top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Αθήνα 24 Μαρτίου 2023

Α.Π:12865


Με την παράγραφο 1 του άρθρου 29 του ν.4958/2022 – ΦΕΚ 142/Α/21-7-22, δόθηκε (σε σωστή κατεύθυνση) κίνητρο σε ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να αλλάξουν ειδικότητα και να αρχίσουν ειδικότητα Αναισθησιολογίας στην οποία υπάρχουν οι γνωστές ελλείψεις: στους ειδικευόμενους αυτούς δεν εφαρμόζεται το γνωστό απαράδεκτο μέτρο αναδρομικής στέρησης αποδοχών για ειδικευόμενους που αλλάζουν ειδικότητα, το οποίο δυστυχώς έχει διατηρηθεί από όλες τις κυβερνήσεις.


Υπενθυμίζουμε ότι πάγιά μας θέση είναι ότι αυτό έπρεπε να έχει καταργηθεί, γενικά και για όλες τις ειδικότητες, γιατί απλούστατα οι ειδικευόμενοι εκτός από εκπαιδευόμενοι γιατροί είναι και εργαζόμενοι γιατροί. Άρα είναι κατάφορα άδικο να υποβάλλονται σε αναδρομική στέρηση αποδοχών για το χρονικό διάστημα που είχαν υπηρετήσει ως ειδικευόμενοι πριν αλλάξουν ειδικότητα. Άλλωστε το ίδιο το κράτος το έχει αναγνωρίσει αυτό εμμέσως πλην σαφώς, με διατάξεις των τελευταίων ετών για παράταση παραμονής μετά τη λήξη του χρόνου ειδικότητας λόγω αναγκών.


Όμως και αυτή η διάταξη του Ιουλίου 2022 που προαναφέρθηκε ήταν λειψή:


Προβλέπει ότι καλύπτει μόνο τους ειδικευόμενους που διορίζονται για έναρξη ειδικότητας Αναισθησιολογίας «από την έναρξη ισχύος του παρόντος», δηλαδή μόνο από 21-7-22 και μετά, ενώ αφήνει ακάλυπτους τους ειδικευόμενους που άλλαξαν ειδικότητα και διορίστηκαν για έναρξη ειδικότητας Αναισθησιολογίας λίγους μήνες ή λίγες εβδομάδες ή ακόμα και λίγες ημέρες πριν την 21η -7-22.


Απαιτούμε από κοινού με τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους ειδικευόμενους Αναισθησιολογίας και με την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, να επαναδιατυπωθεί με νέα νομοθετική πράξη η διάταξη ώστε να καλύπτει αναδρομικά και αυτούς που άλλαξαν ειδικότητα και διορίστηκαν για έναρξη ειδικότητας Αναισθησιολογίας και πριν την 21η-7-22.


Επίσης, όπως τονίσαμε παραπάνω, επιμένουμε στο πάγιό μας αίτημα της γενικής και οριστικής κατάργησης (για όλες τις ειδικότητες) των απαράδεκτων διατάξεων που ορίζουν ότι αν ένας ειδικευόμενος αλλάξει ειδικότητα για οποιουσδήποτε λόγους, του γίνεται αναδρομικά στέρηση αποδοχών για όσο χρόνο είχε υπηρετήσει στην προηγούμενη ειδικότητα.


bottom of page