top of page

Ανακοίνωση ΟΕΝΓΕ για Ψ.Ν.Α. Δρομοκαϊτειου

Αθήνα 19 Μαρτίου 2021

Α.Π:11214


Mετά τη μετατροπή Μονάδων Εγκαυμάτων, Εμφραγμάτων ακόμα και Καρδιοχειρουργικών μονάδων σε Μονάδες Covid-19, μετά τη μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων (Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός σε all covid), σειρά έχουν οι ψυχιατρικές κλινικές.


Mε απόφαση της Διοίκησης του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαϊτειου, η Ψυχογηριατρική Κλινική του νοσοκομείου μετατράπηκε σε κλινική Covid-19, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία της, χωρίς το αναγκαίο «συγκεκριμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό», όπως άλλωστε προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις κλινικές Covid-19. 28 ασθενείς με SARS-COV-2 λοίμωξη, στην πλειοψηφία τους γηριατρικοί (άνω των 65 ετών), με μείζονα ψυχιατρικά προβλήματα και πολλαπλές νοσηρότητες, νοσηλεύονται σε συνθήκες που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία τους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι:

_Δεν έχει εξασφαλιστεί η 24ωρη παρακολούθηση των ασθενών από Παθολόγο ή άλλο γιατρό συναφούς ειδικότητας.


_Η κλινική στελεχώνεται από μόλις 2 παθολόγους, από τους οποίους ο ένας δεν εφημερεύει αποκλειστικά στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαϊτειο και 1 γενικό γιατρό του οποίου η σύμβαση λήγει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι συνάδελφοι εκτός από την κλινική Covid-19 είναι επιφορτισμένοι και με τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου.


_1 ειδικευόμενος ψυχίατρος καλείται να εφημερεύσει χωρίς ειδικευμένο γιατρό για 28 ασθενείς με SARS-COV-2 λοίμωξη.


_Τα εργαστήρια και το ακτινολογικό τμήμα λειτουργούν μόνο τις πρωινές ώρες, ενώ το νοσοκομείο δε διαθέτει ούτε καν μηχάνημα αερίων.


_Δεν έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα μοριακού ελέγχου στο σύνολο των εισαγωγών με αποτέλεσμα να ευοδώνεται η διασπορά της νόσου.


Και ενώ με ευθύνη της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας, της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ και του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαϊτειο ασθενείς και προσωπικό έχουν αφεθεί στο έλεός τους, η απάντηση της διοίκησης στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των συναδέλφων για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα των ψυχιατρικών ασθενών με SARS-COV-2 λοίμωξη στην ενδεδειγμένη αντιμετώπιση και θεραπεία, είναι ότι κάνουν «συνδικαλισμό».


Αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά το αποκρουστικό τους πρόσωπο. Αν νομίζουν ότι θα κρυφτούν πίσω από τα τείχη του Δρομοκαϊτειου είναι βαθιά γελασμένοι. Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Απαιτούμε άμεσα να στελεχωθεί η κλινική με όλο το αναγκαίο ειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό και να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για την ασφαλή νοσηλεία των ψυχιατρικών ασθενών.

bottom of page