top of page

Απάλειψη της υποχρέωσης εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου για εξεταζόμενους Ιατρούς στην ειδικότητα

Αθήνα 18 Μαρτίου 2021

Α.Π:11213


Τη δεδομένη χρονική στιγμή που το Ε.Σ.Υ. δοκιμάζεται καθημερινά υπό το βάρος της πανδημίας και των διαρκώς αυξανόμενων εισαγωγών και διασωληνωμένων ασθενών (covid και μη covid), μια σημαντική εφεδρεία εκπαιδευμένων ιατρών παραμένει παροπλισμένη. Εκατοντάδες ιατροί, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητά τους, δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις για ειδικότητα επειδή δεν έχουν πραγματοποιήσει την υπηρεσία υπαίθρου τους. Κάτι τέτοιο προέβλεπε ο αντίστοιχος νόμος πριν από χρόνια, ενώ πλέον ο νόμος αυτός δεν ισχύει. Ως αποτέλεσμα, όλοι αυτοί οι συνάδελφοι παραμένουν είτε σε παράταση ειδικότητας, είτε άνεργοι, είτε στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν.


Ταυτόχρονα δε, οι θέσεις που ανοίγουν για υπηρεσία υπαίθρου πολλές φορές δεν επαρκούν ώστε όλοι αυτοί οι ιατροί να μπορέσουν να τελειώσουν και με αυτή τους την υποχρέωση. Ακόμη κι έτσι να γίνει όμως, είναι κρίμα τόσοι εκπαιδευμένοι ιατροί να απασχολούνται σε απομακρυσμένα αγροτικά ιατρεία ασχολούμενοι σχεδόν αποκλειστικά με τη συνταγογράφηση.


Αποτελεί κοροϊδία, όταν η κυβέρνηση χαρίζει 3,5 χιλιάρικα σε κάθε ιδιώτη που θα «συμβάλλει» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όλοι αυτοί οι συνάδελφοι να παραμένουν παροπλισμένοι.


Καλούμε το Υπουργείο να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά κωλύματα και να δώσει τη δυνατότητα στους συναδέλφους αυτούς να δώσουν εξετάσεις για ειδικότητα και εν συνεχεία να τους αξιοποιήσει ως ειδικευμένο προσωπικό στα νοσοκομεία όλης της χώρας που στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού.


bottom of page