top of page

Απόφαση συνέλευση Ιατρών Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»

19/01/2021


Μετά τη μαζική συνέλευση γιατρών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/01 με θέμα τη μετατροπή του νοσοκομείου μας σε εμβολιαστικό κέντρο και τις εξελίξεις με την τρομακτική μείωση του προσωπικού στο Παθολογοανατομικό εργαστήριο συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής.


Πρώτον, το Παθολογοανατομικό εργαστήριο λόγω έλλειψης ιατρών και τεχνολόγων, έχει φτάσει στο τραγικό σημείο να παραδίδει τις ιστολογικές εκθέσεις δύο μήνες μετά τις χειρουργικές πράξεις και ταυτόχρονα επίκειται η αποχώρηση 4 ιατρών λόγω διορισμού τους σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι εν λόγω ιατροί διεκπεραίωσαν πάνω από το ήμισυ (7.500) του συνόλου των παρασκευασμάτων (14.500) κατά το έτος της πανδημίας, ενώ τα προηγούμενα έτη ο συνολικός αριθμός ήταν περίπου 18.000. Είναι πασιφανές πως οι Διοικήσεις του Αγίου Σάββα, θα έπρεπε να είχαν εισακούσει τα επανειλημμένα αιτήματα τόσο του εργαστηρίου όσο και του συλλόγου εργαζομένων για προκήρυξη μόνιμων θέσεων, προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς και εγκαίρως ένα από τα πιο νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου μας.


Ποιος έχει την ευθύνη για όλες αυτές τις θεραπείες που καθυστερούν σε βαθμό θανατηφόρο; Ποιος έχει την ευθύνη για τις τυχόν λάθος διαγνώσεις από τις πληροφορίες που χάνονται όταν ένα παρασκεύασμα μένει για τόσες εβδομάδες στη φορμόλη;


Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας, να διορίσει με fast track διαδικασίες μόνιμο προσωπικό καθώς σε μία εβδομάδα περίπου, που αποχωρούν οι συνάδελφοι, το σκάνδαλο θα είναι μεγαλειώδες για το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο.


Δεύτερον, καταγγέλλουμε την αποτυχία της κυβέρνησης να στελεχώσει τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα της ΠΦΥ και να επωμίσει κακήν κακώς με αυτό το βάρος τη στενάζουσα τριτοβάθμια περίθαλψη.


Είναι γελοίο ενώ γνωρίζουν για τις συνθήκες υπερεργασίας του προσωπικού, με 35000 κενά σε όλο το ΕΣΥ, να υποχρεώνουν σε ‘’εθελοντική’’ εργασία τους ιατρούς και μάλιστα με τελείως αντιεπιστημονικούς όρους.


Αναγκάζουν ειδικευόμενους ιατρούς, χωρίς να τους έχουν ενημερώσει- εκπαιδεύσει επαρκώς για το ποιοι πρέπει και ποιοι δεν πρέπει να εμβολιάζονται, χωρίς παθολογικό ιστορικό για να γνωρίζουν τις συνοσηρότητες των ασθενών και μάλιστα πρόκειται για υπερήλικες σε πρώτη φάση που πολλοί από αυτούς πάσχουν από άνοια κι άρα δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται τη φαρμακευτική αγωγή του λαμβάνουν ή τυχόν αλλεργίες που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν.


Οι ειδικευόμενοι δεν είναι πολυεργαλεία covid, είναι εκπαιδευόμενοι που μέσα σε αυτές τις συνθήκες έχουν στερηθεί τεράστιο κομμάτι της εκπαίδευσής τους.


Όλο το προσωπικό των τριτοβάθμιων νοσοκομείων δεν έχει το περιθώριο να απασχολείται σε αλλότρια καθήκοντα όπως αυτά του πολύμηνου εμβολιασμού.


Δεν χωράει καμία υποτίμηση στη διαδικασία του εμβολιασμού. Επιχείρηματα που ακούστηκαν από τη Διοίκηση του τύπου ‘’είναι απλά μια βελόνα, ένα τσίμπημα’’, είναι άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.


Οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες, με προσωπικό που δεν έρχεται σε επαφή με κρούσματα covid κι όχι από εξαντλημένο προσωπικό που εξαναγκάζεται σε απλήρωτη υπερεργασία, χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό, σε νοσοκομεία όπως το δικό μας που σε λίγο καιρό θα αναγκάζονται οι προς εμβολιασμό υπερήλικες να περιμένουν στο κρύο τη σειρά τους.


Καλούμε τις ενώσεις και τα πρωτοβάθμια σωματεία των νοσοκομείων, να πάψουν αυτή την παρωδία. Απαιτούμε να στελεχωθεί άμεσα η ΠΦΥ με το απαραίτητο προσωπικό και όλο τον εξοπλισμό προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού με τους όρους που του αρμόζει.

bottom of page