ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΨΝΘ

bottom of page