top of page

Ανακοίνωση ΕΙΝΑΠ για την ενδονοσοκομειακή διασπορά COVID

Αθήνα, 11/12/20


Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ παρατηρεί ότι τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται μια απαράδεκτη προσπάθεια των Υ.Πε. να επιρριφθούν ευθύνες σε υγειονομικούς οι οποίες ανήκουν αποκλειστικά σε κυβερνητικούς αρμόδιους.


Είχαν προηγηθεί εντολές για διενέργειες ΕΔΕ σε βάρος υγειονομικών επειδή αρρώστησαν πάνω στο καθήκον, καθώς και δημόσιες δηλώσεις πως, όταν δεν βρίσκεται κλίνη σε ΜΕΘ για διασωληνωμένους ασθενείς, ευθύνονται οι θεράποντες γιατροί.


Η νέα εξέλιξη που προστίθεται είναι να θεωρούνται υπεύθυνοι για την ενδονοσοκομειακή διασπορά της επιδημίας οι τομεάρχες / υπεύθυνοι τμημάτων και γιατροί.


Είναι παγκόσμια γνωστό ότι ο κίνδυνος μόλυνσης των υγειονομικών και ιδιαίτερα των γιατρών και των νοσηλευτών είναι εξαπλάσιος από τον κίνδυνο μόλυνσης του γενικού πληθυσμού.


Για εμάς τους υγειονομικούς είναι προφανές ότι ο κίνδυνος αυτός, ο μεγάλος, δεν είναι αποτέλεσμα μη τήρησης των μέτρων προστασίας, αλλά αποτέλεσμα αποκλειστικά του επαγγέλματος.


Εάν η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την ενδονοσοκομειακή διασπορά της επιδημίας Covid τότε, αντί να μεταβιβάζει τις ευθύνες της να υλοποιήσει -έστω και τώρα- αυτά που ζητούν οι υγειονομικοί εδώ και πολλούς μήνες:


1. Στελέχωση με επαρκές αριθμητικά μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού από τμήματα non Covid σε τμήματα Covid.

2. Τήρηση στοιχειωδών όρων υγειονομικής ασφάλειας στις υποδομές (αποστάσεις μεταξύ κρεβατιών στις πτέρυγες νοσηλείας, διαχωρισμός των ασθενών στα ΤΕΠ και στα τμήματα, βοηθητικοί χώροι, τουαλέτες, μέσα ατομικής προστασίας κ.λπ.).

3. Τακτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στο υγειονομικό προσωπικό, στους ασθενείς και οπωσδήποτε καθημερινά στους συνοδούς οι οποίοι προσέρχονται στα νοσοκομεία .

4. Αυστηρός έλεγχος του επισκεπτηρίου.


Είναι απαράδεκτο αυτά τα αιτήματα να μην υλοποιούνται και, ταυτόχρονα, να γίνεται προσπάθεια μεταβίβασης στους γιατρούς ευθυνών που δεν τους αναλογούν.

bottom of page