top of page

Ανακοίνωση Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για το Αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου της Κεφαλλονιάς

H Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. καταγγέλλει τον διοικητή του νοσοκομείου της Κεφαλλονιάς ο οποίος προσπαθεί να εκβιάσει την μοναδική αναισθησιολόγο του νοσοκομείου να εφημερεύει καθημερινά όλο τον μήνα.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μεσσάρης με έγγραφο του προς τη συνάδελφο ισχυρίζεται ότι αν η συνάδελφος αρνηθεί να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο για 30 συνεχόμενες μέρες το μήνα, είναι ανήθικο εκ μέρους της και «τυχόν λανθασμένη αντιμετώπιση περιστατικού θα είναι δική της υπαιτιότητα» .Μάλιστα «προτρέπει» τη συνάδελφο να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία.


Προκαλούμε τον κ. Μεσσάρη να μας πει, ποιες ακριβώς διατάξεις τις ισχύουσας νομοθεσίας προβλέπουν ότι η συνάδελφος είναι υποχρεωμένη να δεχτεί να κάνει αυτός που της ζητάει; Τον προκαλούμε να μας πει που το είδε γραμμένο ότι είναι "υποχρεωμένος" η μία και μοναδική αναισθησιολόγος να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο για 30 συνεχόμενες μέρες το μήνα, μέχρι να φιλοτιμηθεί η κυβέρνηση να προσλάβει γιατρούς; Γνωρίζει ή δε γνωρίζει ότι αν η συνάδελφος πραγματοποιεί εφημερίες ετοιμότητας καθημερινά τότε, μετά τις 20 του μήνα, η αποζημίωση των εφημεριών θα έχει υπερβεί το μισθό της, και σύμφωνα με το νόμο δεν πρόκειται να πληρωθεί το σύνολο των εφημεριών ; Μήπως ο κ. Μεσσάρης έχει την απαίτηση η συνάδελφος να δεχτεί την απλήρωτη εργασία; Αλήθεια ποια «ηθική» την οποία επικαλείται στο έγγραφο του ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Κεφαλλονιάς, υπαγορεύει κάτι τέτοιο;


Και σε κάθε περίπτωση αν κάτι τέτοιο προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ,τον προκαλούμε να την εφαρμόσει. Γνωρίζει ή δε γνωρίζει ο διοικητής του νοσοκομείου ότι η εφαρμογή του νόμου δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργαζόμενου ;Εμπίπτει ή δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της διοίκησης η εφαρμογή του νόμου; Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να μετακυλήσει τη δική του ευθύνη στη συνάδελφο και να την εκβιάσει.


Βέβαια δε μας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός. Ο διοικητής του νοσοκομείου της Κεφαλλονιάς έχει και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν αποδείξει ότι είναι θιασώτης της πολιτικής της «ατομικής ευθύνης». Είναι ο ίδιος που κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων λόγω της πανδημίας δήλωνε ότι «είναι ατομική ευθύνη των ασθενών να αξιολογούν οι ίδιοι το πρόβλημα τους».


Ας αφήσει λοιπόν κατά μέρους τις προτροπές στη συνάδελφο για την εφαρμογή της νομοθεσίας , ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας εφαρμόσει τη νομοθεσία για το ωράριο των γιατρών.


Είναι πρόκληση να λένε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είμαστε ανήθικοι επειδή αρνούμαστε να εφημερεύουμε non stop χωρίς ξεκούραση και να θέσουμε σε κίνδυνο τους ασθενείς. Ανήθικη είναι η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν κόστος και πανάκριβο εμπόρευμα για να θησαυρίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.


Δική τους υπαιτιότητα είναι το γεγονός ότι ένα ολόκληρο νοσοκομείο στηρίζεται σε μία και μοναδική αναισθησιολόγο. Δική τους υπαιτιότητα είναι που οι δημόσιες μονάδες υγείας στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό. Δική τους υπαιτιότητα είναι που αντί να αξιοποιήσουν τον χρόνο που κερδήθηκε την περίοδο της πανδημίας, και να στελεχώσουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, έκαναν ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων που μόλις φτάνουν για να αναπληρώσουν τα κενά λόγω των συνταξιοδοτήσεων και των απολύσεων των συμβασιούχων. Δική τους υπαιτιότητα είναι η προσπάθεια τους, να καλύψουν τα κενά με την εντατικοποίηση και την εξουθένωση των υγειονομικών, με μπαλώματα και μετακινήσεις προσωπικού. Είναι αποκαλυπτική η πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης που μετακινεί προσωπικό από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας που ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο» για να στελεχώσουν τις μονάδες που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους για κορονοιό στις πύλες εισόδου της χώρας .


Δεν τους επιτρέπουμε να μας κουνάνε το δάκτυλο. Οι εκβιασμοί τους θα πέσουν στο κενό.


Απαιτούμε:

-Ο Διοικητής να αποσύρει το απαράδεκτο και έκνομο έγγραφό του.

-Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την επαρκή στελέχωση του Αναισθησιολογικού τμήματος με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

-Να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο της Κεφαλλονιάς με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό

bottom of page