top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΙΘ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ 17/4 ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:30 ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΑΡ.ΠΡΩΤ: 256                                                                                                              Θεσσαλονίκη, 14/04/24


Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και την ζωή!

Το «φακελάκι» νόμιμο ή παράνομο δεν είναι ελεύθερη επιλογή, αλλά ωμός εκβιασμός!

Καμιά συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στο ΕΣΥ!

Δωρεάν Υγεία για όλους και όλες!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ


Την ώρα που η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης, η κυβέρνηση επιτίθεται σε ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό δικαίωμα του λαού μας στη δημόσια και δωρεάν υγεία απογειώνοντας την εμπορευματική λειτουργία του ΕΣΥ. Γοργό βήμα για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας είναι η εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ που πανηγυρίζει και πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση.


Μετά το αίσχος των απογευματινών χειρουργείων, με τα οποία νομιμοποιείται το φακελάκι, με πρόσχημα τις πολύμηνες αναμονές στις λίστες της ντροπής των χειρουργικών κλινικών των δημοσίων νοσοκομείων, η κυβέρνηση καθιερώνοντας τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε ιατρούς του ΕΣΥ, εκβιάζει τους ασθενείς να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη ακόμα και για απλές εξετάσεις ενώ ταυτόχρονα καλεί τους ιατρούς του δημοσίου να συμπληρώσουν το εισόδημα τους κυνηγώντας πελάτες.


Αν η κυβέρνηση ήθελε να λύσει το υπαρκτό πρόβλημα των τεράστιων αναμονών για μία χειρουργική επέμβαση και την ελλείψεις ιατρών και υγειονομικών, θα ενίσχυε τις κρατικές δαπάνες για τη δημόσια υγεία αντί να τις πετσοκόβει, θα προχωρούσε σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, θα προχωρούσε σε γενναίες μισθολογικές αυξήσεις και θα έπαιρνε μέτρα για τη λειτουργία των κλειστών χειρουργικών αιθουσών! Ήδη ο πρώτος μήνας λειτουργίας των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων έκανε στάχτη αυτό το αφήγημα.


Συνένοχοι στη κλοπή του λαϊκού εισοδήματος δεν θα γίνουμε. Οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με διαφορετικούς τρόπους το ΕΣΥ δεν θα είναι περισσότερο "ελεύθεροι" αν εξαναγκάζονται να πληρώνουν και την ώρα που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες μας. Από την άλλη οι εξουθενωμένοι ιατροί του ΕΣΥ δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε ουσιαστικά κάνοντας τη ζωή μας λάστιχο συμμετέχοντας σε αυτή τη κοροιδία.


Καλούμε κάθε έντιμο συνάδελφο να κάνει τη μοναδική αξιοπρεπή επιλογή. Να μη δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Να διεκδικήσουμε:


  • Διπλασιασμός των απολαβών των νοσοκομειακών ιατρών. 20% αύξηση βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Η φορολόγηση των τακτικών εφημεριών να είναι αυτοτελής και με μειωμένο συντελεστή, οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται καθόλου εφημερίες. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 

  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων σε κάθε κλινική και τμήμα μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 6ωρο-5ημερο-30ωρο. Μια εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία. Άμεση απαγόρευση της υπέρβασης του 48ωρου. 

  • Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων ιατρών ΕΣΥ.

  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Καμιά σκέψη για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.


Η ΕΝΙΘ καλεί όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία τη Τετάρτη 17 Απριλίου και στη συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου στις 10:30


bottom of page