top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΘΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

Α.Π:10/2023

ΛΕΡΟΣ:1/6/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ


Αλληλεγγύη στον αγώνα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και ασφάλειας των εργαζομένων


Καταγγέλλουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα που είχε σαν αποτέλεσμα ένας μεταλλεργάτης να χάσει τη ζωή του και άλλοι δυο να τραυματιστούν σε Ναπηγείο του Περάματος, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών σε πλοίο «το τέταρτο πτερύγιο της προπέλας έπεσε και τους καταπλάκωσε λόγω ελλείψεως κατάλληλου εξοπλισμού».


Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 47χρονου εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του, λόγω της ανυπαρξίας μέτρων για την προστασία της ζωής και ασφάλειας, και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους δυο εργαζόμενους που τραυματίστηκαν.


Το πρόσφατο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Μόνο μέσα στο Μάη, καταγράφηκαν αλλεπάλληλα σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» στα ναυπηγεία σε Πέραμα, Σαλαμίνα και Σύρο με αποκορύφωμα το χθεσινό γεγονός.


Αναδεικνύονται, για άλλη μια φορά, οι τεράστιες εργοδοτικές και κρατικές ευθύνες για τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, την απουσία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας και την εντατικοποίηση που επικρατούν στα Ναυπηγεία και σε άλλους εργασιακούς χώρους, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς η σακατεμένους εργαζόμενους..


Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης που έχει κριτήριο καπιταλιστικό κέρδος και αντιμετωπίζει ως «κόστος» ακόμη και τα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, που η τήρηση τους ή μη εξαρτάται από τα ορια της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας.


Χαρακτηριστικές είναι οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας ότι «το νέο φονικό ήταν θέμα χρόνου.» δεδομένου, ότι για να εξασφαλισθεί η κεροδοφορία τω επιχειρηματικών ομίλων (εφοπλιστών, μεγαλοεργολάβων, μεταφορικών εταιρειών - άλλωστε ο χώρος της Ζώνης ανήκει πλέον στην COSCO κ.ά.), οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαδοχικά:


- αποψίλωσαν τις μεικτές επιτροπές ελέγχου για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα επισκευαζόμενα πλοία, μείωσαν δραστικά τους ελέγχους, διέλυσαν τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, με την κυβέρνηση της ΝΔ να τις μετατρέπει σε ανεξάρτητες αρχές,


- αρνήθηκαν να κηρύξουν υποχρεωτικές τις Τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις της Ζώνης, όπου καθορίζονται με αυστηρό τρόπο και τα μέτρα προστασίας.


Οι εργαζόμενοι, με οργανωτή το συνδικάτο Μετάλλου, μέσα στο 2023 είχαν πραγματοποιήσει τέσσερις απεργίες, διεκδικώντας την εφαρμογή της Σύμβασης και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.


Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (που ανήκουν στο κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους) δεν βρήκαν να αφιερώσουν ούτε μισό λεπτό στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά βρήκαν μπόλικο χρόνο για να προβάλλουν τους πανηγυρισμούς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την παράδοση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου στην αμερικανική ΟΝΕΧ και τη μετατροπή τους σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, όπου ΔΕΝ πληρώνονται οι υπερωρίες και τα επιδόματα εορτών και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για την ασφάλεια στην εργασία.


Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για να αποδοθούν οι ευθύνες για το εργοδοτικό έγκλημα, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχων για την τήρησή τους και να κηρυχθεί υποχρεωτική η τοπική συλλογική σύμβαση..


bottom of page