top of page

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΙΖ ΓΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ 30/10/22

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Τετάρτη 26/10/22 οι γιατροί του Νοσοκομείου Ζακύνθου κάναμε έκτακτη Γενική Συνέλευση , η οποία ήταν μαζική με σημαντική συμμετοχή συνάδελφων από όλες τις βαθμίδες, όπου μετά από διαλογική συζήτηση σχετικά με το σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης γιατρών από όλα σχεδόν τα τμήματα του νοσοκομείου αλλά και τη διεκδίκηση αναδρομικών εξαιτίας της εξευτελιστικής υποβάθμισης των μισθών μας, αποφασίσαμε τα ακόλουθα:

  1. Σαν γενική συνέλευση υιοθετούμε το δελτίο τύπου της ΕΝΙΖ της 19ης Οκτωβρίου που κάνει λόγο για τραγική και ανασταλτική πια , για την λειτουργία του νοσοκομείου μας, έλλειψη γιατρών σε όλες σχεδόν τις κλινικές , με (1)έναν μόνο γιατρό σε παθολογική και καρδιολογική, και (2)δυο μόνο γιατρούς σε άλλες 4 κλινικές ενώ προβλέπονται 4 η 5, με συνολικό αριθμό 36 μόνιμων γιατρών στους 64 που προβλέπονται και μόνο 5 ειδικευόμενων στους 25 που προβλέπονται.

  2. Εκτιμούμε ότι οι μόνο (6) έξη πρόσφατες προκηρύξεις για γιατρούς είναι απολύτως ανεπαρκείς αφού λείπουν πάνω από 30 μόνιμοι γιατροί και καμία εξέλιξη δεν υπάρχει ως προς τα οικονομικά κυρίως κίνητρα, για να ενδιαφέρονται περισσότεροι για τις προκηρυγμένες θέσεις αφού όπως και το ΣΤΕ εκτιμά, οι μισθοί σήμερα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 40-50% υψηλότεροι και βέβαια οι εφημερίες μας θα έπρεπε να μην φορολογούνται δύο φορές όπως γίνεται σήμερα.

  3. Όταν οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι για κρίσιμες ειδικότητες και σε κλινικές που έχουν μείνει μόνο (1)ένας μόνιμος γιατρός, οι δυνητικά υποψήφιοι συνάδελφοι προβληματίζονται για το πως θα τα βγάλουν πέρα (2) δύο γιατροί σε δεκαπενθήμερη 24 ωρη εφημερία , με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να δηλώσουν ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη προκήρυξη.

  4. Επίσης εκτιμούμε ότι οι θέσεις για Επικουρικούς γιατρούς με τριετή σύμβαση πρέπει να είναι τουλάχιστον (10) δέκα και όχι το πολύ 4-5 όπως σήμερα δηλώνει η διοίκηση ότι μπορεί να πληρώσει (σήμερα υπηρετούν μόνο 2 δυο) και βέβαια να προβλέπονται ειδικά οικονομικά κίνητρα και από τις τοπικές κοινωνίες όπως έχει γίνει σε γειτονικά μας νησιά. Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουμε ότι οι επικουρικοί γιατροί, όπως και όλοι οι συμβασιούχοι υγειονομικοί πρέπει να ενταχθούν σαν μόνιμοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, όταν αποδεδειγμένα υπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κάτι που πια είναι αδιαμφησβήτητο .

  5. Θεωρούμε ότι η απολύτως προβληματική για την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών του ΓΝΖ , έλλειψη γιατρών προκαλεί έμμεσα και το μειωμένο ενδιαφέρον άλλων γιατρών να διεκδικήσουν τις κενές θέσεις και κατά συνέπεια προκαλεί το μειωμένο ενδιαφέρον των ειδικευόμενων γιατρών να εργαστούν εκπαιδευόμενοι στις κλινικές μας ( μόνο 5 στους 25).

  6. Προχωρούμε σε δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών μας σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ και του Αρείου Πάγου τις οποίες οι τελευταίες κυβερνήσεις επιμένουν να μην εφαρμόζουν.

  7. Θεωρούμε τους ειδικευόμενους και τους Αγροτικούς γιατρούς στο νησί μας αναπόσπαστο κομμάτι του Ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου μας αναγνωρίζοντας την σημαντική συμβολή τους στην αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στο νοσοκομείο μας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ειδικότερα για την κρίσιμη φάση που περνάει το Νοσοκομείο μας, λόγω της τραγικής έλλειψης μόνιμων ειδικευμένων γιατρών και πιο συγκεκριμένα για κλινικές όπως η παθολογική και η καρδιολογική που έχουν μείνει με (1) μόνιμο γιατρό, πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα εφημέρευσης ακόμα και των σε παράταση ειδικευόμενων γιατρών μας , προκειμένου να βοηθηθούν οι ελάχιστοι μόνιμοι γιατροί μας στην οριακή για τις φυσικές αντοχές τους εργασία που προσφέρουν. Με την παραπάνω πρόταση συμφωνεί και ο υπεύθυνος διευθυντής της παθολογικής κλινικής προκειμένου για την κλινική του.

  8. Απορρίπτουμε την σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση Εφημερία Τομέα (να εφημερεύει πχ ο ορθοπεδικός για την γενική χειρουργική ή ο παθολόγος για την καρδιολογική κλινική) σαν όχι λειτουργική , διαλυτική για τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.



Απαιτούμε:


  1. Άμεση προκήρυξη (2) δύο τουλάχιστον θέσεων μονίμων γιατρών για κάθε κλινική που της λείπουν 3 η 4 γιατροί και τουλάχιστον (1)μιας θέσης για τις υπόλοιπες

  2. Άμεσος χαρακτηρισμός σαν Άγονων των θέσεων που δεν απέδωσαν διορισμό μετά προκήρυξη , όπως η 3η η θέση του ορθοπεδικού ώστε να γίνει άμεσα επαναπροκήρυξη της.

  3. Άμεση προκήρυξη των θέσεων για επικουρικούς γιατρούς ειδικά όταν έχει ήδη εγγράφως εκδηλωθεί ενδιαφέρον από γιατρό - ους για την συγκεκριμένη θέση, και οικονομικό κονδύλι στο νοσοκομείο μας για τουλάχιστον (10) δέκα επικουρικούς γιατρούς

  4. Μισθολογικές αυξήσεις στους γιατρούς της τάξεως του 50% όπως το ΣΤΕ και ο Άρειος πάγος προτείνουν με επανειλημμένες αποφάσεις τους , παράλληλα με χωριστή φορολόγηση των εφημεριών, επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και ΒΑΕ για όλους τους υγειονομικούς.

  5. Άμεση αποπληρωμή των αμοιβών για τις επιπλέον εφημερίες των γιατρών που σήμερα καθυστερούν για μήνες και έγκαιρη απόδοση των εξαιρέσιμων σε όλους τους εργαζόμενους.

  6. Με ευθύνη της διοίκησης να γίνει άμεση ενημέρωση και σχετική εκπαίδευση των γιατρών μας σχετικά με την πολύ χρονοβόρα και περίπλοκα γραφειοκρατική διαδικασία σύνταξης του ηλεκτρονικού εισηγητικού φακέλου ΚΕΠΑ , που αν δεν απλοποιηθεί θα στερήσει από τους ασθενείς χρόνο από πολύτιμες , σοβαρές και αναντικατάστατές ιατρικές υπηρεσίες .

  7. Να καταψηφιστεί από τη βουλή το καταστροφικό για τη Δημόσια Υγεία νομοσχέδιο που ετοιμάζουν, που όχι μόνο αφήνει τους ασθενείς έρμαια στην σκληρή και αχόρταγη Αγορά της ιδιωτικής υγείας αλλά και προσβάλει την αξιοπρέπεια, ξεφτιλίζει τις συνθήκες εργασίας , φτωχοποιεί ανεπίστρεπτα και ακόμα περισσότερο τους Δημόσιους λειτουργούς της και ειδικά στην περιφέρεια όπως είναι το νησί μας, παραδίδει σε ιδιώτες τις υποδομές των νοσοκομείων με «αντάλλαγμα την δυνατότητα»!! των εξαντλημένων από την υπερεργασία και υπερεφημέρευση νοσοκομειακών τάχα να «κάνουν ιδιωτικό ιατρείο»! προκειμένου να συμπληρώνουν έτσι το εισόδημά τους και όχι με αξιοπρεπείς μισθούς για αξιοπρεπή εργασία στο ΕΣΥ.


ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ !

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ

ΟΧΙ ΣΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 9ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ


bottom of page