top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αρ. Πρωτ. 153

Θεσσαλονίκη 28/7/22


Έτος 2022: νοσοκομεία χωρίς νερό και κλιματισμό για εργαζόμενους και νοσηλευόμενους, νοσοκομεία με κτιριακές εγκαταστάσεις που μοιάζουν ετοιμόρροπες, νοσοκομεία με έλλειψη σε φάρμακα και αναλώσιμα που τα φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι, νοσοκομεία τραγικά υποστελεχωμένα με προσωπικό και ασθενείς να μετακινούνται σαν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ, με πλήθος ασθενών να μετακινούνται ακούσια ή και εκούσια εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βρουν ένα κρεββάτι νοσηλείας…Αλλιώς? Οι τραγικές συνέπειες όταν η υγεία γίνεται εμπόρευμα, όταν τα νοσοκομεία χρειάζεται να είναι «βιώσιμα και κερδοφόρα» δηλαδή να λειτουργούν με τη μικρότερη δυνατή κρατική δαπάνη , να λειτουργούν σαν ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ…Όταν οι υπηρεσίες υγείας αποτελούν για το κράτος και τις κυβερνήσεις του κόστος από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί.


Αποκαλυπτική είναι, λοιπόν, η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με τα όρια ασφάλειας και υγιεινής να τίθενται σε διαρκή αμφισβήτηση και δοκιμασία. Το πρόβλημα υδροδότησης για σχεδόν δύο ολόκληρες μέρες είναι η κορυφή του παγόβουνου της συνεχόμενης απαξίωσης και υποβάθμισης του Ειδικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου που παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ψυχικής υγείας πολλές από τις οποίες είναι και μοναδικές για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.


Από τις αρχές της πανδημίας το ΨΝΘ σήκωσε το βάρος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας των ασθενών κυριολεκτικά όλης της Β. Ελλάδας και όχι μόνο, με τις περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές της πόλης αλλά και των γύρω νομών να μετατρέπονται σε covid-19 τμήματα ή να κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού, νοσηλεύοντας μέχρι σήμερα ακόμη και ασθενείς από Πάτρα, Αθήνα, Πρέβεζα… Και παρέχοντας αυτές τις υπηρεσίες με κενές το 50% περίπου των οργανικών θέσεων σε γιατρούς, με τη νοσηλευτική κάλυψη των τμημάτων και δομών στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης, με πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων, με το λιγοστό εναπομείναν προσωπικό σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένο, με κατάργηση 27 κλινών στις ήδη ανεπαρκείς δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που αμέσως έσπευσε να εφαρμόσει η τωρινή και αποτέλεσμα το έμφραγμα στη διαδικασία ψυχοκοινωνκής αποκατάστασης των ασθενών με αναμονές ετών!


Τι να πει κανείς για τις συνθήκες νοσηλείας σε συχνά υπερπλήρη τμήματα με ανεπαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με το λιγοστό προσωπικό με επισφάλεια να δίνει φιλότιμα τη μάχη της περίθαλψης και φροντίδας των ασθενών. Εγκαταστάσεις απαρχαιωμένες, κακοσυντηρημένες και δυνητικά επικίνδυνες, με αρκετά κτίρια με εκτεταμένες δομικές βλάβες. Τι να πρωτοπεί κανείς για τις ελλείψεις σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας και υπηρεσίες Κοινοτικής Ψυχιατρικής, σε σύγχρονες και απόλυτα αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες. Και όλα αυτά τη στιγμή που κατά την πανδημία COVID 19 καταγράφεται σοβαρή επιβάρυνση της ψυχικής υγείας του λαού αυξάνοντας διαρκώς τις ανάγκες σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.


Αλήθεια, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός των δομών ψυχικής υγείας που διαλαλεί η αρμόδια υφυπουργός??? Αυτό είναι το «νέο», αλλά τόσο υποβαθμισμένο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και που τόσο ακούραστα δούλεψαν για αυτό όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις? Από τη μία: Ένα δημόσιο Ψυχιατρικό νοσοκομείο να λειτουργεί στο κόκκινο, με πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και με χαρακτηριστικά που δυστυχώς όλο και πιο συχνά θυμίζουνε εικόνες ασύλου άλλων εποχών και από την άλλη…δώρο στους εργολάβους νευραλγικοί τομείς όπως η καθαριότητα και η φύλαξη, leasing σε ιδιώτες δομές όπως τα Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής, εκτέλεση των εισαγγελικών παραγγελιών από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Αυτές είναι, άλλωστε, οι συνέπειες όταν το ύψιστο αγαθό της Υγείας λογίζεται ως εμπόρευμα: οι υγειονομικοί, ο λαός, τα παιδιά του το πληρώνουν από την τσέπη τους ξανά και ξανά και δημόσια υγεία δεν έχουν, ενώ οι επιχειρηματίες της υγείας θησαυρίζουν.


Όμως, για να μην ξεχνιόμαστε… χρήσιμοι και απαραίτητοι σε αυτή την τραγωδία και οι λαγοί αυτής ή της προηγούμενης κυβέρνησης σε ρόλο εργατοπατέρα συνδικαλιστή όπως πάντα! Το νόθο διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝΘ όχι μόνο δε στήριξε τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των συναδέλφων ειδικευόμενων και της νοσοκομειακής επιτροπής των γιατρών για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αλλά για ακόμη μια φορά, δε δίστασε να βάλει πλάτη σε αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης και της Διοίκησης, φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάσει ως «γκρίνια» τη δίκαιη αγανάκτηση και διαμαρτυρία των εργαζομένων.


Η ΕΝΙΘ καταγγέλλει το σμπαράλιασμα της δημόσιας Υγείας, τις απαράδεκτες εικόνες όπως αποτυπώνονται και μέσα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και καλεί τους εργαζόμενους, το λαό να δυναμώσουν εδώ και τώρα τον αγώνα τους για:

  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων με κάλυψη όλων των αναγκών για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα.

  • Εδώ και τώρα μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επαναφορά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού.

  • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς χωρίς περικοπές.


bottom of page