top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΘ ΓΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10/5

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51

Τ.Κ.54622

Αρ. Πρωτ. 131

Θεσσαλονίκη 8/5/22


Η κυβέρνηση με το Ν/Σ για την ΠΦΥ, που καταθέτει, μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, προς ψήφιση στην Βουλή, προσθέτει μια σειρά από νέους κρίκους στην αλυσίδα του εμπορευματοποιημένου και ιδιωτικοποιημένου συστήματος Υγείας. Όλα αυτά την ώρα που η πανδημία καραδοκεί, με δεκάδες νεκρούς να αθροίζονται καθημερινά στους χιλιάδες που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα. Την ώρα που χιλιάδες ασθενείς είναι στις λίστες αναμονής των χειρουργείων και των ιατρείων λόγω της μετατροπής των Δημοσίων μονάδων υγείας σε μονοθεματικά τα τελευταία 2 χρόνια. Την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοι υγειονομικοί βρίσκονται σε ομηρία, είτε με αναστολή είτε ως συμβασιούχοι, αλλά και το σύνολο των υγειονομικών βρίσκεται σε τραγική εξουθένωση.


Παρότι, η πανδημία ανέδειξε περίτρανα ότι η τραγική κατάσταση του Δημοσίου Συστήματος υγείας είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του ΕΣΥ με την λογική του κόστους-οφέλους, την λογική της εμπορευματοποίησης, η κυβέρνηση έχει το θράσος να παρουσιάζει τις αλλαγές που προωθεί σωρηδόν, ως «αναβάθμιση» των υπηρεσιών Υγείας. Όμως, τα μόνα που «αναβαθμίζονται» είναι η δράση των ιδιωτών και οι πληρωμές από την τσέπη του λαού, οι αιτίες δηλαδή που ευθύνονται για την κατάρρευση του ΕΣΥ όλο το προηγούμενο διάστημα.


Αποδεικνύεται ότι αυτό που μένει ακλόνητο συνεχώς είναι η προώθηση των σχεδιασμών για τα «νοσοκομεία ΑΕ», της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, μια διαχρονική πολιτική που με απόλυτη συνέπεια υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση φέρνει το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο που εντάσσεται στην προώθηση του «νέου ΕΣΥ».


Συγκεκριμένα, προωθούν τον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά του ως “ιδιωτικός ασφαλιστικός οργανισμός” και των παροχών του σε ανταποδοτική βάση, που δεν καθορίζονται από τις λαϊκές ανάγκες, αλλά από την οικονομική δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ. Εισάγονται τα λεγόμενα “ποιοτικά κριτήρια”, για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ που δεν πρόκειται να λύσουν τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικών μηχανημάτων στις Δημόσιες μονάδες υγείας, όπως και τον εξαναγκασμό στις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς είτε με συμμετοχή είτε εξ ολοκλήρου.


Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συνεχίζουν το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας σε ορισμένες τροποποιήσεις του προηγούμενου νόμου που δεν αλλάζουν όμως τη γενική κατεύθυνση, η οποία αντιμετωπίζει την ΠΦΥ σαν ανεπίτρεπτο κόστος και σπατάλη. Η ουσία είναι ότι θέλουν η ΠΦΥ να λειτουργεί σαν «κόφτης», φραγμός για παραπέρα εξετάσεις ή επισκέψεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στα νοσοκομεία και θέτοντας κυριολεκτικά σε θανάσιμο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ταυτόχρονα, με την νομοθέτηση της εισόδου ιδιωτών γιατρών ώστε να συμβάλλονται με το Ε.Σ.Υ. καλύπτοντας κενά, αποτελεί ευθεία ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν θα στελεχώσει τις δημόσιες δομές με το αναγκαίο προσωπικό.


Με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, που ενεργοποιούν, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν, με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και την μετατροπή τους σε μονοθεματικά, μετακυλύοντας πάλι το βάρος του στις πλάτες των ασθενών. Εάν θέλουν πραγματικά να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με την τεράστια αναμονή για χειρουργείο, τότε θα πρέπει να προσλάβουν προσωπικό, να ανοίξουν νοσοκομεία και κλίνες (απλές και ΜΕΘ) και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Όχι να αναγκάζουν τους ασθενείς να διαλέξουν αν θα πληρώσουν τον ιδιωτικό τομέα η το εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ για να επισπεύσουν την θεραπεία τους.


Με λίγα λόγια η κυβέρνηση προχωρά όσα έμειναν στη μέση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εξειδικεύοντας και εμβαθύνοντας τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις και τη στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία. Αναπαράγοντας το ίδιο αφήγημα με την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή ό,τι θα είναι προς όφελος του λαού, η διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία που έχει ως βασικό κριτήριο το κέρδος. Περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν από το κράτος στο επίπεδο του «ελάχιστου βασικού πακέτου», με το ελάχιστο δυνατό κόστος για το κράτος.


Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οι εργαζόμενοι να απορρίψουν στην πράξη το νέο αντιλαϊκό σχέδιο, τις παραλλαγές του και τα ιδεολογήματα που τα συνοδεύουν. Να μη συμβιβαστούν με το «ελάχιστο» και με τις μειωμένες απαιτήσεις για ό,τι σχετίζεται με την υγείας τους. Να μην συμβιβαστούν οι υγειονομικοί με τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, την εξουθένωση. Χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ». Η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο, ενιαίο σύστημα Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Απαιτούμε:

  • Άμεση απόσυρση του Ν/Σ για την ΠΦΥ!

  • Ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

  • Γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ.

  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επαναφορά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού.

  • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

  • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές.

  • Να ανοίξουν εδώ και τώρα τα κλειστά νοσοκομεία της πόλης μας, όπως το Λοιμωδών και το Παναγία.

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.


Συμμετέχουμε μαζικά στην πανυγειονομική στάση εργασίας την Τρίτη 10/5 11:00-15:00, ημέρα κατάθεσης του Ν/Σ στην ολομέλεια της Βουλής, και στην συγκέντρωση στις 12:00 μπροστά στις ΥΠΕ.


bottom of page