top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Γ. Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

Αθήνα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Α.Π:12429


Η διαχρονική πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν άργησε να δώσει δείγματα γραφής και στην Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν Κοζάνης. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. ‘Ένα από τα πλέον ευαίσθητα νοσοκομειακά τμήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει αφεθεί στην τύχη του ώστε να καταρρέει σταδιακά κατά το τελευταίο διάστημα.


Πιο συγκεκριμένα στην Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν Κοζάνης υπηρετούν πλέον μόνο 2 Παιδίατροι (ένας Επιμελητής Β΄ και μία Επικουρική Ιατρός που η σύμβασή της λήγει στις 31.12.2022). Με αυτή τη σύνθεση, οι 2 συνάδελφοι καλούνται να καλύψουν τα νοσηλευόμενα παιδιά, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία με τους εμβολιασμούς και το Τμήμα Νεογνών της Μαιευτικής Κλινικής. Πραγματοποιούν δε αριθμό ενεργών εφημεριών κατά πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο μηνιαίο όριο.


Όσο για τις υπόλοιπες ημέρες που μένουν ακάλυπτες, επιχειρείται «μπάλωμα» με μετακινήσεις Παιδιάτρων από δομές του ΕΣΥ άλλων πόλεων και περιστασιακά από ιδιώτη Παιδίατρο, με προφανείς επιπτώσεις στην αναγκαία συνεχή ιατρική παρακολούθηση παιδιών, βρεφών και νεογνών.


Παρά την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η Κλινική, το Υπουργείο Υγείας δε φρόντισε να προκηρύξει ούτε μία από τις τέσσερις κενές θέσεις Παιδιάτρων στην πρόσφατη προκήρυξη 373 θέσεων του Αυγούστου.


Οι συνάδελφοι στην εν λόγω Κλινική έχουν ξεπεράσει τα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, ενώ η υγεία των μικρών ασθενών μίας μεγάλης και πολυπληθούς περιοχής βρίσκεται σε κίνδυνο.


Και στην περίπτωση της Παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν Κοζάνης αναδεικνύονται οι τραγικές συνέπειες της μεθοδευμένης προσπάθειας αποσάθρωσης, περαιτέρω εμπορευματοποίησης, της δημόσιας Παιδιατρικής περίθαλψης και της ενίσχυσης της κερδοφορίας ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών.


Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ προκήρυξη και των 4 κενών οργανικών θέσεων Παιδιατρικής στο Γ.Ν Κοζάνης, και την κάλυψή τους με κατεπείγουσες διαδικασίες.


bottom of page