top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Αθήνα 2 Μαΐου 2023

Α.Π:13023


Για όποια σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στις διανοσοκομειακές διακομιδές ασθενών, την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη την έχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (και κατ’ επέκταση οι διοικητές νοσοκομείων, ΥΠΕ και ΕΚΑΒ - ΚΕΠΥ που η πολιτική ηγεσία διορίζει) και καθόλου οι γιατροί νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και ΕΚΑΒ.


Συγκεκριμένα:

  1. Επισημαίνουμε εδώ και χρόνια πως η διακομιδή ασθενούς – ιδιαίτερα του βαρέως πάσχοντος - είναι σοβαρή και απαιτητική ιατρική πράξη που απαιτεί αναγκαία εμπειρία (επείγουσα καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, προστασία αεραγωγού, επείγουσα διασωλήνωση πχ αν τυχόν μετακινηθεί ο τραχειοσωλήνας κατά τη μεταφορά, ρύθμιση παραμέτρων μηχανικού αερισμού κλπ.) που πρέπει να διεξάγεται από γιατρούς του ΕΚΑΒ με τη σχετική εκπαίδευση και εμπειρία. Δυστυχώς επιλογή όλων των κυβερνήσεων είναι να αφήνουν το ΕΚΑΒ υποστελεχωμένο, χωρίς προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού και να μετακυλούν το έργο της διακομιδής στους γιατρούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

  2. Την 1/11/2021 σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη (που είχε τότε πρόσφατα αναλάβει καθήκοντα) επισημάναμε πως η τότε νέα διάταξη περί διακομιδών που ήταν στο στάδιο της «διαβούλευσης», ήταν όχι απλά απαράδεκτα επικίνδυνη για τους ασθενείς αλλά και κυριολεκτικά θανατηφόρα: προέβλεπε ότι ο οποιοσδήποτε γιατρός, οποιασδήποτε ειδικότητας ακόμα και νέος ειδικευόμενος οποιασδήποτε ειδικότητας που είχε συμπληρώσει μόλις 6 μήνες θητείας ως νέος ειδικευόμενος, θα μπορούσε να παίρνει εντολή να εκτελεί διακομιδή βαρέως πάσχοντος μόνος του/της. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τις επισημάνσεις μας και νομοθέτησε κανονικά αυτή τη διάταξη.

  3. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε αυτούς τους 18 μήνες να έχουμε πολλαπλά τραγικά συμβάντα σε διακομιζόμενους ασθενείς και ταυτόχρονα ένα πρωτοφανές λειτουργικό μπάχαλο σε βάρος του ιατρικού προσωπικού σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Έτσι και μετά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των Ενώσεων μελών της ΟΕΝΓΕ με τις οποίες αναγκάστηκαν τελικά να συνταχθούν ακόμα και διευθυντές Ιατρικών Υπηρεσιών νοσοκομείων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα αναγκάστηκε πρόσφατα να ακυρώσει τη διάταξη χωρίς όμως να την αντικαταστήσει με κάποια νέα προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά αντίθετα αφήνοντας ένα τεράστιο κενό ασάφειας προφανώς σκόπιμα ώστε να εξακολουθούν να μετακυλίονται οι σχετικές ευθύνες στους νοσοκομειακούς γιατρούς (τόσο στους νεότερους που συνήθως αναγκάζονται να κάνουν τις διακομιδές, όσο και στους επιστημονικά υπεύθυνους – τμημάτων, τομέων, ιατρικών υπηρεσιών).

  4. Με βάση όλα τα παραπάνω, καλούμε τις Ενώσεις μέλη μας και όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αποφεύγουν την ανάληψη κάθε ευθύνης που δεν μας αναλογεί και που εντελώς ανεύθυνα οι υπουργοί και οι διοικητές προσπαθούν να μας μετακυλήσουν. Όταν προκύπτει ανάγκη συνοδείας για διακομιδή ασθενούς, όλη την ευθύνη την έχει ο διοικητής, που θα την αναλαμβάνει επώνυμα και ενυπόγραφα και θα κρίνεται εάν η εντολή του είναι σύννομη και ασφαλής για τον ασθενή ή όχι. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση οι τραγικές κυβερνητικές ευθύνες (λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, λόγω νομοθέτησης επικίνδυνων διατάξεων παρά τις επισημάνσεις μας, λόγω εσπευσμένης ακύρωσης αυτών των διατάξεων χωρίς αντικατάστασή τους από νέες κλπ. κλπ.) να μεταφερθούν στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

bottom of page