top of page

ΑΠΟΦΑΣΗ 11ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΕΛΑΙΩΝΑ: ΌΧΙ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

Αθήνα 16 Μαΐου 2022

Α.Π:12192


ΑΠΟΦΑΣΗ 11ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΕΛΑΙΩΝΑ

Όχι στη ρατσιστική εκκένωση του Ελαιώνα

Οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι μέσα στις πόλεις και τις γειτονιές

Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία


Η κυβέρνηση της ΝΔ με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη και του Δημάρχου Αθήνας Κ. Μπακογιάννη, προχωρά στην εκκένωση του στρατοπέδου προσφύγων του Ελαιώνα για χάριν μιας «ανάπλασης» που χαρίζει πάνω από 120 εκατομμύρια στην ΠΑΕ ΠΑΟ για κατασκευή γηπέδου.


Αφήνει άστεγους πάνω από 1000 πρόσφυγες και προσφύγισσες με τα παιδιά τους. Ξεριζώνει ξανά εκατοντάδες άλλους και τους μετακινεί σε άλλα στρατόπεδα, όπως στο Σχιστό, στη Ριτσώνα και στο Κουτσόχερο διακόπτοντας με βάρβαρο τρόπο την πορεία ένταξής τους στην κοινωνία.


Προσφυγόπουλα πετιούνται έξω από τα σχολεία! Πάνω από 260 μαθητές και μαθήτριες μετακινούνται λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, γεγονός που για πολλά παιδιά σημαίνει υποχρεωτική αλλαγή περιβάλλοντος από σχολεία στα οποία φοιτούν ακόμη και πέντε συνεχόμενα χρόνια! Με την βίαιη μετακίνηση χάνουν τους εκπαιδευτικούς τους και τους φίλους τους.


Πρόσφυγες και ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία που είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και ψυχική φροντίδα από τις υπηρεσίες που λειτουργούν μέσα στη δομή στον Ελαιώνα, με εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με πρόγραμμα του Δήμου της Αθήνας και του ΕΟΔΥ και με διερμηνείς, θα βρεθούν ξεκρέμαστοι να αναζητούν περίθαλψη από μηδενική βάση.


Απαιτούμε να διακοπεί η εκκένωση του μοναδικού στρατοπέδου προσφύγων εντός του ιστού της πόλης. Να ανακληθεί επίσης η απόφαση για κατάργηση της δομής ένταξης στην Αθήνα 400 επιπλέον προσφύγων, που είχαν εξαγγείλει Κυβέρνηση και Μπακογιάννης αλλά δεν υλοποίησαν ποτέ. Χρειάζεται να μεταφερθούν οι προσφύγισσες και οι πρόσφυγες σε κατοικίες μέσα στην πόλη και να μετατραπεί ο Ελαιώνας σε δημόσιο - δημοτικό χώρο εργατικής και κοινωνικής κατοικίας για άστεγους και πρόσφυγες με όλες τις παροχές για αξιοπρεπή διαμονή.


Είναι καιρός να μπει τέλος στην υποκρισία μιας κυβέρνησης που ανοίγει τα σύνορα στους Ουκρανούς πρόσφυγες, εντάσσει τα παιδιά τους στα σχολεία αλλά καταδιώκει όλους του άλλους πρόσφυγες από την Ασία, την Μ. Ανατολή και την Αφρική, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Κανένας πρόσφυγας χωρίς χαρτιά, στέγη, δουλειά και υγεία, κανένα προσφυγόπουλο έξω από τα σχολεία!


Να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ, να δοθεί άσυλο, στέγη, πρόσβαση στην παιδεία, υγεία, πρόνοια, ΑΜΚΑ χωρίς αποκλεισμούς.


Να κλείσουν οι Αμυγδαλέζες, να δοθούν χαρτιά σε όλους χωρίς αποκλεισμούς.


bottom of page