top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΝΑΠ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΖΑΝΕΙΟ

Αθήνα, 09/06/22


Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ενημερώνει ότι το Παθολογοανατομικό Τμήμα του ΓΝΠ Τζάνειο βρίσκεται στα όρια της λειτουργίας του λόγω της ακραίας υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό. Από τις 10 Ιουνίου του 2022, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε μία συνάδελφος και μετά, στο Τμήμα παραμένει μία και μοναδική (!) ιατρός - η Διευθύντρια του Τμήματος, χωρίς κανέναν άλλο επιμελητή ή ειδικευόμενο ιατρό.


Όπως γίνεται κατανοητό, για ένα Παθολογοανατομικό Τμήμα με τουλάχιστον 600 χειρουργικά παρασκευάσματα το μήνα, η λειτουργία του με μία ιατρό καθίσταται αδύνατη. Ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης των ιστολογικών πορισμάτων, ακόμα και για σοβαρά ογκολογικά περιστατικά, έχει επιμηκυνθεί στις 6 - 8 εβδομάδες τουλάχιστον.


Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Τμήμα μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν είναι, αφού έχουν γίνει επανειλημμένα αιτήματα για προκήρυξη μόνιμης θέσης η οποία εκκρεμεί εδώ και χρόνια, ενώ και οι ειδικευόμενοι που εργάζονταν στο Τμήμα μέχρι πρότινος ήταν σε παράταση. Αντίστοιχα, έχουν πέσει στο κενό οι εκκλήσεις για έστω και προσωρινή κάλυψη των κενών με επικουρικό ιατρικό προσωπικό.


Παράλληλα με τις τραγική έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό, έχουν δημιουργηθεί απαγορευτικές συνθήκες εργασίας. Εκτός λειτουργίας είναι ο αγωγός απορρόφησης επικίνδυνων τοξικών - πτητικών αερίων (φορμόλη) στο παρασκευαστήριο με τα νωπά χειρουργικά παρασκευάσματα με αποτέλεσμα η εισπνοή φορμόλης μαζί με την αφόρητη ζέστη λόγω έλλειψης κλιματισμού να προκαλεί συνθήκες δυσφορίας στους εργαζόμενους του Τμήματος.


Μπροστά στην απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή κατάσταση του Παθολογοανατομικού Τμήματος απαιτούμε κατεπείγουσα προκήρυξη και πρόσληψη των απαραίτητων μόνιμων παθολογοανατόμων ιατρών καθώς και αποκατάσταση του ιατρο τεχνολογικού εξοπλισμού για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.


bottom of page