top of page

Γιάννης Γαλανόπουλος: Τα κοστολογημένα προγράμματα κοστίζουν ανθρώπινες ζωές



Την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, κατήγγειλε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός στο Θριάσιο Νοσοκομείο και μέλος της ΕΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, μιλώντας στο κανάλι «Open» το πρωί της Παρασκευής 9 Ιούνη, με αφορμή τα θανατηφόρα περιστατικά των τελευταίων ημερών σε Κω, Ν. Μάκρη και Χαλκιδική. Σημείωσε πως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, κυριαρχούν τα πρωτόκολλα που βάζουν μπροστά το κόστος, μόνο που αυτά τα κοστολογημένα προγράμματα που ακούμε και στη χώρα μας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.


Ανέφερε ότι κυβέρνηση παραχώρησε τις δευτερεύουσες διακομιδές στον ιδιώτη, προσθέτοντας πως στο ΕΚΑΒ δεν έχουν γίνει ούτε οι απαραίτητες προσλήψεις, εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να καταγράφονται εκατοντάδες ελλείψεις προσωπικού.


Όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση στους γιατρούς για να μεταβούν στα νησιά, σημείωσε πως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες για στέγαση, οικογενειακά έξοδα κλπ. ενώ η κυβέρνηση ποτέ δεν εφάρμοσε τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών. Πρόσθεσε πως, εκτός του κόστους διαβίωσης που πρέπει να καλύπτεται επαρκώς, χρειάζεται ακόμα να δημιουργηθεί κάποιας μορφής υγειονομικός σχηματισμός, με τις ιδιαιτερότητες της χώρας, ώστε να μη χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές, αλλά και δίκτυο άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομεία όταν χρειάζεται να γίνουν επεμβάσεις για σοβαρά περιστατικά.


Έφερε ως παράδειγμα το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου πρόσφατα ο μοναδικός επεμβατικός καρδιολόγος παραιτήθηκε, αφού το νοσοκομείο τον υποχρέωνε να χειρουργεί μόνο κάθε Πέμπτη, γιατί μόνο αυτή τη μέρα καλύπτονται οι βάρδιες του χειρουργείου από το νοσηλευτικό προσωπικό!

bottom of page