top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΘ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Αρ. Πρωτ. 102

12/12/21


Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αποδεικνύοντας τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή που με την εγκληματική ευθύνη της Κυβέρνησης και των Διοικήσεων όχι απλά παρέμειναν αλλά διογκώθηκαν. Η Κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων των μαχόμενων υγειονομικών και των εργατικών σωματείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί τα θεωρεί αχρείαστο κόστος και «πολυτέλεια».


Σε αυτή την κατεύθυνση αντιμετωπίζει και το πάγιο αίτημα της ΕΝΙΘ, που στηρίζουν σωματεία και φορείς, για την επαναλειτουργία των νοσοκομείων Παναγία, Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) και του Παλαιού 424. Νοσοκομειακές δομές που είχαν κλείσει το 2013 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και παρέμειναν κλειστά και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την τωρινή. Παραμένουν κλειστές σε μια πανδημία που καθημερινά μετράμε εκατοντάδες θύματα των τραγικών ελλείψεων στο ΕΣΥ.


Η δικαιολογία, τότε, για το κλείσιμο των νοσοκομειακών δομών σε όλη την Ελλάδα, ήταν η μειωμένη πληρότητα που εμφάνιζαν, αντιμετωπίζοντας τα νοσοκομεία σαν ξενοδοχειακές μονάδες, με την λογική του κέρδους. Μάλιστα, το Νοσοκομείο Παναγία, που αποτελεί μέρος του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, έχει μπει για τα καλά στο μάτι των επιχειρηματικών ομίλων για να γίνει τι άλλο… 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα(!).


Συγκεκριμένα, για το Νοσοκομείο Λοιμωδών, ο τότε Υπουργός Υγείας διατυμπάνιζε, ότι έπαψε η ανάγκη να υπάρχει, γιατί εξαλείφθηκαν οι μεταδοτικές ασθένειες!


Ας μας απαντήσουν, όμως, σε αυτήν την φάση που η πληρότητα όλων των νοσοκομείων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, που κυριολεκτικά οι ασθενείς ξεχειλίζουν από τα νοσοκομεία μετά από κάθε εφημερία, δεν κρίνουν σκόπιμη την επαναλειτουργία αυτών των δομών, με προσωπικό και εξοπλισμό, για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών νοσηλείας και περίθαλψής Covid και non-Covid ασθενών;


Τώρα μάλιστα που μια μεταδοτική ασθένεια έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου πανδημία, από την οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα ξεμπερδέψουμε άμεσα, δεν θα πρέπει να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείων Ειδικών Παθήσεων – Λοιμωδών, με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό;


Το ερώτημα ρητορικό, μιας και η απάντηση τους είναι ήδη γνωστή… «Αυτά που ζητάτε δεν γίνονται», «χρειάζονται επισκευή, προσωπικό», «υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα»… Αυτά ακούμε δύο χρόνια από κάθε αρμόδιο, όταν αναδεικνύουμε το πρόβλημα. Το υπουργείο, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τους Διοικητές των ΥΠΕ. Βέβαια όταν πρόκειται να κάνουν τους εργαζόμενους λάστιχο (με μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων, με αναστολή αδειών, με αναστολή εργασίας), και τους ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, δεν υπάρχει η αντίστοιχη δυσκολία.


Τους το λέμε ακόμα μια φορά. Οι συνθήκες μόνο έκτακτες δεν είναι με την πάροδο 2 χρόνων(!) τώρα.


Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα, την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια, τους Διοικητές τους των Υγειονομικών Περιφερειών, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να προχωρήσουν άμεσα:

  • Σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων Παναγία, Λοιμωδών, Παλαιό 424.

  • ΑΜΕΣΑ να λυθούν όλες οι τεχνικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κτίρια. Κάποια από αυτά, όπως το Λοιμωδών είναι μάλιστα σχεδόν έτοιμα προς χρήση!

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση των νοσοκομείων και απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού.

  • Επίταξη των 120 κλινών ΜΕΘ και των τουλάχιστον 1000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης (Διαβαλκανικό, Αγ. Λουκάς, Βιοκλινική, Γενική Κλινική και Κυανός Σταυρός). Ένταξη του συνόλου της ιδιωτικής υγείας σε κεντρικό έλεγχο από το κράτος με στόχο η πανδημία να μην αντιμετωπίζεται σε βάρος των υπόλοιπων ασθενειών.

  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού με επίκεντρο τη εξαντλητική εξατομικευμένη ενημέρωση μέσα από τις δομές της ΠΦΥ.

  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και ΜΜΜ.

  • Γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας.


Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν τα παραπάνω αναγκαία μέτρα.


Καλούμε σε συμμετοχή σε κινητοποίηση έξω από τις ΥΠΕ το Σάββατο 18/12 στις 11:00 για την επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων (Παναγία, Λοιμωδών, παλαιό 424, πρ. Φράγκων)


Οι ζωές μας έχουν αξία, δεν είναι αριθμοί ούτε στατιστική.


bottom of page