top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, στην οποία συμμετέχουν οι Διευθυντές Τομέων και οι εκπρόσωποι ανά βαθμίδα από τους Τομείς. Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει ασυλία από την κυβέρνηση για τη νοσηλεία Covid περιστατικών στις Πανεπιστημιακές Παθολογικές και Χειρουργικές Κλινικές.


Είναι προσχηματική η αγωνία τους για την όντως υποβαθμισμένη νοσηλεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας «δύσκολων και σπάνιων νοσημάτων που απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία» και την αδιαμφισβήτητη ανάγκη της δια ζώσης εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών.


Αν πράγματι αγωνιούσαν θα είχαν σταθεί στο πλευρό των φοιτητών της Ιατρικής που είχαν αποκλειστεί από την κλινική τους άσκηση.


Αν πράγματι αγωνιούσαν θα είχαν ενώσει τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας που δίνουν 18 μήνες τώρα διπλό αγώνα. Μέσα στα νοσοκομεία στο πλευρό των ασθενών μας στις δύσκολες στιγμές της αρρώστιας τους. Έξω από τα νοσοκομεία, στο πλευρό του λαού μας που δοκιμάζεται για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του.


Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν τους ενημερώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν υποβαθμίστηκε η νοσηλεία μόνο «των δύσκολων και σπάνιων νοσημάτων» αλλά συνολικά της υπόλοιπης πλην Covid νοσηρότητας εξαιτίας της μετατροπής του συστήματος υγείας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, σε σύστημα μιας νόσου. Τους ενημερώνουμε επίσης ότι την περίοδο της πανδημίας δε διακόπηκε μόνο η δια ζώσης εκπαίδευση των προπτυχιακών μελλοντικών συναδέλφων μας αλλά και, πάλι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η εκπαίδευση των ειδικευόμενων συναδέλφων μας. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας δε θυμόμαστε να ψέλλισαν κουβέντα.


Προσβάλλουν βάναυσα τους γιατρούς του ΕΣΥ οι υποδείξεις των «αξιότιμων» καθηγητών για «τα πρωτόκολλα κριτηρίων εισαγωγής και εξιτηρίων ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στους χρόνους νοσηλείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν Covid περιστατικά». Οι γιατροί του ΕΣΥ γνωρίζουν τα πρωτόκολλα εισαγωγής και εξιτηρίων ασθενών με Covid. Tα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα 18 μήνες τώρα. Αυτοί που φαίνεται να αγνοούν ότι τα πρωτόκολλα δεν εφαρμόζονται στο κενό αλλά σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, έλλειψης κατάλληλων υποδομών και εξοπλισμού, είναι οι «αξιότιμοι» καθηγητές.


Η απαράδεκτη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής πρέπει να αποδοκιμαστεί ανοιχτά από κάθε πανεπιστημιακό που σέβεται το λειτούργημα του ως δάσκαλος και ως γιατρός.


bottom of page